Γερμανία: Έρευνα για «μαύρο χρήμα» μέσω Ελβετίας στο ακροδεξιό AFD - iefimerida.gr

Γερμανία: Έρευνα για «μαύρο χρήμα» μέσω Ελβετίας στο ακροδεξιό AFD

Ο Γεργκ Μόιτεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο επίκεντρο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση από την Ελβετία βρίσκονται οι δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αναφέρει η Die Welt.

Ο Γεργκ Μόιτεν και ο Γκουίντο Ράιλ ερευνώνται από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή της Γερμανίας, για παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών για τις περιφερειακές εκλογές.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη υπόθεση στην οποία εμπλέκονται πολιτικοί του αρκοδεξιού κόμματος, που μπήκε προ διετίας στη γερμανική βουλή εκμεταλλευόμενο την αγανάκτηση πολλών Γερμανών μετά την άφιξη τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου προσφύγων στη χώρα το 2015-2016. Η συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Άλις Βάιντελ βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας επειδή έλαβε 132.000 ευρώ σε δωρεές από την Ελβετία για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Ο Μόιτεν, συμπρόεδρος του AfD και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του για τις ευρωεκλογές, παραδέχθηκε ότι μια ελβετική εταιρεία επικοινωνίας, η Goal AG, τύπωσε και διένειμε υλικό για την εκστρατεία του για τις περιφερειακές εκλογές του 2016 αξίας 89.900 ευρώ -χρήματα που δόθηκαν από πολίτες της ΕΕ που ζουν στην Ελβετία, όπως δήλωσε ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα.

Την επόμενη χρονιά ο Ράιλ, δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του AfD για τις ευρωεκλογές, δέχθηκε ανάλογες υπηρεσίες από την Goal AG αξίας 44.500 ευρώ.

Ο Μόιτεν ισχυρίστηκε ότι τίποτα από αυτά δεν ήταν παράνομο, ενώ κατήγγειλε και το γεγονός ότι η Μπούντεσταγκ ετοιμάζεται να επιβάλει στο κόμμα του πρόστιμο 400.000 ευρώ.

Δεν πρόκειται για δωρεές «με την έννοια του νόμου που αφορά τα πολιτικά κόμματα», τόνισε στη γερμανική εφημερία. «Αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αλλά η εκτίμηση του νομικού τμήματος του κόμματός μου», πρόσθεσε.

Ο Μόιτεν υπογράμμισε εξάλλου ότι θα προσφύγει δικαστικά εναντίον οποιουδήποτε προστίμου επιβληθεί στο AfD από την Μπούντεσταγκ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το AfD εξασφαλίζει στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών το 10 με 12% των ψήφων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ