Επιστήμονας βάζει λέιζερ σε καρχαρίες - iefimerida.gr

Επιστήμονας βάζει λέιζερ σε καρχαρίες

καρχαρίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εικόνα ενός καρχαρία να σας πλησιάζει ίσως σας ακούγεται από μόνη της τρομακτική αλλά τι θα σκεφτόσασταν αν προσθέσετε και ένα λέιζερ στο κεφάλι; Για ακόμη μια φορά η επιστήμη με ευρηματικότητα ξεπερνά την φαντασία...

Στα τέλη Απριλίου, στα ανοιχτά των ακτών Μπαχάμες ο θαλάσσιος βιολόγος Λούκ Τρίπλερ με την ομάδα του τοποθέτησαν ένα 50 μιλβάτ πράσινο λέιζερ πάνω στο ραχιαίο πτερύγιο ενός κίτρινου καρχαρία με σκοπό να παρακολουθήσουν το ζώο και να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την κινησιολογία και τισ συνήθειές του σε πραγματικό χρόνο.

Στο εγχείρημα της επιστημονικής ομάδας, βοηθός και χορηγός ήταν η αμερικανική εταιρία Wicked Lasers, η οποία κατασκευάζει τα πιο εντυπωσιακά , και ίσως τα πιο επικίνδυνα, στον κόσμο λέιζερ με έδρα το Χογκ Κονγκ.

Επιστήμονας βάζει λέιζερ σε καρχαρίες | iefimerida.gr 0

Με προσωρινό μηχανισμό με σφιγκήρα η ομάδα έβαλε στο πτερύγιο του καρχαρία μια δέσμη πράσινου λέιζερ και έτσι κατέστη δυνατό να μετρήσουν την ταχύτητα και την πορεία του κίτρινου καρχαρία σε πραγματικές συνθήκες και άλλες χρήσιμες πληροφορίες που μέχρι τώρα μας ήταν άγνωστες.

Συζητήσεις έχουν όμως προκαλέσει τα κίνητρα του επιστήμονα, αφού πολλοί συνάδελφοι του και διάφορες ομάδες υπέρ της προστασίας άγριων κάνουν λόγο πως το «πείραμα» είναι άσκοπο και πως μπορεί να βλάψει το ίδιο το ζώο.

Επίσης καταλογίζουν στον Λούκ Τρίπλερ, ιδιοτελή και εμπορικά κίνητρα, αφού η δημοσιότητα του πειράματός του εξαργυρώθηκε σε αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις και έγινε η διαφημιστική καμπάνια της εταιρίας-χορηγού μέσω του Facebook.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ