Ο Δρομέας του Βαρώτσου -Το 8μετρο γλυπτό από γυαλί που το... έδιωξε το μετρό από την Ομόνοια [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Δρομέας του Βαρώτσου -Το 8μετρο γλυπτό από γυαλί που το... έδιωξε το μετρό από την Ομόνοια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου ήρθε ξαφνικά στο προσκήνιο από χθες το βράδυ, όταν μάθαμε ότι... κινδυνεύει να φύγει από την Αθήνα!

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Κώστας Βαρώτσος, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά του πρότεινε να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια και στη θέση του εδώ στην Αθήνα να τοποθετηθεί ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη Βόρεια Μακεδονία, ένα από αυτά που κοσμούσαν την πρωτεύουσα της γείτονος τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν αποκαθηλωθεί.

Ευτυχώς, τα πνευματικά δικαίωματα ανήκουν στον ίδιο τον κ. Βαρώτσο, ο οποίος και απέρριψε την πρόταση της κυρίας Ζορμπά και έτσι ο Δρομέας, που τόσο έχει συνδεθεί πλέον με την εικόνα της Αθήνας, θα παραμείνει στη θέση του.

Ο Δρομέας δημιουργήθηκε το 1988 και αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης, με αναρίθμητους θαυμαστές, αν και όταν πρωτοπαρουσιάστηκε είχε και αναρίθμητους επικριτές!

Ο Δρομέας, έργο του Κώστα Βαρώτσου, δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ.

Το γλυπτό με το επιβλητικό παρουσιαστικό σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία της πρωτεύουσας και να μείνει εκεί για έναν περίπου μήνα, όσο θα διαρκούσαν δηλαδή και τα «Δρώμενα».

Η εικαστική δράση επιδίωκε την πειραματική και προσωρινή τοποθέτηση έργων τέχνης σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, με στόχο την εξοικείωση των κατοίκων με τους σύγχρονους δημιουργούς και την εικαστική παρέμβαση στο αστικό τοπίο, αφού τα έργα θα τοποθετούνταν ως επί το πλείστον σε εξωτερικούς χώρους.

«Αυτό που με ενδιέφερε ήταν η φιγούρα του ανθρώπου που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση» είχε πει ο καλλιτέχνης για την έμπνευσή του

Για τη δημιουργία του, ο Κώστας Βαρώτσος «πάτησε» πάνω στον «Ποιητή» ενα άλλο ανθρωπόμορφο γλυπτό, ίδιας τεχνικής, που είχε φιλοτεχνήσει στην Κύπρο λίγα χρόνια πριν, το 1983.

Δείτε βήμα βήμα το στήσιμο του Δρομέα από τον Κώστα Βαρώτσο

Αρχικά το γλυπτό Δρομαίας τοποθετήθηκε στην πλατεία Ομονοίας όπου έμεινε μέχρι την έναρξη των εργασιών για το σταθμό του μετρό, οπότε και άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και εντέλει αποσυναρμολογήθηκε, μεταφέρθηκε και ξαναστήθηκε στη θέση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στην πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής, μπροστά στο ξενοδοχείο Hilton. Ενα έργο, θαρρείς σε διαρκή κίνηση, για έναν νικητή που κόβει πρώτος το νήμα.

8 μέτρα ύψος με αλλεπάλληλες στρώσεις γυαλιού

Ενα μεγαλόπρεπο έργο τέχνης, ύψους 8 μέτρων, από κομμάτια γυαλιού τοποθετημένα σε αλλεπάλληλες στρώσεις, στηριγμένα με σίδερα, που προσδίδουν ένα ασαφές περίγραμμα στον Δρομαία, κάτι σαν ελεύθερο σχέδιο με μολύβι.

«Αυτό που με ενδιέφερε ήταν η φιγούρα του ανθρώπου που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση» είχε πει ο καλλιτέχνης για την έμπνευσή του. «Ένας ξένος που μόλις τον συναντάς, τον ρωτάς: “Πότε ήρθες;” και αμέσως μετά ρωτάς: “Πότε φεύγεις;”. Αυτός ο άνθρωπος εξελίχθηκε στη συνέχεια σε Δρομέα. Η υπόθεση του Δρομέα ήταν κάτι που άλλαζε σταδιακά την εικόνα της πόλης, η οποία άρχισε να αποκτά σημείο αναφοράς».

Ο Δρομέας του Βαρώτσου -Το 8μετρο γλυπτό από γυαλί που το... έδιωξε το μετρό από την Ομόνοια [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ποιος είναι ο Κώστας Βαρώτσος

Ο Κώστας Βαρώτσος γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1955 στην Αθήνα.
Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης (1973-5) και συνέχισε στην αρχιτεκτονική σχολή της Πεσκάρα. Το 1978 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Centro Culturale Govergense με τίτλο «Γη-Θάλασσα». Το 1980, μετά από δέκα χρόνια παραμονής του στην Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και το 1982 πραγματοποιησε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, με τίτλο «Εικόνες που Αναδύονται».
Το 1983 με προτροπή του συλλέκτη Δάκη Ιωάννου φιλοτέχνησε το πρώτο δημόσιο έργο του με τίτλο «Ο Ποιητής», που εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκπροσώπησε τη χώρα μας στη διεθνή Μπιενάλε του Σάο Πάολο.
Το 1988 έστησε στην πλατεία Ομονοίας τον φημισμένο «Δρομέα», το πιο πολυσυζητημένο του έργο. Εκπροσώπησε στη Μπιενάλε της Βενετίας πρώτα την Ιταλία και μετά την Ελλάδα.
Το 1994 ο «Δρομέας» μεταφέρθηκε, λόγω της κατασκευής του μετρό, από την Ομόνοια στην πλατεία της απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη.

Κώστας Βαρώτσος, φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το 1999 ο Κώστας Βαρώτσος εκλέχθηκε καθηγητής στη Αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δρομέας Κώστας Βαρώτσος γλυπτό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ