Προάγγελος αναδιάρθρωσης ο επανασχεδιασμός του δανείου - iefimerida.gr

Προάγγελος αναδιάρθρωσης ο επανασχεδιασμός του δανείου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τα μάτια και τα αυτιά στραμμένα στις διεθνείς αγορές αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όπου θα «κλειδώσουν» οι προϋποθέσεις ενεργοποίησης των νέων δυνατοτήτων (αγορά ομολόγων από τη πρωτογενή αγορά) του υφιστάμενου και του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, ετοιμάζεται να υποδεχθεί το οικονομικό επιτελείο τους επικεφαλής της Τρόικας «ξορκίζοντας» παράλληλα τα σενάρια και τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης.

«Αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για τίποτα, εκτός ίσως από το ευκολότερο, που είναι ο επανασχεδιασμός του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ», τόνισε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Η. Πολεμαρχάκης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο BLOOMBERG, προσθέτοντας μια ακόμα φωνή στη σχετική συζήτηση που δείχνει να φουντώνει τις τελευταίες ημέρες, συζήτηση στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διευθέτηση του δανείου των 110 δις ευρώ.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμα και μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να εκληφθεί από τις αγορές ως δήλωση αδυναμίας εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας, ως προάγγελος αναδιάρθρωσης. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Andrew Bosomworth, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco στο Μόναχο, ο οποίος μιλώντας στο CNBC σημείωσε ότι παράταση του χρόνου ωρίμανσης δεν θα λύσει τις ανισορροπίες στα έσοδα και το χρέος της Ελλάδας, καθώς κάτι τέτοιο- όπως τόνισε- θα αφήσει αμετάβλητο το Χρέος της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο η δυσπιστία των αγορών απέναντι στο πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν θα αλλάξει, καταλήγοντας ότι αυτό το είδος επανασχεδιασμού ως ένα είδος ήπιας αναδιάρθρωσης, θα αποτελούσε προάγγελο μίας σκληρής αναδιάρθρωσης, κάτι που θα σήμαινε και μείωση του αρχικού κεφαλαίου.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η NOMURA σε ανάλυση της για τις επιπτώσεις της κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, παρατηρεί ότι διαμορφώνεται επί της ουσίας μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα, στον «σκληρό» πυρήνα της Ζώνης του Ευρώ, δηλαδή κατά βάση στη Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, φαίνεται ότι παγιώνεται η άποψη στους πολίτες η αντίληψη ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια διάσωσης των περιφερειακών χωρών και ειδικά στη Γερμανία εκτιμάται ότι προχωρούν τα σχέδια περί εθελοντικής αναδιάρθρωσης σε πείσμα των αντιδράσεων της ΕΚΤ με πρωτοβουλία των Φιλελεύθερων, ενώ αντιθέτως στις χώρες της Περιφέρειας (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) παρατηρείται κόπωση στην εφαρμογή των αυστηρών προγραμμάτων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ειδικά για την Ελλάδα, η NOMURA σημειώνει ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που φαίνεται να αναζωπυρώνονται, εκτός του ότι επιβεβαιώνουν όσους είχαν επισημάνει εξαρχής τις δυσκολίες υλοποίησης εντός τέτοιου προγράμματος, ενδέχεται να προκαλέσουν τελικά πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, με αμφίβολο αποτέλεσμα- λόγω εκλογικού νόμου- που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ