Συνταγματική Αναθεώρηση -Τι θα κάνει η ΝΔ με την απλή αναλογική - iefimerida.gr

Συνταγματική Αναθεώρηση -Τι θα κάνει η ΝΔ με την απλή αναλογική

Κυριάκος Μητσοτάκης/Φωτογραφία: SOOC
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η Βουλή ολοκλήρωσε χθες το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση, κρίνοντας ποια άρθρα μπορεί να αναθεωρήσει η επόμενη που θα προκύψει από τις εκλογές.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται δυο θεμελιώδη άρθρα της πρότασης που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία και τα πλέον εμβληματικά. Το άρθρο 16 για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν η ΝΔ θα ολοκληρώσει μια «κουτσή» αναθεώρηση, όπως προέκυψε ή θα εκκινήσει τη διαδικασία εκ νέου στην επόμενη Βουλή, προχωρώντας στην αναθεώρηση και αυτών των άρθρων, καθώς προσδοκά ότι θα έχει την πλειοψηφία ως κυβέρνηση.

Η εξέταση όλων των παραμέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, οδηγεί την Πειραιώς στην απόφαση να προχωρήσει τη διαδικασία και να ολοκληρώσει τις Συνταγματικές αλλαγές που δεν παίρνουν άλλη αναβολή. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσει τον θεσμικό εκσυγχρονισμό που κρίνει απαραίτητο, πάντα στο γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Το πρώτο ζήτημα που γέρνει την πλάστιγγα σε αυτή την απόφαση είναι ο κίνδυνος της απλής αναλογικής. Αν η διαδικασία ξεκινούσε στην επόμενη Βουλή τότε θα ολοκληρωνόταν η αναθεώρηση του Συντάγματος στην μεθεπόμενη. Μια Βουλή που είναι πολύ πιθανό η σύνθεση της να προκύψει μετά από εκλογές με απλή αναλογική, γεγονός που θα την καθιστούσε θνησιγενή και άρα η Συνταγματική αναθεώρηση δεν θα καθυστερούσε 8 χρόνια αλλά πολύ περισσότερα.

Ταυτόχρονα όλο αυτό το διάστημα έχουν κατατεθεί σε συσκέψεις διάφορες προτάσεις από στελέχη της ΝΔ με σκοπό να υπάρξει θεσμικός εκσυγχρονισμός της χώρας σε καίρια ζητήματα με νομοθετικές παρεμβάσεις, που δεν θα παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το άρθρο 16 που αφορά την απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πέσει στο τραπέζι ιδέες όπως η δυνατότητα ίδρυσης από τα ΑΕΙ ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα. Επίσης η συνεργασία με ιδιωτικά ιδρύματα υπό τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων Πανεπιστημίων καθώς και η αναγνώριση πτυχίων από σχολές που συνεργάζονται και είναι υπό την εποπτεία εγνωσμένου κύρους ιδρυμάτων του εξωτερικού. Στόχος της ΝΔ είναι να σταματήσει η φυγή νέων παιδιών στο εξωτερικό και η οικονομική αιμορραγία των οικογενειών τους. Αλλά και η Ελλάδα να γίνει ένας πραγματικός εκπαιδευτικός πυλώνας στη Μεσόγειο και σε όλη την Νοτιανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ