Αναθεώρηση, μέρος 2ο -Κρίσιμη μέρα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας - iefimerida.gr

Αναθεώρηση, μέρος 2ο -Κρίσιμη μέρα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σήμερα η δεύτερη ψηφοφορία για τις διατάξεις του Συντάγματος που θα αλλάξουν -Eurokinissi
Δημήτρης Τάκης

Στις 10 το πρωί ξεκίνησε στην αίθουσα της ολομέλειας η δεύτερη και τελευταία για αυτή τη Βουλή διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία αργά το απόγευμα, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια άρθρα θα κριθούν αναθεωρητέα και θα πάρουν το πράσινο φως προκειμένου η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρησή τους.

Η πρώτη ψηφοφορία πριν από ένα μήνα επιφύλαξε εκπλήξεις καθώς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησαν την κομματική γραμμή με αποτέλεσμα το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους να συγκεντρώσει μόλις 151 ψήφους, ενώ το άρθρο 30 για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό να μην υπερψηφιστεί και έτσι να μην περάσει στη δεύτερη σημερινή ψηφοφορία.

Θα τηρηθεί η κομματική γραμμή για το άρθρο 32;

Εκπλήξεις όμως φαίνεται πως θα έχει και η σημερινή ψηφοφορία κυρίως για το άρθρο 32 που απεμπλέκει τη διάλυση της βουλής από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με δεδομένο το τι ειπώθηκε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτος και καλύτερος ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε να παραμείνει ως έχει η διαδικασία εκλογής προέδρου, από τη στιγμή μάλιστα που καταψηφίστηκε το άρθρο 30 που προέβλεπε εκλογή προέδρου από τον λαό και να μην υπερψηφιστεί καν το άρθρο 32. Άλλοι βουλευτές έθεσαν θέμα το άρθρο 32 να μην συγκεντρώσει τις 180 ψήφους έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή να μην έχει τη δυνατότητα να το αναθεωρήσει όπως εκείνη θέλει και με μόνο 151 ψήφους.

Χρειάστηκε η πυροσβεστική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος είπε ότι «δεν γίνεται να μην ψηφιστεί το άρθρο 32 γιατί θα εκτεθούμε, θα είναι σαν να κάνουμε μικροπολιτικά παιχνίδια», για να «πέσει» η συζήτηση.

Και μπορεί ο κ. Βούτσης να διατύπωσε αυτή την λογική για την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ άποψη, ωστόσο δεν διέφυγε της προσοχής πολλών βουλευτών πως στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρθηκε σε άλλα άρθρα, αλλά καθόλου στο άρθρο 32.

Οι σημερινές τοποθετήσεις τόσο του εισηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και του Πρωθυπουργού, εφόσον μιλήσει, θα δώσουν την τελική κατεύθυνση προς τους βουλευτές, όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ένας αριθμός βουλευτών, που δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή πόσο μεγάλος είναι, προβληματίζεται για το άρθρο 32 και ίσως επιλέξει διαφορετική θέση κόντρα στην επίσημη κομματική γραμμή. Αν αυτός ο αριθμός είναι αρκετός προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να μην λάβει τις 180 ψήφους θα το μάθουμε μόνο μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως το άρθρο 32 θα υπερψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως έκαναν και στην πρώτη ψηφοφορία, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να απεμπλακεί από τη διάλυση της Βουλής αλλά και να αναθεωρήσει το άρθρο 32 με βάση τη δική του πρόταση, εφόσον είναι ο νικητής των εκλογών και ως προς αυτή την κατεύθυνση η συγκέντρωση των 180 ψήφων εξυπηρετεί ιδιαιτέρως.

Τα άρθρα που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία

Τα δύο κόμματα εκτός από το άρθρο 32 που συγκέντρωσε 221 ψήφους υπέρ, ψήφισαν μαζί κι άλλα πέντε άρθρα, το άρθρο 86, για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 62, για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, το άρθρο 68 για το δικαίωμα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας να συγκροτεί μέχρι δύο Εξεταστικές Επιτροπές που ήταν πρόταση της ΝΔ, το άρθρο 96, για την εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά που ήταν και πάλι πρόταση της ΝΔ και το άρθρο 101Α, για την εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με μικρότερη πλειοψηφία από τα 4/5 που ισχύει σήμερα.

Αυτά τα άρθρα εφόσον και στη σημερινή ψηφοφορία λάβουν πάνω από 180 ψήφους είναι και τα μόνα σίγουρα ότι θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή καθώς θα χρειάζονται μόνο 151 ψήφους.

Ποια άρθρα έχουν ελάχιστη πιθανότητα να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή

Το δρόμο για την επόμενη Βουλή αναμένεται να πάρουν και μια σειρά άρθρων που ήταν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έλαβαν πάνω από 151 ψήφους και πάνω, όχι όμως 180.

Αυτά είναι:

  • Άρθρο 3, κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους
  • Άρθρα 13, 33 και 59, κατοχύρωση του πολιτικού όρκου
  • Άρθρο 21, κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών
  • Άρθρο 22, κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων
  • Άρθρο 28, κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα
  • Άρθρο 37, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού
  • Άρθρο 44, καθιέρωση δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία
  • Άρθρο 54, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου ελληνισμού
  • Άρθρο 56, περιορισμός σε τρεις κοινοβουλευτικές θητείες εκλογής βουλευτών
  • Άρθρο 73, καθιέρωση λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας
  • Άρθρο 84, καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου
  • Άρθρο 102, καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα συγκεκριμένα άρθρα αν και θα πάνε στην επόμενη Βουλή έχουν λίγες πιθανότητες τελικά να αναθεωρηθούν αφού θα χρειάζονται 180 ψήφους και η Νέα Δημοκρατία στέκεται αρνητικά στο ενδεχόμενο αναθεώρησης τους.

Τι δεν κατάφερε να περάσει η Νέα Δημοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία από τις δικές τις προτάσεις δεν κατάφερε να εντάξει στη διαδικασία της αναθεώρησης εμβληματικά για εκείνη άρθρα όπως είναι

  •  Το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών  πανεπιστήμιων.
  • Το άρθρο 79 για την ύπαρξη  ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
  • Το άρθρο 2 για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας
  • Το άρθρο 24 για το περιβάλλον και τη προστασία των δασών
  • Το άρθρο 110 για τον τρόπο Αναθεώρησης του Συντάγματος

Τι εγκρίθηκε στην πρώτη ψηφοφορία

Στην πρώτη ψηφοφορία 33 διατάξεις εγκρίθηκαν με ψήφους από 151-179 ενώ 15 διατάξεις, (οι έξι αφορούσαν κατάργηση μεταβατικών άρθρων), έλαβαν πάνω από 200 ψήφους.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 36 προτάσεις του δεν πέρασαν 4

ενώ από τη Ν.Δ. από τις 59 προτάσεις της υπερψηφίστηκαν 4.

Ακόμη εγκρίθηκαν και περνούν και στη σημερινή δεύτερη ψηφοφορία μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών:

  • Άρθρο 5, απαγόρευση διακρίσεων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού
  • Άρθρο 25, καθιέρωση της αρχής της επιείκειας και κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος.
  • Άρθρο 38, αναπλήρωση του Πρωθυπουργού για λόγους υγείας
  • Άρθρο 96, επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές
  • Άρθρο 101, ορισμός του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ