«Θα έχεις την τύχη του πατέρα σου»: Μήνυμα στον γιο του Μπιν Λάντεν από τον κομάντο που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα - iefimerida.gr

«Θα έχεις την τύχη του πατέρα σου»: Μήνυμα στον γιο του Μπιν Λάντεν από τον κομάντο που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

Ο Χάμζα Μπιν Λάντεν (Φωτογραφία: CIA via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mήνυμα στο γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Χάμζα, να φοβάται την τύχη του πατέρα του στέλνει ο Αμερικανός καταδρομέας που σκότωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα το 2011 στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Στην ίδια ασιατική χώρα πιστεύει ο Ρομπ Ο’ Νιλ ότι κρύβεται ο γιος του νεκρού αρχιτρομοκράτη, προστατευόμενος από εμπόρους ναρκωτικών μετά την πρόσφατη επικήρυξή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προσφέρει αμοιβή ύψους ενός εκ. δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στον εντοπισμό του οπουδήποτε στον πλανήτη.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε με 1 εκ. δολάρια τον Χάμζα Μπιν Λάντεν (Φωτογραφία: ΑΡ)

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείται «αναδυόμενος ηγέτης» της Αλ Κάιντα καλώντας από τον Αύγουστο του 2015 με βίντεο και αρχείου ήχου σε επιθέσεις κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων τους κι απειλώντας να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του. Κατά ειδικούς στις ισλαμιστικές οργανώσεις, ο νεαρός, ηλικίας σήμερα περίπου τριάντα ετών, διευθύνει την οργάνωση Άνσαρ αλ Φουρκάν, η οποία προσελκύει εδώ και μερικούς μήνες στη Συρία τους πιο σκληροπυρηνικούς μαχητές της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Αμερικανός πρώην κομάντο Ρομπ Ο' Νιλ, μέλος της ομάδας που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν (Φωτογραφία: Twitter)

Όπως είπε στη Daily Mail o Ρομπ Ο’ Νηλ, μέλος της ομάδας των φημισμένων «βατραχανθρώπων» SEL Team 6 που σκότωσε τον Οσάμα πριν από οκτώ χρόνια, ο εντοπισμός του Χάμζα «θα εξαρτηθεί από πληροφορίες, ποιος τον είδε και που. Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τα ψέμματα γιατί πολλοί θα πουν ότι τον είδαν για να πάρουν την αμοιβή».

Ο 42χρονος κομάντο, που αποκάλυψε το 2014 ότι ήταν αυτός που έστειλε στον άλλο κόσμο τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα, ο Χάμζα θα έχει την τύχη του πατέρα του.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν με τον γιο του, Χάμζα

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέει «θα συγκεντρώσουν πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές, στοιχεία από άλλες υπηρεσίες, ακόμη και φήμες για να βρουν που βρίσκεται. [Στελέχη της Αλ Κάιντα] κρύβονται σε μέρη όπως η Κουέτα του Πακιστάν (...) Εκεί βρίσκεται το δίκτυο Χακάνι, μια εγκληματική ομάδα των Ταλιμπάν, που είναι Ισλαμιστές. Μας είχαν μισοπροτείνει μια αποστολή διάσωσης του Μπόου Μπέργκνταλ [πρώην αιχμαλώτου των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για πέντε χρόνια] μετά την επιδρομή στο σπίτι του Μπιν Λάντεν, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να πας στην Κουέτα και στο Αμποταμπάν. Είναι μια σφηκοφωλιά, κι αν κάτι στραβώσει, θα στραβώσει πολύ άσχημα. Θα γίνουν οδομαχίες. Προστατεύονται, λοιπόν εκεί κι ακόμη κι η πακιστανική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά εκεί», είπε.

Ο Χάμζα (στο κέντρο) σε παιδική ηλικία με μαχητές της Αλ Κάιντα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ο Χάμζα, 15ος από τα τουλάχιστον 20 παιδιά του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ετοιμαζόταν από μικρό παιδί να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι από αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο κρησφύγετο του αρχιτρομοκράτη στο Αμπαταμπάντ προέκυψε ότι προετοίμαζε τον γιο του να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Η Σαουδική Αραβία του αφαίρεσε την υπηκοότητα, ενώ η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα πρόσθεσε το όνομα του Χάμζα στον κατάλογο των προσώπων τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων έχουν παγώσει διεθνώς, ενώ απαγορεύεται να ταξιδεύουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ