Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση- Οι Eλληνες κινητοποιούνται για τη θέα στην Ακρόπολη - iefimerida.gr

Guardian: Δεν είναι όλα προς πώληση- Οι Eλληνες κινητοποιούνται για τη θέα στην Ακρόπολη

To 10όροφο ξενοδοχέιο που απειλεί να κρύψει την Ακρόπολη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα στην βρετανική Guardian έγινε το 10όροφο ξενοδοχείο που χτίζεται στην οδό Φαλήρου και που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει θέμα συζήτησης εξαιτίας του γεγονότος ότι κρύβει την θέα στην Ακρόπολη.

Η βρετανική εφημερίδα συνομίλησε με την υπεύθυνη της εκστρατείας προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου που απειλεί να κρύψει την Ακρόπολη.

Η Ακρόπολη των Αθηνών

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα θα ξεχωρίζει για πάντα. Χτισμένο για να εντυπωσιάσει, η όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με την ξύλινη επένδυση προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στον δρόμο της περιοχής Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη», αναφέρει η Guardian.

Αλλά καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, ανησυχούσαν όλο και περισσότερο. Μέχρι τον Φεβρουάριο, έχοντας φτάσει τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει την θέα στον Παρθενώνα και τα τείχη του.


«Ξαφνικά, ήταν ψηλότερο ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια περιοχή αρχαιολογικής προστασίας. Εν μέρει υπεύθυνοι είναι οι νόμοι περί ζωνών, αλλά μια κατασκευή τέτοιων γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» λέει.

Με την εξάπλωση λέξεων ενός «τείχους πολυώροφων ξενοδοχείων» που σχεδιάζονται γύρω από την Ακρόπολη τα επόμενα χρόνια, η Φρεζάντου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό από την Ελβετία, πρωτοπορεί σε μια εκστρατεία για να σταματήσει το κτίσιμο του ξενοδοχείου, συγκεντρώνοντας ήδη πάνω από 25.000 υπογραφές στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.

«Είναι σαφές ότι αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως στο όνομα της βιωσιμότητας είναι οι νέοι κανόνες κατασκευής και πολεοδομικού σχεδιασμού» ανέφερε στην Guardiaν.

Η Φρεζάδου δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να θυμώσει. Το οικόπεδο πίσω από την δική της πολυκατοικία έχει σχεδιαστεί για ένα ακόμη μεγαλύτερο ξενοδοχείο με τρία υπόγεια πάρκινγκ και μια πισίνα στην ταράτσα.

Οι ακτιβιστές που αντέδρασαν απευθύνθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ζητήσουν την ανάκληση των εγκρίσεων για έγκριση.

«Δεν ρισκάρουμε» λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. «Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του μεγαλύτερου μνημείου μας. Κάνουμε εκστρατεία όχι για την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα για την μείωση του ύψους του».

Όπως σημειώνει η Guardian, πέρα από τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας, η Αθήνα βρίσκεται σε μια φάση άνευ προηγουμένου τουριστικής έκρηξης.

Η Μακρυγιάννη, όπως και το Κουκάκι, εξηγεί η εφημερίδα, οι παρακείμενες γειτονιές στα νότια της Ακρόπολης, είναι προορισμοί για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη που αναμένεται να φιλοξενήσει πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος – σχεδόν το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Αλλά αυτή η εισροή έρχεται με κάποιο κόστος. Όλο και περισσότερο, οι διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν όλο και μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα «πράσινα» πρότυπα.

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα την κατάσταση από την Ελληνική Εταιρεία, έναν φορέα – παρατηρητή που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην Πλάκα, την παλαιότερη κατοικημένη περιοχή της Αθήνας, ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. «Όταν ακούσαμε ότι τα κτίρια ανεβαίνουν τόσο που κρύβουν την θέα της Ακρόπολης, το σύμβολο της δημοκρατίας, το θεωρήσαμε αμέσως ως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αρχίσαμε να ‘βομβαρδίζουμε’ αμέσως κάθε κυβερνητικό γραφείο που μπορούσαμε» δήλωσε η Λυδία Καρρά, η πρόεδρος της οργάνωσης.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Αθήνα διέφυγε από το φαινόμενου των ψηλών κτιρίων ακριβώς λόγω του φόβου ότι τα πολυώροφα κτίρια θα επισκιάσουν το μεγαλύτερο εκθεσιακό έργο της πρωτεύουσας. Ως αποτέλεσμα, στη δεκαετία του 1970 κατασκευάστηκε μόνο ένα, το 28όροφο κτίριο γνωστό ως Πύργος των Αθηνών, υπό την εποπτεία της τότε στρατιωτικής δικτατορίας.

Υπό την πίεση αυτή, η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι νέες άδειες κατασκευής στην αρχαιολογική ζώνη προστασίας γύρω από την Ακρόπολη, θα ανασταλούν προσωρινά. Δεσμευόμενη για την δημιουργία μιας επιτροπής για την αναθεώρηση των νόμων περί ζωνών στην περιοχή, ανέφερε πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα, θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.

Επιμένοντας στο δικαίωμα του καθενός να βλέπει το μνημείο, η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναγνώρισε πως οι διαμαρτυρίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη. «Η θέα στην Ακρόπολη είναι ένα πολιτιστικό αγαθό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε προνόμιο για τους λίγους. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε να διατηρηθεί το κράτος δικαίου και η αίσθηση της δικαιοσύνης».

Εντούτοις, οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού αναγνωρίζουν ότι δεσμεύονται από νόμους που επιτρέπουν ψηλότερα κτίρια. «Ως αρχαιολόγοι καλούμαστε να δουλέψουμε στο έδαφος, όχι στον αέρα», είπε ένας. «Αυτή ήταν η νομοθεσία που εγκρίθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι φορείς προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς παρακολουθούν στενά και επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι υπόλογη. «Αυτή είναι μια εξαιρετικά σημαντική μάχη που πρέπει να κερδηθεί», δήλωσε ο Σνέσκα Κουαντβλιεγκ Μιχαήλοβιτς, ο γενικός γραμματέας της Europa Nostra, που θεωρείται ευρέως ως η φωνή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε ενάντια στα νέα κτίρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, αλλά πρέπει να σέβονται τις κληρονομιές των ευρωπαϊκών πόλεων. Η θέα της Ακρόπολης είναι η πιο θαυμαστή», είπε στον Guardian. «Ευτυχώς, η κοινωνία των πολιτών έχει λάβει μια πολύ ισχυρή θέση. Αυτό που περιμένουμε τώρα είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα από τις εθνικές αρχές ότι δεν είναι όλα προς πώληση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ