Ξεκινά η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης - iefimerida.gr

Ξεκινά η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η όγδοη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί, για μία ακόμη χρονιά, το σημαντικότερο ραντεβού για τον κόσμο του βιβλίου.

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα γίνει η «πρωτεύουσα του βιβλίου»: τον έντονο πολιτιστικό χαρακτήρα της Έκθεσης επιβεβαιώνουν οι περισσότεροι από 190 συγγραφείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εκπρόσωποι του εκδοτικού κλάδου από 24 χώρες, που θα δηλώσουν «παρών» στην παρουσίαση της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής, σε συζητήσεις κι ομιλίες γύρω από τη λογοτεχνική δημιουργία, όπως και σε παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η 8η ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Μαΐου, στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO, με την οργανωτική φροντίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και του yπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της Helexpo, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών και σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου.

Με περίπτερο συμμετέχουν οι χώρες: Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ινδία, Ισλανδία, Ισπανία (χώρα των Βάσκων και Καταλονία), Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Ουαλία, Ουγγαρία, Πολώνια, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σερβία, Τουρκία, Τσεχία.

Ενώ οι προσκεκλημένοι ξένοι συγγραφείς θα εκπροσωπήσουν τις χώρες: Αγγλία, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αλγερία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Λίβανος, Πακιστάν, Σερβία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία.

Το βιβλιόφιλο κοινό θα έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει ότι βρίσκεται στην «καρδιά» της επικαιρότητας μέσα από ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγκρέμπ (με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται...»), γύρω από τη διακίνηση ιδεών σε συνάρτηση με τις πολιτικές-κοινωνικές εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και μια θεματική κι ένα διεθνές συνέδριο για το μείζον θέμα «Βιβλίο και Εκπαίδευση» στη σημερινή ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα (170 εκδηλώσεις) καλύπτει κάθε ηλικία και γούστο. Δίνει το προβάδισμα στην πνευματική δημιουργία, στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, στη γενικότερη σύνδεση του βιβλίου με βασικά ερωτήματα του σύγχρονου σκεπτόμενου ανθρώπου. Σ’ αυτό το πλαίσιο θα λειτουργήσουν η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά και η Εφηβική Γωνιά, η Γωνιά των Εκπαιδευτικών και Γονέων, το Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης», η Γωνιά των Περιοδικών και η Γωνιά των Νέων Τεχνολογιών, ο Περίπατος Πολιτισμού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της 8ης ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 20.00, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής» (περίπτερο 15) με παρουσιαστές του ηθοποιούς Δημήτρη Καρτόκη και Έρικα Μπίγιου σε κείμενο του συγγραφέα Σάκη Σερέφα.

Την τελετή θα πλαισιώσει μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη έκθεση βιβλίου βιβλίου
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ