Ο αυτοαποκαλούμενος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τα «τρομοδέματα» στη Βρετανία - iefimerida.gr

Ο αυτοαποκαλούμενος IRA ανέλαβε την ευθύνη για τα «τρομοδέματα» στη Βρετανία

 Στις 6 Μαρτίου η αστυνομία εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη ένα δέμα που είχε σταλεί στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Φωτογραφία: Andrew Milligan/PA via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται IRA και αντιτίθεται στην ειρηνευτική συμφωνία του 1998 ανέλαβε την ευθύνη για τα πρόσφατα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα που εστάλησαν σε συγκοινωνιακούς κόμβους στο Λονδίνο και στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.

«Η ανάληψη φέρεται ότι έγινε για λογαριασμό του ‘IRA’», ανέφερε η βρετανική αστυνομία προσθέτοντας ότι η οργάνωση αυτή χρησιμοποίησε ένα αναγνωρίσιμο συνθηματικό. Ο νέος «IRA» είναι μια οργάνωση ξεχωριστή και πολύ μικρότερη από τον Προσωρινό Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς από τους 3.600 θανάτους κατά την 30ετή περίοδο της βίας.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λόντοντερι στις 19 Ιανουαρίου.

Η εν λόγω οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την ανατίναξη παγιδευμένου με εκρηκτικά  αυτοκινήτου  στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας στις 19 Ιανουαρίου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Δεν υπήρξαν τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το δικαστήριο της πόλης, αλλά το συμβάν υπογράμμισε την απειλή που προέρχεται από οργανώσεις αντιτιθέμενες στις ειρηνευτικές συμφωνίες, που τερμάτισαν τον πολυετή κύκλο βίας.

Η επιστολή-βόμβα που είχε σταλεί στο σταθμό του μετρό Waterloo του Λονδίνου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Στις 6 Μαρτίου η αστυνομία εξουδετέρωσε με ελεγχόμενη έκρηξη ένα δέμα που είχε σταλεί στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ανακοίνωσε ότι η απόπειρα επίθεσης συνδέεται με τρία δέματα με εκρηκτικά που μια ημέρα νωρίτερα είχαν σταλεί στα αεροδρόμια Χίθροου και Σίτι του Λονδίνου και στους σταθμούς του μετρό και του τρένου Γουότερλου στο Λονδίνο, θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μια από τις συσκευές ανεφλέγη, όταν ανοίχτηκε το δέμα, αλλά ευτυχώς δεν προκάλεσε τραυματισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Bρετανία IRA εκρηκτικά δέματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ