Vintage απόκριες των 70’s: Σπάνιες φωτό από τα πιο αξέχαστα γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού [εικόνες] - iefimerida.gr

Vintage απόκριες των 70’s: Σπάνιες φωτό από τα πιο αξέχαστα γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού [εικόνες]

Vintage αποκριές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί οι περισσότεροι νέοι να περιμένουν πως και πως το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, πριν την Καθαρά Δευτέρα, ώστε να παρελάσουν με τα διάφορα γκρουπς, ωστόσο αυτή η παράδοση μετράει πάρα πολλά χρόνια.

Ήδη μάλιστα από το 1979 διάφορες παρέες ντύνονταν με αποκριάτικες στολές στο καρναβάλι της Πάτρας και γιόρταζαν τον Καρνάβαλο, λίγες μέρες πριν τα Κούλουμα.

Οπως, λοιπόν, αναφέρει το best.gr, οι παρέες ήταν αυτές που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν το Καρναβάλι της Πάτρας ξεχωριστό.

"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Κάποιες από αυτές όμως κατέχουν δικαίως τον τίτλο των ιστορικών.

«Οικογενειακόν ενθύμημα» ή «Ασπρόμαυρη φωτογραφία»

Με μόλις 19 μέλη, ανάμεσά τους η αξέχαστη Φιφή Πανουτσοπούλου και οι έτερες καλλονές της εποχής Νινέτα Ροδοπούλου, Δανάη Αντωνοπούλου, η νυν πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ελένη Δάσιου, ο π. καλλιτεχνικός διευθυντής του Καρναβαλιού Στάθη Χρυσικόπουλος, μια «χρυσή παρέα» φόρεσε το 1979 αυθεντικά ρούχα εποχής και πόζαρε και στις δύο πλευρές ενός φορτηγού παρελαύνοντας ακίνητοι θέλοντας να δώσουν την αίσθηση της φωτογραφίας.

"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Την επόμενη χρονιά η παρέα (που προκάλεσε πρωτοφανή αίσθηση στην παρέλαση) ενισχύθηκε με νέα μέλη και παρήλασαν ως αγάλματα, ενώ την αμέσως επόμενη ως «Ανθρωπάκια του Γαϊτη» με τον ίδιο τον Γιάννη Γαΐτη να συμμετέχει στο γκρουπ.

«Ο ίδιος ο ζωγράφος Γιάννης Γαϊτης ενθουσιασμένος από την παρουσίαση αυτή μας χρησιμοποίησε και σε πολλά άλλα δικά του events, των οποίων η εμπειρία ήταν εξαιρετική! Παρουσίαση του έργου του στις Βρυξέλες, στην Θεσσαλονίκη και ακόμα ακόμα συμμετοχή σε θεατρική παράσταση στα νταμάρια του Βύρωνα με σκηνοθέτη τον Μίνω Βολονάκη» θυμάται η Τασία Δενδρινού.

"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Ακολούθησαν οι Πιερότοι, η Τούρτα, οι Αθάνατοι, που ήταν επίσης μεγάλη στιγμή και για το Καρναβάλι της Πάτρας και για μας στη συνέχεια...οι ολίγοι Αθάνατοι με τον Λάκη Φιλιππατο σε ρόλο «Θεού» και τον Γιώργο Μπογδανόπουλο. Τρελοί για λύσιμο, και κατόπιν μέχρι και σήμερα το Ασπρο Μαύρο...ή Κλαυσίγελως, με τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο να πρωτοστατεί, ενδιάμεσα και παράλληλα με το Ασπρο- Μαύρο, οι Τροβαδούροι και η Αιτία Του Κακού.

"Οικογενειακόν ενθύμημα"
"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και αναγνωρίσιμες καρναβαλικές ομάδες – παρέες της Πάτρας με μεγάλη ιστορία και παράδοση στα «πειράγματα» και γουστόζικα αστεία, συχνά με «πιπεράτο» περιεχόμενο είναι αυτή του περίφημου γκρουπ 74.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το γκρουπ ως το «Άσπρο Μαύρο»καθώς οι μεταμφιεσμένοι βγαίνουν στις καρναβαλικές παρελάσεις με αμφίεση σε ασπρόμαυρο χρωματικό τόνο έχοντας ως «μπροστάρηδες» τον βασικό «πυρήνα» της παρέας, οι οποίοι ξεχωρίζουν λόγω της πάντα προσεγμένης καρναβαλικής τους παρουσίας αλλά και της φασαρίας και ντόρου που κάνουν με τα κρουστά μουσικά όργανα (τύμπανα, κατσαρολικά ακόμη και πνευστά όργανα παλιότερα).

Vintage απόκριες των 70’s: Σπάνιες φωτό από τα πιο αξέχαστα γκρουπ του Πατρινού Καρναβαλιού [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Κι όμως η παρέα του ‘74 που εξελίχθηκε στο πλήρωμα «άσπρο μαύρο» είχε ξεκινήσει ως μία παρέα με επικεφαλής τον αξέχαστο Σωτήρη Μιχαλόπουλο, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε την ιδέα και το γενικό πρόσταγμα.

"Οικογενειακόν ενθύμημα"

Μάλιστα η χρονιά εκκίνησης της "σκαμπρόζικης" αυτής παρέας ήταν πριν ακριβώς 41 χρόνια στο καρναβάλι του 1974, γι' αυτό και το όνομα 74.

Τα «Ανθρωπάκια του Γαϊτη» με τον Γιάννη Γαΐτη ανάμεσά τους

Μέχρι το ’87 η αποκαλούμενη παρέα του Σωτήρη Μιχαλόπουλου έβγαινε στο γκρουπ του Χάρη Πανούτσου.

Αθάνατοι

Να σημειωθεί πως φέτος η παρέλαση με τα άρματα για την μεγάλη γιορτή του Καρναβαλιού στην Πάτρα θα γίνει την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, ενώ την Καθαρά Δευτέρα 2019, όλοι θα γιορτάσουν τα Κούλουμα 2019, όπως κάθε χρόνο.

Πιερότοι

Φωτογραφίες- Πηγή: thebest.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ