Κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν για τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος -Τι λένε στο iefimerida.gr - iefimerida.gr

Κάτοικοι στο Μάτι ξεσπούν για τις διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος -Τι λένε στο iefimerida.gr

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο θρήνος για τους 100 νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι έχει μετατραπεί σε θυμό και αγανάκτηση μετά την άσκηση διώξεων πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά 20 προσώπων για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο iefimerida.gr δεν κρύβουν την οργή τους για την επιείκεια με την οποία –όπως λένε – αντιμετωπίζονται οι εκπρόσωποι των φορέων που είχαν κομβικό ρόλο στον χειρισμό της κατάστασης. Έντονες είναι και οι αντιδράσεις για την απαλλαγή της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Ιωάννας Τσούπρα την οποία χαρακτηρίζουν ανεξήγητη. «Παρ’ όλο που το πόρισμα ήταν κατά την γνώμη μας αρκετά επιεικές, καταρρίπτει τουλάχιστον τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης και αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει, αν και οι απαλλακτικές διατάξεις της Εισαγγελίας για μερικούς, μας κατέπληξαν δυσάρεστα» λέει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μαραθώνα Διονυσία Κανελλοπούλου και επιτίθεται στα ...κυβερνητικά troll που όπως αναφέρει προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες στα αυθαίρετα.

Πάρα τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης και των troll της, το μύθευμα της άναρχης δόμησης του Ματιού κατέπεσε και οι προσπάθειες ορισμένων να παραπληροφορούν και να επιρρίπτουν τις ευθύνες στους κατοίκους δεν τελεσφόρησαν. (Άραγε τι έφτιαξε για τους νεκρούς του Ν. Βουτζά και της Ραφήνας, περιοχών που βρίσκονται εντός σχεδίου); Η εικόνα του απόλυτου χάους που επικράτησε το κρίσιμο εκείνο χρονικό διάστημα της μαύρης Δευτέρας αφήνει εκτεθειμένη την κρατική μηχανή και τα κυβερνητικά στελέχη που αντί να φροντίσουν να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η ανικανότητα τους, μας κουνάνε και το δάκτυλο!»

«Απαλλάσσονται πρόσωπα με κομβικό ρόλο»

Την απορία του για την αλαλαγή της κας Τσούπρα εκφράζει και ο δικηγόρος Σπύρος Κρεμεζής που έχει σπίτι στην περιοχή και ζητεί άρση του τηλεφωνικού της απορρήτου ώστε να αποκαλυφθεί τι συνέβη το μοιραίο απόγευμα . «Είναι ευπρόσδεκτη η άσκηση διώξεων κατά των αρμόδιων προσώπων, γιατί δείχνει ότι η Δικαιοσύνη προσπέρασε το αφήγημα που διακινήθηκε ότι δήθεν έφταιγαν οι ίδιοι οι κάτοικοι, η άναρχη δόμηση κλπ., και εστίασε στα πρόσωπα που ήταν αρμόδια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την εκκένωση του Ματιού και των υπόλοιπων περιοχών.

Είναι ωστόσο παράδοξο ότι απαλλάσσονται τόσο νωρίς και χωρίς δίκη πρόσωπα με κομβικό ρόλο επιτόπου τις κρίσιμες στιγμές, όπως η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, που έχει δηλώσει δημοσίως ότι η ίδια και ο δήμαρχος Ραφήνας δέχθηκαν εισήγηση για εκκένωση από αξιωματικό της Πυροσβεστικής. Οπωσδήποτε θα ήταν ενδιαφέρον να ελεγχθούν κατά την ανάκριση οι τηλεφωνικές της επικοινωνίες με άλλους αρμοδίους Επίσης, από νομική άποψη θα μπορούσε να υποστηριχθεί και η άσκηση δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της έκθεσης (άρθρο 306 ΠΚ), δεδομένου ότι οι αρμόδιοι για την προστασία των κατοίκων τους άφησαν αβοήθητους, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 100 θανάτους».

«Περιμέναμε διώξεις για κακουργήματα»

Στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν δηλώσει ότι έχουν ήσυχη της συνείδησή τους επιτίθεται από την πλευρά του ο Τάσος Μπομπόνης πολιτικός μηχανικός και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι.

«Υπάρχει μεγάλη πικρία στην περιοχή γιατί ο κόσμος μετά από μια τόσο μεγάλη τραγωδία περίμενε ότι θα ασκηθούν διώξεις για κακουργήματα . Τουλάχιστον ας υπάρξουν καταδίκες γιατί αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι αν οι υπεύθυνοι θα καταδικαστούν . Αυτά που λένε ότι έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους και ότι κοιμούνται ήσυχοι εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε. Γιατί αφού έκαναν όλοι σωστά τη δουλειά τους, πως είναι δυνατό να είχαμε τόσους νεκρούς:» αναρωτιέται ο κ . Μπομπόνης τονίζοντας παράλληλα ότι οι νεκροί δεν βρέθηκαν σε αυθαίρετα. «Ας σταματήσει επιτέλους αυτή η «καραμέλα» με τα αυθαίρετα . Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στο Νέο Βουτζά που είναι εντός σχεδίου και στο Κόκκινο Λιμανάκι που είναι επίσης εντός σχεδίου. Πολλοί επίσης πνίγηκαν στη θάλασσα όπου τους έστειλαν και δεν πήγαν να τους σώσουν , άρα δεν φταίνε για όλα τα αυθαίρετα». Την ίδια ώρα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι καμία πρόοδος δεν έχει γίνει ακόμα για την ανοικοδόμηση της περιοχής . «Κοντεύουν 8 μήνες από τη φωτιά και στο Μάτι όλες κι όλες έχουν εκδοθεί 15 άδειες ανακατασκευής σπιτιών. Ο καιρός περνάει και οι διαδικασίες βαλτώνουν , ο κόσμος εδώ είναι σε απόγνωση» επισημαίνει ο Τάσος Μπομπόνης , η αδερφή του οποίου ζει ακόμα στις κατασκηνώσεις με δεκάδες ακόμα πυροπαθείς.

Μπουρνούς: «Ολα στο φως!»

Την απορία που δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση για τις διώξεις και το έμαθε από τα ΜΜΕ εκφράζει μιλώντας στο iefimerida o Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς , ζητώντας παράλληλα να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

«Από την αρχή έχω πει ότι εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως. Το αντιλαμβάνομαι ότι η εισαγγελία έχει διαβιβάσει στον ανακριτή τη δικογραφία για μια περαιτέρω διερεύνηση . Προφανώς και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες γιατί έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Το παράδοξο είναι ότι εμείς δεν έχουμε χαρτιά στα χέρια μας , ενώ τα μέσα ενημέρωσης έχουν πληροφόρηση . Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία έχει δεύτερο στάδιο , της απόδοσης ευθυνών και αυτό έχει σημασία , που θα αποδοθούν τελικά οι ευθύνες» τονίζει ο κος Μπουρνούς. Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι έχει συγκαλέσει συνέλευση στις 17 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο Αλίκη προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα και οι τελευταίες εξελίξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μάτι ΦΩΤΙΆ ΣΤΟ μΆΤΙ φωτιά πυρκαγιά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ