fbpx Γερμανικός Τύπος για ομόλογο: Αυξημένη η εμπιστοσύνη, αλλά η κρίση συνεχίζεται | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΧΟΛΙΑ

Γερμανικός Τύπος για ομόλογο: Αυξημένη η εμπιστοσύνη, αλλά η κρίση συνεχίζεται

Το Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία: EUROKINISSI
06|03|2019 | 09:20
Το Χρηματιστήριο Αθηνών / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Εκτενή δημοσιεύματα για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, στα οποία τονίζεται ότι έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αλλά και ότι «η χώρα δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση» φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος. 

Η Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι «τα ελληνικά χρεόγραφα ήταν περιζήτητα» και προσθέτει: 

«Μετά την ελληνική κρίση η έκδοση δεκαετούς ομολόγου δείχνει πως έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Ετσι όποιος θέλει να αγοράσει δεκαετές ομόλογο, εμπιστεύεται την Ελλάδα ως προς το ότι θα μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της για τα επόμενα δέκα χρόνια. (…) Τα ελληνικά ομόλογα ήταν επί χρόνια για τους δανειστές συνδεδεμένα με υψηλό ρίσκο: Τα πιθανά κέρδη ήταν πράγματι υψηλά, ωστόσο στα χρόνια της κρίσης θεωρούνταν αμφίβολο κατά πόσο οι δανειστές θα λάμβαναν πίσω τα χρήματά τους». 

Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι «δεκαετές ομόλογο είχε εκδώσει η Ελλάδα τελευταία φορά τον Μάρτιο 2010, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους. Τότε η χώρα έπρεπε να πληρώσει επιτόκια 6,5%. Τα νέα χρεόγραφα φαίνονται στους πιστωτές λιγότερο επικίνδυνα από εκείνα του 2010. Η εμπιστοσύνη στην φερεγγυότητα της Ελλάδας είναι ξανά υψηλότερη ακόμη και σε σχέση με την εποχή προ κρίσης χρέους».

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung η ελληνική οικονομία «μετά από έντονη ύφεση που πέρασε στα χρόνια από το 2008 ανακάμπτει την τελευταία διετία. Γι’ αυτό το λόγο έχει συρρικνωθεί το ποσοστό κρατικού χρέους, δηλαδή η σχέση δημοσίου ελλείμματος από το ΑΕΠ» -κάτι που ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει ως δείκτη για το αν μια χώρα μπορεί να «σηκώσει» το βάρος των χρεών της. 

«Δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση»

Στο ζήτημα της έκδοσης του ομολόγου εστιάζει και η Handelsblatt. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της DW, η εφημερίδα αναφέρει ότι «το πρώτο δεκαετές ελληνικό ομόλογο μετά από χρόνια προκαλεί έντονο ενδιαφέρον. Ωστόσο η χώρα δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση». 

Στο ίδιο άρθρο, που έχει τίτλο «Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα» η Handelsblatt σημειώνει:

«Από την εισαγωγή του ευρώ στη χώρα είναι η έκτη φορά που η Ελλάδα κατάφερε να προσφέρει στις αγορές δεκαετές ομόλογο κάτω από 4%. Τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2006. Την εποχή εκείνη το επιτόκιο κυμαινόταν στο 3,91%. Το ότι αυτή τη φορά το επιτόκιο μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο, είναι μια ιδιαίτερη επιτυχία» προσθέτειη Handelsblatt συμπληρώνοντας ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν έχει επείγουσα ανάγκη για αναχρηματοδότηση των χρεών της δεδομένου ότι μέχρι το 2021 διαθέτει τα απαραίτητα αποθέματα. 

Όμως όπως γράφει χαρακτηριστικά η οικονομική εφημερίδα: «Σημαντικό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται: οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων θεωρούνται σημείο αναφοράς για την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Έτσι ένας επιτυχής προσδιορισμός τους θα αποτελέσει ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει εντούτοις ότι παρά τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας πρόσφατα από τη Moody´s η Ελλάδα, όπως φαίνεται από το επιτόκιο του ομολόγου, βρίσκεται ακόμη σε χειρότερη θέση από άλλες χώρες της ευρωζώνης που πέρασαν επίσης κρίση, όπως η Κύπρος (1,9%), η Πορτογαλία (1,5%), η Ισπανία (1,2%) και η Ιρλανδία (0,8%).

Tageszeitung: «Η Ελλάδα περνά το τεστ εμπιστοσύνης»

Στο ίδιο θέμα, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της DW, αναφέρεται και η Tageszeitung.

Σε ανταπόκριση με τίτλο «Η Ελλάδα περνά το τεστ εμπιστοσύνης», η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη ζήτηση για το ομόλογο «θεαματική», ενώ για το επιτόκιο του 3,9% σημειώνει ότι μπορεί να ανακουφίσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο η έκδοση του ομολόγου «ήταν εν πρώτοις ένα τεστ εμπιστοσύνης», διότι από το 2010 καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν το είχε τολμήσει, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας από το καλοκαίρι του 2018 συνεχώς ανέβαλε την «επιστροφή στις αγορές» μέχρι να βρει την κατάλληλη χρονική στιγμή, η οποία ήρθε.

Ειδικοί, όπως επισημαίνει το άρθρο, επισημαίνουν ότι «η έκδοση δεκαετών ομολόγων θεωρείται "πραγματική" επιστροφή στις αγορές». 

ΣΧΟΛΙΑ