Γερμανία: To SPD κλείνει την πόρτα της καγκελαρίας στη διάδοχο της Μέρκελ - iefimerida.gr

Γερμανία: To SPD κλείνει την πόρτα της καγκελαρίας στη διάδοχο της Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και η αρχηγός της CDU Κραμπ Κάρενμπαουερ (Φωτογραφία: Kay Nietfeld/dpa via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατηγορηματικά αντίθετα εμφανίζονται ηγετικά στελέχη του SPD στο ενδεχόμενο εκλογής της αρχηγού της CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ στην καγκελαρία, εφόσον αποχωρήσει πριν την λήξη της θητείας της η Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως δήλωσε ο Γιοχάνες Καρς, επικεφαλής του Κύκλου Ζέχαϊμ (Seeheimer Kreis), ο οποίος εκφράζει τη δεξιά πτέρυγα της ΚΟ του SPD, στο Der Spiegel, «αν προσπαθήσει η κ. Μέρκελ να παραδώσει την καγκελαρία στην κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ, θα γίνουν αμέσως εκλογές. Ουδείς στο SPD θα το αποδεχθεί, εμείς στον Κύκλο Ζέχαϊμ θα πάθουμε αμόκ».

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο επικεφαλής της νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών Κέβιν Κούνερτ τόνισε ότι «αν αποχωρήσει η Μέρκελ αυτό θα σημάνει τη λήξη του δικαιοπρακτικού θεμελίου αυτή της κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσαμε να συμπράξουμε σε μια τέτοια μεταβίβαση εξουσίας». Κι ο επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία Σεμπάστιαν Χάρτμαν συμπλήρωσε: «Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία κυβερνητικής συμμαχίας με την κ. Μέρκελ ως καγκελάριο. Εμείς κοιτάζουμε τα του οίκου μας και σίγουρα δεν θα κάνουμε κάτι για να εκτονωθεί η κρίση ηγεσίας στους Χριστιανοδημοκράτες. Ούτε θα τη βοηθήσουμε σε κάποια επιχειρούμενη ανανέωση».

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό είναι πολλά τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που δεν θα ήθελαν να παραλάβει τη σκυτάλη από τη Μέρκελ η ΑΚΚ, όπως αποκαλεί την αρχηγό του CDU ο γερμανικός Τύπος, αφού την θεωρούν βασική αντίπαλο στις επόμενες εκλογές και δεν θα ήθελαν με την εκλογή της στην καγκελαρία να εξασφαλίσει ένα πλεονέκτημα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Η Κραμπ Καρενμπάουερ ενισχύει το τελευταίο διάστημα το συντηρητικό της προφίλ υιοθετώντας μεταξύ άλλων σκληρότερες θέσεις στο μεταναστευτικό, ενώ προ ημερών βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για ένα ομοφοβικό αστείο που έκανε για τις «ουδέτερες» τουαλέτες στο Βερολίνο. Στο πλευρό της έσπευσε, πάντως, ο πρώην επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισημαίνοντας ότι το αστείο της έγινε στη διάρκεια του καρναβαλιού, περίοδο κατά την οποία σύμφωνα με την πολιτική παράδοση της χώρας επιτρέπεται η ελευθεροστομία. «Αν βρίσκει κανείς πετυχημένο η κακόγουστο το αστείο, είναι άλλο θέμα», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος είναι ενάντια σε μια «αστυνομία του χιούμορ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ