Πάλμερ: ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται για να αποκρούσουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια - iefimerida.gr

Πάλμερ: ΗΠΑ και ΕΕ συνεργάζονται για να αποκρούσουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια

Ο  βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ συντονίζουν τη στρατηγική τους για να βάλουν φρένο στη ρωσική επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στο Ζάγκρεμπ ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρωασιατικές σχέσεις, Μάθιου Πάλμερ, υποστήριξε ότι η Ρωσία «εργάστηκε πολύ σκληρά» για να υπονομεύσει τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις των Σερβοβόσνιων, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Ενώ οι ΗΠΑ και οι εταίροι και σύμμαχοί μας θέλουν να επικρατήσει η ευνομία, η διαφάνεια και η χρηστή διακυβέρνηση στα δυτικά Βαλκάνια η Μόσχα θεωρεί ότι προωθούνται τα συμφέροντά της από μια περιοχή που παλεύει με την αναταραχή, τη δυσπιστία, τις τριβές και το στοιχείο του χάους», δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ υπογράμμισε ότι μια προσωρινή αναστολή των δασμών σε εισαγόμενα σερβικά προϊόντα που επέβαλε το Κόσοβο μετά τα εμπόδια που ήγειρε πέρυσι το Βελιγράδι στην ένταξη της Πρίστινας στην Interpol θα επιτρέψει ίσως την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πάλμερ εξέφρασε την ελπίδα να εισακούσει την έκκλησή του το Κόσοβο και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι ενώ η Βουλή στην Πρίστινα ψήφιζε κατά της διόρθωσης των συνόρων με τη Σερβία στο πλαίσιο μας μελλοντικής συμφωνίας, εκείνος επέμεινε ότι κάτι τέτοιο παραμένει στο τραπέζι. «Πιστεύουμε ότι μια συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θα πρέπει να είναι βιώσιμη και συνολική. Είναι πιθανό αυτή να περιλαμβάνει προσαρμογές στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Οι ΗΠΑ δεν το προωθούν αυτό, αλλά ούτε το αποκλείουμε. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με αμοιβαία αναγνώριση στον πυρήνα της», τόνισε.

Το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008 και το αναγνώρισαν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, όχι όμως Ρωσία και Κίνα, οι οποίες στηρίζουν στο θέμα αυτό το Βελιγράδι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ