Καθαρά Δευτέρα 2019: Το έθιμο της Τζαμάλας και οι 70 φωτιές στα Γιάννενα [εικόνες] - iefimerida.gr

Καθαρά Δευτέρα 2019: Το έθιμο της Τζαμάλας και οι 70 φωτιές στα Γιάννενα [εικόνες]

το έθιμο με τις φωτιές στα Γιάννενα/Φωτογραφία: IntimeNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων, θα ανάψουν 70 μεγάλες φωτιές, γιατί η νύχτα της Αποκριάς, παραδοσιακά έχει τη δύναμη της φωτιάς και με το έθιμο της «Τζαμάλας», στήνεται ένα ολονύχτιο πανηγύρι στις γειτονιές της πόλης, μέχρι το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί.

Απόκριες στα Γιάννενα

Μεγάλοι κορμοί δένδρων και κούτσουρα τοποθετούνται στο κέντρο της κάθε γειτονιάς μέσα σε κύκλο από ψιλή άμμο και διάμετρο τουλάχιστον 6 μέτρων. Οι φωτιές ανάβουν, μόλις δύσει ο ήλιος, μετά τον εσπερινό της Κυριακής της Αποκριάς.

Το γλέντι αρχίζει με κλαρίνα, χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα. Το τσίπουρο ρέει άφθονο και για όλους, ενώ από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες.

Στις γειτονιές της πόλης των Ιωαννίνων, θα ανάψουν 70 μεγάλες φωτιές

Το έθιμο, έρχεται από το μακρινό παρελθόν με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Αποτελεί μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται στην πίστη ότι η φωτιά έχει την δύναμη να διώχνει το κακό. Μέσα στον χρόνο και ανάλογα με τις συνθήκες και τα ζητούμενα τής κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας, οι Γιαννιώτες, έπαιρναν ειδική άδεια από τη διοίκηση της πόλης για την τέλεση του εθίμου και ο χορός γύρω από τη φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά.

Το τσίπουρο ρέει άφθονο και για όλους, ενώ από τις παρέες δεν λείπουν τα πειράγματα και οι ευρηματικές ατάκες

Στην Άρτα, για 38 χρόνια, τον τόνο της διασκέδασης την Αποκριά, δίνει το Καρναβάλι Γυναικών.

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα θα αναβιώσει των έθιμο των «Μπαντίδων», που έρχεται από το μακρινό 1449,τότε που ή Άρτα έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και ο αντιπρόσωπος του σουλτάνου στη Θεσσαλονίκη έκανε δεκτό το αίτημα των Αρτινών, να μασκαρεύονται στις Απόκριες. Σύμφωνα με λαογραφικές πηγές, οι «μπαντίδες», ήταν οι «μάγκες» της εποχής, που την Αποκριά, έβγαιναν στους δρόμους ατημέλητοι, με παντελόνια ζωσμένα με ένα μαντήλι και έκαναν πειράγματα σε όποιον συναντούσαν.

Το γλέντι αρχίζει με κλαρίνα, χορούς αλλά και ζεστή φασολάδα

Το έθιμο θα αναβιώσει ο μουσικοφιλολογικός σύλλογος «Ο Σκουφάς», στον ομώνυμο πεζόδρομο.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου και την Κυριακή της Αποκριάς στην Άρτα θα γίνουν δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά, όπως Face Painting και αποκριάτικες κατασκευές στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, χορευτικές επιδείξεις αλλά και το κυνήγι χαμένου θησαυρού.

Πλήθος κόσμου γλεντάει το βράδυ των Αποκριών μέχρι το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρας

Το πρωί του Σαββάτου επίσης, θα αναβιώσουν τα «Γαϊτανάκια Πολιτιστικών Συλλόγων» στον πεζόδρομο της Σκουφά, ενώ στην Πρέβεζα, ο πολιτιστικός σύλλογος Καρναβαλικό Κομιτάτο υπόσχεται αποκριάτικο ξεφάντωμα για ντόπιους και επισκέπτες.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, έχουν ήδη αρχίσει τις ετοιμασίες, φροντίζουν για τα ξύλα, την άμμο και το κρασί
Το έθιμο της Τζαμάλας στα Γιάννενα

εικόνες: EUROKINISSI, INTIMEWS

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ