Τραγωδία στο Μάτι: Οταν οι υπεύθυνοι δήλωναν «ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω» και «τα ίδια θα κάναμε» [βίντεο] - iefimerida.gr

Τραγωδία στο Μάτι: Οταν οι υπεύθυνοι δήλωναν «ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω» και «τα ίδια θα κάναμε» [βίντεο]

Ο Αλ. Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι -(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το εισαγγελικό πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι με τους 100 νεκρούς, είναι καταπέλτης για τις ευθύνες των αρμοδίων. Σοκαριστικοί είναι και οι διάλογοι των υπευθύνων της ΠΥ με τους πολίτες που καίγονταν.

Οκτώ μήνες μετά, οι εισαγγελείς μέσα σε 293 σελίδες περιγράφουν μόνον λάθη, παραλείψεις, έλλειψη συντονισμού και απόλυτη ανυπαρξία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ανατολική Αττική.

«Εάν είχε κατ΄ ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης- προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά η ο καπνός και το θερμικό ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους» αναφέρουν.

Η παραδοχή των εισαγγελέων που αξιολόγησαν ένα τεράστιο υλικό από καταθέσεις και δεδομένα, ότι οι άνθρωποι αν είχαν ενημερωθεί θα μπορούσαν να γλυτώσουν το θάνατο ακόμα και χωρίς οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης, μιλά για τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν με απίστευτη προχειρότητα μια κατάσταση βιβλικής καταστροφής.

Ωστόσο, εκείνες τις μοιραίες ώρες της 23ης Ιουλίου του 2017, οι «υπεύθυνοι» έστηναν ένα επικοινωνιακό σόου.

Ο Αλ. Τσίπρας στο Κέντρο Επιχειρήσεων το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι -(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Αλέξης Τσίπρας που είχε μόλις επιστρέψει από την Βοσνία, μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά ήδη από το απόγευμα έχει καταστρέψει το Μάτι. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Το φωνάζει στα κανάλια ο Δήμαρχος Ραφήνας. Στην σύσκεψη όμως του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής και τους αρμόδιους υπουργούς, δεν γίνεται κουβέντα για τους νεκρούς. Σαν να μην υπάρχουν.
Αντίθετα, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, λένε στον Πρωθυπουργό οι το μέτωπο είναι σε ύφεση. Οτι καίει κάποια σπίτια...αλλά οι προσπάθειες όλων είναι να διασωθούν οι άνθρωποι. Ούτε κουβέντα για τις απώλειες.

Ολοι διαβεβαιώνουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα- ενώ στην πραγματικότητα τα πάντα έχουν καταστραφεί στο Μάτι που ήδη θρηνεί μια εκατόμβη νεκρών- οι υπουργοί κάνουν λόγο για διάσωση των ανθρώπων από την θάλασσα με μέσα του Λιμενικού, για σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού στο Δημαρχείο και στο Πνευματικό Κέντρο στο Μάτι...που ήδη έχει γίνει στάχτη. Περιγράφουν μια εικονική πραγματικότητα. Μόνο για τις ανάγκες του φακού. Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι μιλάνε για το πώς θα κινηθούν τα ιπτάμενα μέσα την επομένη. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα.

Η συνέντευξη που προκάλεσε οργή

Λίγα 24ωρα αργότερα, οργανώθηκε μια συνέντευξη Τύπου για προφανείς λόγους.

Αλλά εκεί, ενώ όλοι ανέμεναν μια «συγγνώμη» για τους νεκρούς ή έστω την παραδοχή της αβελτηρίας του κρατικού μηχανισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υποστήριξαν ότι τα έκαναν όλα τέλεια.

Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη δήλωσαν «περήφανοι» για τους χειρισμούς τους, υποστήριξαν ότι δεν έκαναν κάποιο λάθος, ότι θα ξανα έκαναν πάλι τα ίδια.

Η συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου και των αρχηγών ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής

Τόσκας: «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω»

Ο κ.Τόσκας δήλωσε: «Εχουμε σοβαρές ενδείξεις και ίχνη για εμπρησμό για την πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία. Για τη φωτιά που ξεκίνησε από Νταού Πεντέλης υπάρχει σοβαρό εύρημα που μας οδήγησε σε έρευνες». Ωστόσο -παρά τις ερωτήσεις που έγιναν - δεν προσδιόρισε το εύρημα αυτό.

Για το αν έγιναν λάθη απάντησε: «Δεν υπάρχουν ενέργειες χωρίς λάθη θα έρθει και η ώρα της καταγραφής. Πρέπει να λάβετε όμως υπ΄όψιν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τόσο ισχυρούς ανέμους, πυρκαγιές που εκδηλώνονται η μία κοντά στην άλλη, το πλήθος του κόσμου. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη»

Αποκάλυψε δε ότι «για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό , αλλά μου είπε την ΄΄ώρα της πάλης συνεχίζουμε, δεν την έκανε δεκτή. Υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια για την έναρξη των πυρκαγιών, δεν ξέρω τη στόχευση».

Πρέπει να πούμε και ένα «ευχαριστώ»

Εμφανώς ενοχλημένος ο κ. Τόσκας από την απορία δημοσιογράφου πώς είναι δυνατόν να δηλώνουν ευχαριστημένοι και πώς δηλώνουν ότι δεν θα έκαναν κάτι διαφορετικό, αλλά και στο ερώτημα αν στην σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας δεν ήξεραν ή αποσιώπησαν την κατάσταση, απάντησε: «Δεν κατάλαβα τα σχόλιά σας. Δεν αποσιωπήσαμε τίποτα, σε καμιά περίπτωση. Δεν ήρθαμε για να πούμε ότι όλα πήγαν καλά. Προφανώς θα υπάρχουν και λάθη τα οποία θα εξεταστούν. Από κει και πέρα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες. Σώθηκε πολύς κόσμος χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών. Δεν νομίζω ότι επειδή υπήρξαν αυτές οι τεράστιες απώλειες δεν πρέπει να πούμε ένα «ευχαριστώ».

«Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις»

Ως προς τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων, ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, υπάρχουν αναζητήσεις». Ανέφερε ότι υπήρξαν παραδείγματα που κάποιοι ήταν εγγεγραμμένοι στις λίστες των αγνοουμένων, όπως ένα ζευγάρι βρετανών τουριστών που «τους ψάχναμε εδώ και εκείνοι είχαν πάρει το αεροπλάνο και επέστρεψαν στη Βρετανία».

Τζανακόπουλος: Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Σχετικά με την εκκένωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ο χρόνος. «Το να συγκρίνουμε την εκκένωση ενός οικισμού 15.000-20.000 ατόμων με την εκκένωση μια κατασκήνωσης με 200 άτομα, είναι και άτοπο και άκαιρο» είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο που δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού. Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο. Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά. Πείστηκα από την Πυροσβεστική ότι δεν ήταν δυνατό».

Αρχηγός Πυροσβεστικής: «Δεν θα έκανα τίποτε διαφορετικό»

Σε σχετική ερώτηση ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης απάντησε: «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό».

«Η λέξη ικανοποιημένος δεν ταιριάζει μετά από τέτοια τραγωδία. Είμαι δυστυχισμένος» πρόσθεσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής ενημερώνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής διατέθηκαν 40 πυροσβεστικά οχήματα.

Το πόρισμα της Εισαγγελίας, δίνει απαντήσεις πια, σε όλα αυτά. Οι 100 νεκροί, οι τραυματίες, οι συγγενείς τους και όσοι σώθηκαν από την φονική πυρκαγιά, μάλλον δεν θα βρουν τις δικές τους απαντήσεις ποτέ στο «γιατί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ