Τα πλούσια δώρα ηγετών στον Τραμπ: Το πανάκριβο σερβίτσιο του Κινέζου, η χρυσή πένα της Μέρκελ - iefimerida.gr

Τα πλούσια δώρα ηγετών στον Τραμπ: Το πανάκριβο σερβίτσιο του Κινέζου, η χρυσή πένα της Μέρκελ

Οι Σαουδάραβες ήταν από τους πιο απλόχερους στα δώρα τους προς τον Τραμπ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ/Evan Vucci)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν τα σπάσει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζάστιν Τριντό, ο Καναδός πρωθυπουργός του είχε χαρίσει ένα αγαλματάκι αρσενικού λιονταριού, σκαλισμένο σε αμμόλιθο αξίας 450 δολαρίων.

Και πριν κλιμακωθούν οι εντάσεις με το Πεκίνο για το εμπόριο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ του είχε χαρίσει ένα φύλλο με καλλιγραφίες αξίας 14.400 δολαρίων. Έργα τέχνης που περιλαμβάνονται στα πάνω από 80 δώρα που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μέλη της οικογένειάς του από ξένους ηγέτες κατά το πρώτο έτος της θητείας του στο Λευκό Οίκο, όπως αποκάλυψε το Στέιτ Ντιπάρμεντ.

Ανάμεσά τους είναι κι ένα πορτρέτο του Τραμπ με κόκκινη γραβάτα που του χάρισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μια πένα αξίας 935 δολαρίων -δώρο της Άνγκελα Μέρκελ κι ένας χάρτης των ΗΠΑ που έφτιαξε ο Γάλλος γεωγράφος του 18ου αιώνα, Λουί Μπριόν ντε Λα Τουρ και τον δώρισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ και ο Πάπας Φραγκίσκος ανταλλάσουν δώρα στο Βατικανό (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Αλλά ο πιο απλόχερος απ’ όλους αποδείχθηκε ο Κινέζος πρόεδρος, που χάρισε στον Αμερικανό ομόλογό του το ακριβότερο δώρο αξίας 16.250 δολαρίων: ένα σερβίτσιο με ζωγραφισμένη την εικόνα του θερέτρου του Τραμπ στη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο, όπου είχαν συναντηθεί το 2017 κι ίσως ξαναβρεθούν προσεχώς για να διαπραγματευτούν μια πιθανή εμπορική συμφωνία.

Σχετικά ακριβό ήταν και το επίχρυσο ασημένιο μοντέλο μαχητικού αεροσκάφους αξίας 4.850 δολαρίων που έλαβε ο Τραμπ από τον πρίγκιπα του Μπαχρέιν, αλλά και η σκακιέρα των 1,800 δολαρίων από τον Οράσιο Καρτες, πρώην πρόεδρο της Παραγουάης.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαραντκαρ χάρισε ένα μπολ με τριφίλι στον Τραμπ και την Μελάνια την ημέρα του Αγίου Πατρικίου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Συνολικά τα δώρα που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αξίας 140.000 δολαρίων, ενώ του αντιπροέδρου Μάικ Πενς αξίας 12.362 δολαρίων. Το ακριβότερο ανάμεσά τους ήταν ένα χειροποίητο χαλί που του χάρισε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Τα δώρα που λαμβάνουν οι πρόεδροι των ΗΠΑ ή μέλη των οικογενειών τους καταλήγουν στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ, αφού απαγορεύεται να τα κρατήσουν εκτός κι αν τα πληρώσουν, όπως είχε κάνει η Χίλαρι Κλίντον όταν ξόδεψε 970 δολάρια για ένα κολιέ από μαύρα μαργαριτάρια που της είχε χαρίσει η τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι.

Τραμπ ή άλλο μέλος της οικογένειάς του καταλήγουν στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος απαγορεύεται να κρατήσει κάποιο, εκτός και αν το πληρώσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ