Κόντρα Σπίρτζη-Χατζηδάκη στη Βουλή για την Εγνατία Οδό - iefimerida.gr

Κόντρα Σπίρτζη-Χατζηδάκη στη Βουλή για την Εγνατία Οδό

Κωστής Χατζηδάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής όταν άκουσαν τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι επί της ουσίας φταίει αυτή για τη μη ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας, που είναι μέσα στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup.

Μάλιστα, ο υπουργός εξήγησε αυτή την άποψη λέγοντας ότι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ που ασχολούνται με τον διαγωνισμό ήταν πρώην στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

«Τον διαγωνισμό τον διεξάγει η Πειραιώς, η Νέα Δημοκρατία; Αν δει κανείς τους συμβούλους που έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Νέλλας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος επί Νέας Δημοκρατίας σε δύο τουλάχιστον οργανισμούς. Νομικός σύμβουλος είναι το γραφείο Φορτσάκη. Οικονομικός σύμβουλος είναι η Alpha Bank. Καταλαβαίνουμε όλοι για τους συμβούλους παραχώρησης της Εγνατίας», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Σπίρτζη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε αστεία και σουρεαλιστική την άποψη του υπουργού Υποδομών.

«Είναι αστεία η άποψη ότι ένα κόμμα ταυτίζεται με το τραπεζικό σύστημα. Είστε τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση και τώρα θυμηθήκατε να τα πείτε όλα αυτά. Όλα αυτά είναι ένας πολιτικός σουρεαλισμός. Κατηγορείται το ΤΑΙΠΕΔ. Εσείς, κ. Σπίρτζη, είστε τροχονόμος, δεν είστε υπουργός; Δεν έχετε αυξήσει τα διόδια με κοινή υπουργική απόφαση με τον κ. Τσακαλώτο; Τα αυξήσατε ως τροχονόμος ή ως υπουργός;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Χρήστος Σπίρτζης: «Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφτηκε δεν έχει ενεργοποιηθεί, τα διόδια δεν έχουν αυξηθεί. Στη Νέα Δημοκρατία έχετε προνομιακές συζητήσεις με στελέχη του υπερταμείου. Γιατί, θα τους ρωτάτε;».

Κωστής Χατζηδάκης: «Ολες οι συναντήσεις μας είναι δημόσιες».

Χρήστος Σπίρτζης: «Και όχι μόνο».

Κωστής Χατζηδάκης: «Είστε υπουργός ή διακινητής πολιτική σαπουνόφουσκας; Στη σουρεαλιστική προσέγγιση ταύτισης της Νέας Δημοκρατίας με το ΤΑΙΠΕΔ και όσον αφορά τους συμβούλους, θέλω να σας πω ότι ο κ. Νέλλας και επί ΠΑΣΟΚ είχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ το 2009. Και τότε στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν κι εσείς. Ταυτίζεστε κι εσείς με το τραπεζικό σύστημα; Να δούμε πού οδηγεί ο σουρεαλισμός».

Ο κ. Σπίρτζης, πάντως, ανέφερε πως διαφωνεί με το μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας που δέσμευσε την παραχώρηση του δρόμου και πρόσθεσε πως κατά τον ίδιο, τεχνοκρατικά, αυτό το μοντέλο δεν βγαίνει. Μάλιστα απάντησε στον κ. Χατζηδάκη ότι όποτε η ΝΔ θα κάνει καταγγελίες για διαγωνισμούς, θα στέλνει ο ίδιος αυτές τις καταγγελίες στον εισαγγελέα.

«Είναι δεσμευμένη η χώρα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση του δρόμου της Εγνατίας και η Εγνατία ΑΕ δεν είναι ούτε προς πώληση, ούτε προς παραχώρηση, ούτε προς ιδιωτικοποίηση. Όποτε καταγγέλλετε έναν διαγωνισμό που διεξάγει το υπουργείο Υποδομών ή εποπτευόμενος φορέας όπως ήταν η ΓΑΙΑΟΣΕ, να ξέρετε ότι η καταγγελία αυτή από μένα με τα πρακτικά πάει στον εισαγγελέα για διερεύνηση. Αφού δεν τολμάτε να το κάνετε εσείς, το κάνω εγώ», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ