Η ιστορία της Imako γίνεται θεατρικό έργο - iefimerida.gr

Η ιστορία της Imako γίνεται θεατρικό έργο

imako
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ιστορία της Imako και του Lifestyle που επηρέασε - σε κάποιο βαθμό - μια ολόκληρη γενιά, ετοιμάζεται να ειπωθεί με ένα διαφορετικό τρόπο μέσα από το θεατρικό έργο του Αντώνη Τσιπιανίτη, το οποίο βρίσκεται στα σκαριά.

Μιλώντας στο Cosmo.gr και την Αλεξία Καλογεροπούλου, ο συγγραφέας του έργου αναφέρθηκε στην υπόθεση του, στο τί τον ενέπνευσε, στο Lifestyle, αλλά και στον Πέτρο Κωστόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε τον «καλύτερο εργοδότη στο χώρο των εντύπων».

Απαντώντας στην ερώτηση τι τον ενέπνευσε να κάνει την Ιmako θεατρική παράσταση και ποια στοιχεία πιστεύει ότι την καθιστούν ιδανικό θεατρικό σκηνικό είπε: «Κάθε επαγγελματικός χώρος είναι μια μεγάλη 'θεατρική' σκηνή. Όλοι παίζουμε το θέατρό μας προκειμένου να 'ενταχθούμε 'σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε. Η Imako όμως ήταν μια ωραία θεατρική σκηνή. Το απολάμβανες να είσαι εκεί και να παίζεις το ρόλο σου. Γι αυτό και εξεπλάγην όταν- και λίγο πριν και μετά την πτώση της- είδα αρκετούς ανθρώπους να φτύνουν αυτό που κάποτε υμνούσαν και υπηρετούσαν».

«Και τότε -δεν ξέρω πώς, διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς έρχεται η έμπνευση για ένα έργο- μου ήρθε η ιδέα να κάνω, όχι την Imako ειδικά αλλά όλη την υπόθεση του λεγόμενου Lifestyle, θεατρικό έργο στο οποίο κεντρικό πρόσωπο είναι μια καθαρίστρια, η Πελαγία, που δουλεύει στην Imako. Πάντα αναρωτιόμουν τι σκέφτονταν εκείνες οι γυναίκες που καθάριζαν τα γραφεία μας και την ίδια στιγμή άκουγαν και παρατηρούσαν όλα όσα συνέβαιναν εκεί», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν φοβάται καθόλου τις αντιδράσεις των συναδέλφων του ή του ίδιου του Πέτρου Κωστόπουλου απάντησε: «Ήδη μου τηλεφώνησαν κάποιοι και κάποιες αναστατωμένοι για το τι θα λέω γι αυτούς. Τους εξήγησα πως στο έργο δεν θα γίνεται αναφορά σε πρόσωπα συναδέλφων δημοσιογράφων, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά επειδή δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον για τον κόσμο, και δεν αφορά τη θεατρική γραφή έτσι κι αλλιώς. Η Imako αλλά και όλος ο κόσμος του Lifestyle, στα μάτια της Πελαγίας θα φαίνεται σαν μια Ντίσνεϋλαντ. Κάποια στιγμή θα παρασυρθεί να πιστέψει ότι η Ντίσνεϋλαντ αυτή είναι ένας πραγματικός κόσμος, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα διαπιστώσει την αλήθεια».

«Όσο για τον Πέτρο, θα σας πω πως υπήρξε για όλους εμάς τους δημοσιογράφους που δουλέψαμε κοντά του, ο καλύτερος εργοδότης στο χώρο των εντύπων. Το ότι στο τέλος υπήρξαν οι γνωστές αντιξοότητες και ταλαιπωρήθηκαν εργαζόμενοι, δεν αναιρεί τα όσα καλά ζήσαμε τόσα χρόνια στην εταιρία του. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που δούλεψα δίπλα στον Πέτρο», πρόσθεσε.

Η άποψη του για το Lifestyle

Στην ερώτηση αν τα περιοδικά που υπηρετούν το Lifestyle «πιέζουν», κατά κάποιον τρόπο, τον κόσμο να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο (και στην ουσία απρόσιτο) τρόπο ζωής είπε: «Θα μπορούσα να πω πολλά, θα αρκεστώ όμως σε μια φράση της αείμνηστης Μαλβίνας: «Αθώο θύμα δεν υπάρχει». Κανείς δεν πιέζει κανέναν. Ακόμα κι εγώ που έζησα μέσα στην Imako και ήμουν αρχισυντάκτης στο Down Town, δεν ένιωσα από κανέναν την παραμικρή πίεση να ακολουθήσω ένα συγκεκριμένο μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς. Ένιωσα όμως κάποιες φορές τον ίδιο μου τον εαυτό να μου υποδεικνύει να αφεθώ να «μεθύσω» για λίγο με το Lifestyle, προκειμένου να ξεχάσω κάποια πράγματα της ζωής μου που με άγχωναν και με πίεζαν. Διότι στην ουσία το Lifestyle είναι να αρνείσαι τον εαυτό σου και να θέλεις να είσαι κάτι άλλο που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Όταν αυτό γίνεται που και που και για λίγο, δεν υπάρχει πρόβλημα-άνθρωποι είμαστε! Αλλά όταν εξελιχθεί η πλασματική προσωπικότητα σε μόνιμη και εκτοπίσει από το μυαλό μας την πραγματική τότε τα πράγματα σοβαρεύουν».

«Κάθε εποχή έχει το Lifestyle της. Και τις ψευδαισθήσεις της. Και πρέπει να τις έχει διότι αλλιώς θα δούμε τη ζωή όπως πραγματικά είναι: η πορεία όλων μας προς το θάνατο μέσα από τον εξευτελισμό της αρρώστιας, της φθοράς και των γηρατειών. Αν χαλαρώναμε λοιπόν πού και πού με το να αγοράζουμε ένα φιρμάτο ρούχο και να κάνουμε διακοπές σε κάποιο in νησί, παρακολουθώντας έναν επώνυμο κώλ@ να χαριεντίζεται στην παραλία με ένα επώνυμο βυζί...ε, δεν ήταν και το τέλος του κόσμου! Αρκεί να γινόταν πού και πού. Διότι καλή η Μύκονος, αλλά η Ελλάδα έχει τόσα ωραία μέρη να δει κανείς κι αλίμονο σε όποιον έφαγε τα καλοκαίρια του αποκλειστικά και μόνο στα paradise», πρόσθεσε, απαντώντας στην ερώτηση αν το Lifestyle πέθανε.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση τι πιστεύει ότι θα ακολουθήσει μετά το Lifestyle που ξέραμε, είπε: «Μα ένα άλλο Lifestyle που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων τη δεδομένη στιγμή. Δεν χρειάζεται πανικός με αυτή τη λέξη. Δεν είναι αρρώστια. Μια Ντίσνεϋλαντ είναι, όμορφη και χρήσιμη, αρκεί να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα ωραίο κι ευχάριστο διάλειμμα από την πραγματική ζωή».

Ο τίτλος του έργου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο συγγραφέας, θα είναι «Η Καθαρίστρια... του Lifestyle, ενώ προβλέπει ότι υα το έχει ολοκληρώσει μέσα στο μήνα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ