Ημέρα της Γυναίκας: 4 γυναίκες που δεν πρέπει να ξεχνάμε - iefimerida.gr

Ημέρα της Γυναίκας: 4 γυναίκες που δεν πρέπει να ξεχνάμε

πορεία για την Ημέρα της Γυναίκας/Φωτογραφία αρχείου: IntimeNews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις γυναίκες Ρομά, τις γυναίκες πρόσφυγες, τις κρατούμενες, τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, μας καλεί να θυμηθούμε σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Υγεία για Όλους», Γεώργιος Χρούσος, και μας προτρέπει να μην τις ξεχνάμε.

Το εθελοντικό πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» για την επέτειο εορτασμού της Παγκόσμιας Hμέρας της Γυναίκας θα πραγματοποιήσει ιατρικές παρεμβάσεις στις γυναικείες φυλακές Θήβας, σε δομή προσφύγων στις Θερμοπύλες και σε δομή κακοποιημένων γυναικών.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρούσος και η συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου, από τις δράσεις του προγράμματος έχουν διαπιστώσει την ανάγκη παρεμβάσεων στις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ειδικότερα, «οι γυναίκες Ρομά αποτελούν διαχρονικά τα σιωπηλά θύματα ακραίων συμπεριφορών, βίαιων ενεργειών, ρατσιστικών προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» .

Αναφορικά με τις γυναίκες πρόσφυγες, «κάνουν έναν καθημερινό αγώνα να τα βγάλουν πέρα, καθώς παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και, παράλληλα, να φροντίσουν τις οικογένειές τους που συνωστίζονται σε ετοιμόρροπα σπίτια και σκηνές. Πολλές ζουν υπό την απειλή βίας και εκμετάλλευσης, ενώ τα παιδιά τους αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες τραυματικές εμπειρίες και βιώνουν την απόγνωση, καθώς και πολλά προβλήματα υγείας».

Το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» έχει αναπτύξει δράση και στις γυναίκες που κρατούνται στις φυλακές, οι οποίες, σύμφωνα με την κ. Σωτηροπούλου, «αντιμετωπίζουν σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα, προβλήματα υγείας, έλλειψη οικογενειακών δεσμών, ή κλονισμένες οικογενειακές σχέσεις, ανεργία και φτώχεια.

Στους χώρους κράτησης, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, με την έλλειψη εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού για τη φροντίδα και τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών που μένουν στη φυλακή μαζί με τις μητέρες τους, και την περιορισμένη επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον».

Όσο για τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία, όπως αναφέρει ο κ. Χρούσος, «βιώνουν τον φόβο της κακοποίησης, τον πανικό, με αποτέλεσμα εκτός από τα ψυχιατρικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ