Εσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του αριθμού «π» - Αποτελείται από 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία [βίντεο] - iefimerida.gr

Εσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ του αριθμού «π» - Αποτελείται από 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία [βίντεο]

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο. Φωτογραφία: YouTube
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού «π» κατάφερε να σπάσει μία υπάλληλος της Google.

Η Έμμα Χαρούκα Ιβάο πέρασε 4 μήνες εργαζόμενη στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και κατάφερε να υπολογίσει τον αριθμό «π» στα 31,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.


Ο αριθμός «π» κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στον τομέα των μαθηματικών. Είναι ένα παράλογα μεγάλος αριθμός που συνεχίζει απεριόριστα χωρίς επανάληψη και υπολογίζετε διαιρώντας την περιφέρεια του κύκλου με την διάμετρό του. Τα πρώτα τρία ψηφία του είναι 3,14, όμως κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλος μπορεί να είναι αυτός ο αριθμός.

Η Ιβάο ξεκίνησε την έρευνά της στο γραφείο της στην Google στο Σιάτλ, όπου εργάζεται ως προγραμματίστρια για το Google Cloud. Χρησιμοποίησε 25 εικονικές μηχανές Google Cloud για να δημιουργήσει τον τεράστιο αριθμό και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός «π» υπολογίζεται στο cloud.

Το κατόρθωμά της πιστοποιήθηκε από την Guinness World Records την Τετάρτη, κάνοντάς την την τρίτη γυναίκα που θέτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του αριθμού. Η Ιβάο έσπασε το ρεκόρ για τον αριθμό «π» που έθεσε ο Πίτερ Τρούεμπ το 2016, το οποίο ήταν 22,4 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Η Google έκανε την ανακοίνωση στις 14 Μαρτίου (3.14 – η ημερομηνία όπως γράφεται στα αγγλικά είναι ίδια με τον αριθμό «π»), η οποία είναι γνωστή ως η Μέρα Π.

«Ήταν το παιδικό μου όνειρο, ένα μακροχρόνιο όνειρο, να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ για το π» ανέφερε η Ιβάο στο CNN. Εργαζόταν γι’ αυτή τη στιγμή από την ηλικία των 12 ετών, όταν για πρώτη φορά κατέβασε ένα λογισμικό για τον υπολογισμό του π στον υπολογιστή της στην Ιαπωνία. Η Ιβάο είπε ότι την βοήθησε στον τελικό υπολογισμό του «π» ο Αλεξάντες Γι, που εφηύρε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται « y-cruncher» για τον υπολογισμό του «π» και άλλων σταθερών. Ο πρώην καθηγητής της και κάτοχος προηγούμενου παγκόσμιου ρεκόρ για το «π» Νταϊσούκ Τακαχάσι, την βοήθησε με συμβουλές και τεχνικές στρατηγικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ