Bloomberg: Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν στον παγκόσμιο χάρτη -Τι επιδιώκει ο σουλτάνος - iefimerida.gr

Bloomberg: Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν στον παγκόσμιο χάρτη -Τι επιδιώκει ο σουλτάνος

Τουρκικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί στη μεθόριο με τη Συρία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχει να παρουσιάσει ο τουρκικός στρατός τέτοιο επεκτατικό αποτύπωμα, σχολιάζει άρθρο του Bloomberg αναφερόμενο στον μεγαλοϊδεατισμό της Άγκυρας που διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα επί ημερών του Ερντογάν.

«Υπό τον φιλόδοξο πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία επεκτείνει τις παρεμβάσεις της στη Συρία ενώ διατηρεί στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, το Κατάρ, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν και ειρηνευτικά στρατεύματα στα Βαλκάνια. Την ίδια ώρα το τουρκικό ναυτικό κάνει περιπολίες στη Μεσόγειο και το Αιγαίο για να προστατέψει ενεργειακά και εδαφικά συμφέροντα», υπογραμμίζει προσθέτοντας ότι όλο αυτό έχει κόστος για την εξασθενημένη οικονομία της χώρας καθώς «ο στρατιωτικός προϋπολογισμός ως ποσοστό επί του ΑΕΠ έχει αυξηθεί από 1,8% το 2015 σε 2,2% το 2017».

Το δημοσίευμα παραθέτει μάλιστα και μια λίστα των περιοχών όπου η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης:

Bloomberg: Ο μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν στον παγκόσμιο χάρτη -Τι επιδιώκει ο σουλτάνος  | iefimerida.gr 0

Αιγαίο και Μεσόγειος
Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν όλο το 24ωρο τα πλοία γεωτρήσεων και εξερεύνησης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, καθώς η χώρα επιδιώκει να διεκδικήσει αμφισβητούμενα ενεργειακά δικαιώματα. Εντάσεις με Κύπρο και Ελλάδα πυροδοτήθηκαν με την έκδοση αδειών εξερεύνησης από την Τουρκία και την αποσχισθείσα τουρκοκυπριακή κυβέρνηση στις περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος. Το βόρειο τρίτο της Κύπρου τελεί υπό τουρκική κατοχή από το πραξικόπημα για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα το 1974. “Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία, δεν θα το επιτρέψουμε», είπε στις 21 Φεβρουαρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου.
Μια ξεχωριστή μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με την κυριαρχία πολλών νησιών του Αιγαίου οδήγησε σε εικονικές αερομαχίες μεταξύ πολεμικών αεροσκαφών και αντιπαραθέσεις πολεμικών πλοίων».

Συρία

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της σε ξένο έδαφος από την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας τις αιτιάσεις της Άγκυρας κατά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων μαχητών, τους οποίους συνδέει με το PKK. Σημειώνει δε τα σχέδιά της με την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι πάνω από 3,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες.

Ιράκ

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις συχνές αποστολές τουρκικών στρατευμάτων και αεροσκαφών κατά στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ, όπου διατηρεί -ως φόβητρο κατά των Κούρδων που κάνουν όνειρα ανεξαρτησίας- στρατιωτικές βάσεις, που είχαν δημιουργηθεί αρχικά για ειρηνευτική αποστολή τη δεκαετία του 1990.

Κατάρ

To Bloomberg αναφέρεται και στις στενές σχέσεις -λόγω της κοινής τους υποστήριξης προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα- της Άγκυρας με το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ, όπου οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει μια βάση από το 2017 που συμπαρατάχθηκαν με το εμιράτο στην κόντρα του με την υπό τη Σαουδική Αραβία περιφερειακή συμμαχία.

Σομαλία

Το στρατιωτικό αποτύπωμα της Τουρκίας φθάνει μέχρι το Κέρας της Αφρικής και συγκεκριμένα το Μογκαντίσου της Σομαλίας, όπου εγκαινίασε προ διετίας τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση της για να εκπαιδεύει ντόπιους στρατιώτες στη μάχη τους με τους ισλαμιστές της Αλ Σαμπάμπ και αντιμαχόμενες φυλές.

Αφγανιστάν

Τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, όπου μετέχουν στον διεθνή υπό το ΝΑΤΟ συνασπισμό, που μάχεται στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν.

Βαλκάνια

Ο τουρκικός στρατός -δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ- έχει μετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές της Συμμαχίας στο Κόσοβο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 για να προστατέψει τουρκογενείς κοινότητες εκεί.

Σουδάν

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει κέντρα εκπαίδευσης των ντόπιων ενόπλων δυνάμεων στο Σουδάν, όπως υποσχέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη χώρα το 2017, όταν υπέγραψε διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Νταρφούρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ TOYΡΚΙΑ στρατός Ταγίπ Ερντογάν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ