Η Φαίη Ξυλά εξηγεί στο iefimerida πώς είναι να παίζεις κλεισμένος μέσα σε μία τεράστια φούσκα [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Φαίη Ξυλά εξηγεί στο iefimerida πώς είναι να παίζεις κλεισμένος μέσα σε μία τεράστια φούσκα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια οικογένεια ζει μέσα σε μια σφαίρα. Ενας επιστήμονας έξω από την σφαίρα τους παρατηρεί και συγκρίνει την συμπεριφορά τους με τα ηλεκτρόνια. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια αλλάζουν συμπεριφορά όταν αντιληφθούν ότι κάποιος τα κοιτάζει.

Κάπως έτσι ξεκινάει η παράσταση «Το πείραμα», το έργο της Ζέτης Φίτσιου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Φλουράκη στο Μέγαρο Μουσικής, ένα ιδιαίτερο σκηνικό θέαμα με αλλεπάλληλα sold out στην πρώτη του παρουσίαση, που διαδραματίζεται μέσα σε μια διάφανη σφαίρα. Ενα θεατρικό-εικαστικό περιβάλλον υψηλής αισθητικής, όπου το εντυπωσιακό video art σκηνικό και οι φωτισμοί σχεδιάστηκαν με ειδικό τρόπο για να υπηρετήσουν τη συνθήκη της παρατήρησης.

Η Φαίη Ξυλά και ο Πέτρος Λαγούτης μεσα στη σφαίρα του πειράματος

Μεσα στη σφαίρα η Φαίη Ξυλά που μιλά στο iefimerida για το ρόλο της. «Εγώ είμαι η μητέρα της οικογένειας. Μια μητέρα ελεγκτική, αυταρχική που προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει την σφαίρα καθαρή και αργότερα να κρύψει την βρομιά από τους έξω. Μια μητέρα που προσπαθεί να τους κρατήσει όλους μέσα στην σφαίρα της και κυρίως το παιδί της. Για αυτήν η επιτυχία είναι να έχει μια ιδανική οικογένεια με τον τέλειο άνδρα και τον άψογο γιο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχτεί και να αφήσει να φανεί προς τα έξω ότι δεν είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με αυτά που θα θεωρούσε σωστά η κοινωνία».

Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Πέτρος Λαγούτης, Φαίη Ξυλά, Μενέλαος Χαζαράκης

«Η σκηνοθετική μάτια του Ανδρέα Φλουράκη εστιάζει κυρίως στην διαφορά του φαίνεσθαι και του είμαι. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από μια σφαίρα μέσα στην οποία αισθάνονται ασφαλείς και επειδή ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν έχει ανάγκη τους άλλους και φυσικά επηρεάζεται από αυτούς στην προσπάθεια του να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο. Πολλές φορές λοιπόν εγκλωβίζεται σε θέλω που δεν είναι δικά του. Δεν είναι πάντα εύκολο για όλους να σπάσουν την σφαίρα που μπορεί να τους καταπιέζει. Κάποιοι δεν καταφέρνουν ποτέ να το κάνουν».

Εχετε αισθανθεί ποτέ παγιδευμένη μέσα στην εποχή που ζούμε; «Ναι φυσικά και το έχω νιώσει αλλά ως ιδιοσυγκρασία όταν το συνειδητοποιήσω αντιδρώ».

Τι θέλετε να «πάρουν» μαζί οι θεατές φεύγοντας από την παράσταση; «Νομίζω ότι ο καθένας θα ταυτιστεί και με κάτι διαφορετικό αλλά αυτό που προσδοκώ είναι να νιώσουν κάποια πράγματα που μετέπειτα θα τους κάνουν και να σκεφτούν».

Ενας δεύτερος κύκλος παραστάσεων με απανωτά sol out. «Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό κείμενο της Ζετη Φίτσιου που έγινε θεατρική πράξη μέσα από την ειλικρινή και έξυπνη μάτια του Ανδρέα Φλουράκη και μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών που όλοι συνετέλεσαν με τον τρόπο τους ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα»

Το πείραμα επιστρέφει στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη έως τις 14 Απριλίου

«Μία γεμάτη χρονιά, παράλληλα με το «Πείραμα» στο Μέγαρο Μουσικής παίζω στην «Φαλακρή τραγουδίστρια» του Ιονέσκο στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας σκηνή Β’, μία παράσταση σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ξανθοπουλίδου».

«Το πείραμα» πέτυχε, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και, ύστερα από απαίτηση του κοινού, επιστρέφει στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη έως τις 14 Απριλίου.

Τι σχέση μπορεί να έχει το ηλεκτρόνιο με τον άνθρωπο;
...Μια οικογένεια ζει «εγκλωβισμένη» σε μια διάφανη σφαίρα. Έξω από αυτή, ένας επιστήμονας άλλοτε την παρατηρεί φανερά κι άλλοτε χωρίς να τον αντιλαμβάνονται. Η συμπεριφορά των ατόμων εξαρτάται απόλυτα από το βλέμμα του. Όπως και τα ηλεκτρόνια στο «πείραμα της διπλής σχισμής», έτσι και η οικογένεια της σφαίρας αλλάζει, όταν γίνεται αντικείμενο παρατήρησης. Πόσο μεταβάλλεται η στάση τους όταν κάποιος τους κοιτάζει; Ποια πτυχή του εαυτού τους προσπαθούν να κρύψουν και ποια να προβάλουν;
Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά): Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Πέτρος Λαγούτης, Φαίη Ξυλά, Μενέλαος Χαζαράκης
Συγγραφέας: Ζέτη Φίτσιου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Ημερομηνίες | Ώρα έναρξης 17, 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30, 31 Μαρτίου & 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14 Απριλίου 2019 | 21:00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ