Μπορεί το άσθμα να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Πιθανόν, ναι! Νέα μελέτη, του Νοσοκομείου Bispebjerg της Κοπεγχάγης στη Δανία, που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Αναπνευστικών Θεμάτων, φαίνεται ότι συνδέει το άσθμα, τη χρόνια αυτή πνευμονική πάθηση, με προβλήματα γονιμότητας (διαβάστε περισσότερα).

Από την άλλη, όμως, η φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα δε βρέθηκε να επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 245 γυναίκες, ηλικίας 23 έως 45 ετών. Απ΄ αυτές οι 96 είχαν άσθμα και έκαναν θεραπεία για ανεξήγητη υπογονιμότητα, προκειμένου να καταφέρουν να συλλάβουν. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες με άσθμα χρειάστηκαν περίπου το διπλάσιο χρόνο να μείνουν έγκυες σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν άσθμα. Επιπλέον, οι γυναίκες με άσθμα είχαν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν όσο η ηλικία τους μεγάλωνε.

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIΟ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας τονίζει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το άσθμα επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα των γυναικών, καθώς αυξάνει το χρόνο που απαιτείται για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Η τάση αυτή είναι αυξανόμενη στις γυναίκες μεγαλύτερες των 35 ετών, για τις οποίες γνωρίζουμε ότι λόγω της φθίνουσας γονιμότητας έτσι κι αλλιώς μπορεί να δυσκολεύονται να συλλάβουν. Παρόλο πάντως που η συγκεκριμένη μελέτη δε βρήκε απόλυτα τεκμηριωμένα στοιχεία σύνδεσης του άσθματος με την υπογονιμότητα, είναι πιθανό παράγοντες όπως η χρόνια διάρκεια της ασθένειας και το γεγονός ότι το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί με τα χρόνια, να επιβαρύνουν τη γονιμότητα, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 35. Συμπερασματικά, λοιπόν, θα έλεγα, ότι σκόπιμο θα ήταν μία γυναίκα είτε έχει διαγνωσθεί με άσθμα είτε όχι να μην καθυστερεί την εγκυμοσύνη της, δεδομένου ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας αυξάνουν με την ηλικία, και ειδικά πάνω από τα 35 (διαβάστε περισσότερα). Εάν από την άλλη προσπαθεί να συλλάβει και δεν τα καταφέρνει, να μην αναβάλλει την επίσκεψη για έναν έλεγχο της γονιμότητάς της. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν λύσεις, ακόμα και για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις υπογονιμότητας, ιδιαίτερα χάρη στις νεότερες εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Να τονίσω, ωστόσο, ότι μια γυναίκα με υπογονιμότητα που απευθύνεται σε ένα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα αποκτήσει μωρό με εξωσωματική. Εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν τα αίτια της υπογονιμότητας, που μπορεί να είναι διαφορετικά ανά περίπτωση, η γυναίκα μπορεί να συλλάβει με άλλες μεθόδους, χωρίς να καταλήξει στην εξωσωματική».

Όσον αφορά στη θεραπεία του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο Δρ. Παράσχος εξηγεί: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, άρα και το άσθμα, πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίζονται, αφού επηρεάζουν αρνητικά και την κύηση, οδηγώντας κάποιες φορές σε προβλήματα όπως η προεκλαμψία, η πρόωρη γέννηση, η κακή ανάπτυξη και το χαμηλό βάρος του νεογέννητου - όλα λόγω της δυσκολίας λήψης οξυγόνου στο αναπτυσσόμενο μωρό. Αυτός είναι ο λόγος που κατά κανόνα οι γυναίκες με άσθμα συνεχίζουν την αγωγή τους κατά την εγκυμοσύνη, πράγμα που συντελεί στην καλή ρύθμιση του άσθματος και τη μείωση τυχόν επιπλοκών στην εγκυμοσύνη».

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος
T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δρ. Θάνος Παράσχος Embio Άσθμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ