Οι 8+1 χώρες όπου η ανεργία είναι κυριολεκτικά άγνωστη λέξη - iefimerida.gr

Οι 8+1 χώρες όπου η ανεργία είναι κυριολεκτικά άγνωστη λέξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, όταν έχει ποσοστό ανεργίας 5%. Οι παρακάτω, όπως έχουν προκύψει από παγκόσμια έρευνα του ινστιτούτου Gallup, έχουν ακόμη λιγότερο.

9, Βιετνάμ

Κάτι σαν την Ελλάδα των 80s, με τις κρατικές επιχειρήσεις να αποτελούν το 40% του ΑΕΠ της. Η εξήγηση για το χαμηλό ποσοστό της βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στην βιομηχανία (40% πάνω το 2011) είναι πολύ μεγαλύτερος από τον ρυθμό των θέσεων εργασίας που χάνονται στον αγροτικό τομέα (-22% το 2011).

8, Ουκρανία
Επιμένει να διατηρεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παγκοσμίως (κάτω από 5%), παρόλο που η οικονομική της ανάπτυξη έχει έντονα σκαμπανεβάσματα, όπως συρρίκνωση κατά 14,5% το 2009. Σύμφωνα με την CIA ο λόγος για τα εξαιρετικά ποσοστά της είναι και ο μεγάλος αριθμός μη καταγραμμένων ανέργων.

7, Ταϋλάνδη
Οι εξαγωγές, που αποτελούν το 50% του ΑΕΠ της, είναι ο λόγος που όλη την περασμένη δεκαετία είχε ποσοστό ανεργίας οριακά πάνω από 2%. Ενώ το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο ειδυλλιακό, καθώς εδώ καταλήγει μεγάλος αριθμός επενδύσεων που φεύγουν από την Κίνα λόγω του υψηλού πληθωρισμού της.

6, Ταιβάν
Το 1950 ήταν η τελευταία φορά που η χώρα αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Ενώ στα 80s, όταν το ποσοστό ανεργίας –που είναι σταθερά κάτω από 5%- έπεσε κάτω από 2%, βρέθηκε να χρειάζεται επειγόντως εργατικό δυναμικό. Και όλα αυτά επειδή εδώ και δεκαετίες έχει εστιάσει την οικονομία της στην εξαγωγή τεχνολογικών προϊόντων.

5, Μαυροβούνιο
Πάνω από 50% των κατοίκων της μικρής αυτής χώρας εργάζονται μόνιμα για ένα εργοδότη, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι σταθερά κάτω από 5%. Γεγονός στο οποίο συμβάλει η βιομηχανία αλουμινίου (που αντιπροσωπεύει 80% των εξαγωγών της) και, τα τελευταία χρόνια, ο τομέας μεταποίησης τροφίμων και ο τουρισμός.

4, Ιαπωνία
Μετά από ένα σεισμό, ένα τσουνάμι και ένα σχεδόν πυρηνικό όλεθρο (που κατάστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο και την αυτοκινητοβιομηχανία της), είναι σχεδόν θαύμα ότι η χώρα καταφέρνει να διατηρεί το ποσοστό ανεργίας της κάτω από 5%. Και αυτό παρόλο ότι πέρυσι το μέγεθος της οικονομίας της μειώθηκε κατά 0,5%, η 14η μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

3, Κίνα
Είναι σχεδόν αδιανότητο για μια χώρα τέτοιου μεγέθους το ποσοστό ανεργίας να είναι κάτω από 5%. Αλλά οι Κινέζοι τα κατάφεραν. Κάτι στο οποίο συνέβαλε ο μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων, ο τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας που εξασφαλίζουν μετά βίας τα προς το ζην και το γεγονός ότι η Κίνα είναι και επίσημα ο παγκόσμιος εξαγωγέας. Με άλλα λόγια, τα νούμερα ευημερούν, οι άνθρωποι φυτοζωούν.

2, Λευκορωσία
10,5% ήταν ο εξαιρετικός –για οποιαδήποτε χώρα πέρα από την Κίνα- ρυθμός βιομηχανικής ανάπτυξης του πρώην Ρωσικού δορυφόρου το 2010. Κάτι που εξηγεί το ποσοστό ανεργίας που κυμαίνεται κάτω από 5%. Το οποίο είναι -μεταξύ μας- εν μέρει πλασματικό, καθώς για να πάρεις επίδομα ανεργίας εδώ πρέπει να γραφτείς σε προγράμματα τύπου Stage, με χαμηλό μισθό.

1, Αυστρία
Από το 1982 , που ξεκίνησε να κάνει τις μετρήσεις η Παγκόσμια Τράπεζα, το ποσοστό ανεργίας έχει μείνει σταθερό κάτω από 5% (το μικρότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση), με 50% του πληθυσμού να εργάζεται μόνιμα για ένα εργοδότη. Αιτία η κρατική επιδότηση στις επιχειρήσεις για την μείωση των συνολικών ωρών εργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ