Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται -Τσίπρας: Είναι φιλοδώρημα - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Βοήθημα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται -Τσίπρας: Είναι φιλοδώρημα

ΑΑλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης για το δημογραφικό / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για το δημογραφικό.

Μάλιστα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε φιλοδώρημα το εφάπαξ βοήθημα των 2.000 ευρώ που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει τα ποσά που περιέκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Τσίπρας: Φιλοδώρημα τα 2.000 ευρώ

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα "φιλοδώρημα", γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας «όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Μητσοτάκης: Το δημογραφικό είναι ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό ανέφερε ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας συνδέεται με τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και πρόσθεσε οτι οταν μιλάμε για το δημογραφικό μιλάμε για ένα εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα.

«Η Νέα Δημοκρατία εισηγείται μια συνολική παρέμβαση στο δημογραφικό, ένα σχέδιο τεσσάρων κατευθύνσεων με μείωση του βάρους για την απόκτηση παιδιού, στήριξη των εργαζομένων γονέων, κυρίως των γυναικών που σηκώνουν σήμερα το μεγάλο βάρος της ανατροφής των παιδιών, επιστροφή των νέων που έφυγαν από την Ελλάδα και διαγενεακή αλληλεγγύη μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος».

Ο κύριος Μητσοτάκης σχολίασε τα ευρήματα της έκθεσης λέγοντας ότι είναι συγκλονιστικά. «Από το 2011 και μετά για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός της πατρίδας μας μειώνεται. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν οι έλληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατομμύρια μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατομμύρια μέχρι το 2080.
Το 2016 είχαμε 92.000 γεννήσεις και 118.000 θανάτους, αρα το ισοζύγιο είναι με 26.000. Μια πατρίδα με ένα λαό όλο και λιγότερο κινδυνεύει και αυτή να μικρύνει. Σημερινή η νέα γενιά είναι η πρώτη γενιά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η οποία δεν ελπίζει ότι θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Ο κοινωνικός ιμάντας της προόδου έχει στην πραγματικότητα βραχυκυκλώσει σε μια Ελλάδα που δεν δίνει ευκαιρίες. Για πολλά νέα ζευγάρια η δημιουργία οικογένειας αντιμετωπίζεται με δέος».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τη βοήθεια στα νέα ζευγάρια. «Θέλω να υπογραμμίσω τέσσερα σημαντικά μέτρα. Θεσπίζουμε άμεση ενίσχυση 2000 € για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην πατρίδα μας.

Το κόστος αυτού του μέτρου θα έχει εισοδηματικά κριτήρια αλλά θα πιάνει τα υψηλά εισοδήματα και σε κόστος δεν ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια το χρόνο.

Το αφορολόγητο πρέπει να αυξάνεται κατά 1.000 € για κάθε παιδί.

Όλα τα βρεφικά είδη και είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης πρέπει να υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Παιδικοί σταθμοί πρέπει να υπάρχουν για όλα τα ελληνόπουλα, κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν θα βρει θέση σε παιδικό σταθμό θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 € για 10 μήνες το χρόνο ώστε να επιλέγει εκείνη το σταθμό που θα προτιμά.

Χρειαζόμαστε ακόμα ειδικά προγράμματα κατάρτισης όσων επιστρέφουν στην εργασία μετά την διακοπή για την ανατροφή των τέκνων.»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία θα επαναφέρει τα ποσά που περιέκοψε η κυβέρνηση για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, ελκυστικό ώστε να εντάσσονται σε αυτό ολοι οι εργαζόμενοι, δίκιο ώστε να αποδίδει μετά το τέλος της εργασίας τους κόπους όλων στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου..

«Θα μας εξηγήσει ο ΣYΡΙΖΑ γιατί δεν θεωρείται προοδευτικό να μην εφαρμοστεί και στην χώρα μας ένα σύστημα 3 πυλώνων όπως εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;

Ο τρίτος πυλώνας του συστήματος που προτείνουμε είναι εθελοντική πηγή που θα δημιουργεί ένα πρόσθετο κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους».

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διακομματικά όπως οι υιοθεσίες, τα υπογόνιμα ζευγάρια και ο μεγάλος αριθμός των εκτρώσεων στην πατρίδας μας.

«Εκτιμώνται περίπου στις 150.000 ετησίως στην πατρίδα μας οι εκτρώσεις αν και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Πολλές από αυτές τις εκτρώσεις λαμβάνουν χώρα σε ζευγάρια που ήδη έχουν παιδιά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ιδιαιτέρως .

Το δημογραφικό γίνεται μέρος του κεντρικού αιτήματος όλων των ελλήνων αίτημα για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή γιατί τελικά μόνο η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε μία αποτελεσματική δημογραφική πολιτική».

Τσίπρας: Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής

«Το δημογραφικό δεν είναι επιμέρους ζήτημα. Το δημογραφικό είναι ζήτημα συνολικής στρατηγικής. Συνιστά συνέπεια του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε να οργανώσουμε την κοινωνία μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Δηλαδή, εξήγησε, αν είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ένα μοντέλο κοινωνικής αναπαραγωγής, στο οποίο η αύξηση του πληθυσμού θα είναι η λογική συνέπεια της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας ή αντίθετα αν το μοντέλο, το οποίο επιλέγουμε, είναι αυτό που θεωρεί ενδεδειγμένο έναν τρόπο κοινωνικής αναπαραγωγής, όπου η συνέπεια της μείωσης του πληθυσμού είναι μία μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στην ευημερία μίας κοινωνικής μειοψηφίας που απολαμβάνει ενδεχομένως προνόμια και πλούτο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «αν και δεν συναντάται το δημογραφικό ζήτημα συχνά στον πολιτικό ανταγωνισμό, αυτός είναι σε κάθε λέξη και σε κάθε πρόταση που διατυπώνει η κάθε πολιτική δύναμη σε αυτήν εδώ την αίθουσα». «Ο τρόπος με τον οποίο οραματιζόμαστε την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, το ασφαλιστικό σύστημα και όλα τα κρίσιμα θέματα στη δημόσια σφαίρα, συνιστά μια ενιαία απάντηση και στο μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού».

Η ανατροπή της μείωσης των γεννήσεων και της αύξησης των θανάτων δεν πρέπει να γίνει μέσω πολιτικών λιτότητας, χωρίς ενσωμάτωση των μεταναστών

Αν θέλουμε να μιλήσουμε επί της ουσίας για προοπτική ανατροπής αυτής της τάσης (μείωσης των γεννήσεων και αύξησης των θανάτων), πρέπει να συνομολογήσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω πολιτικών λιτλότητας και διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής και χωρίς ολοκληρωμένη πολιτική ένταξη, ενσωμάτωση των μεταναστών. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το δημογραφικό.

«Γι' αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ σε τρείς απολύτως κομβικούς άξονες μίας συνολικής στρατηγικής, από την οποία προκύπτει η σταδιακή επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» πρόσθεσε.

Μείωση της ανεργίας, προστασία της εργασίας και αύξηση των μισθών συνιστούν αναγκαία συνθήκη για την επίλυση του δημογραφικού

Στο ζήτημα της εργασίας, που είναι το υπ' αριθμόν ένα στην υπόθεση της κοινωνικής αναπαραγωγής, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα, μόλις 5 χρόνια πριν ήταν μία χώρα, στην οποία κάτι λιγότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού της ήταν εκτός παραγωγής και, ακόμη χειρότερα, στην ίδια κατάσταση βρίσκονταν τα 2/3 των νέων ως 25 ετών. «Είναι σαφές ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο σχεδιασμός για το μέλλον, οι σκέψεις για οικογένεια, απόκτηση παιδιών, έγιναν όνειρο απατηλό για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση είπε -από την πρώτη στιγμή- ότι αποτελεί εθνικό στόχο. «Πρώτον, θέσαμε ως εθνικό στόχο πρώτα απ' όλα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι έχουμε σήμερα πάνω από 350.000 νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτυπώθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες σε σχέση με την «οδυνηρή στιγμή του 2014».

«Δεύτερον», συνέχισε, «εργαστήκαμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οργανώσαμε από μηδενική βάση το ΣΕΠΕ. Κυνηγήσαμε την παραβατικότητα σε όλους του τομείς. Περιορίσαμε την αδήλωτη εργασία στο 9%, όταν είχε φτάσει το 2014 ακόμα και στο 20% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας». «Τρίτον, προχωρήσαμε άμεσα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, σε δύο κομβικές ενέργειες για τη συνολική αύξηση των μισθών: Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και κατά 27% για τους νέους, αφού καταργήσαμε τη ντροπιαστική διάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά, του 2012, για τον υποκατώτατο μισθό των νέων έως 25 ετών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών αποτελούν προϋπόθεση για μια ενιαία στρατηγική που μπορεί να δώσει προοπτική ανατροπής αυτού του φαινομένου και συνιστά αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταδιακή επίλυση του δημογραφικού». Όπως υποστήριξε, χωρίς την αποκατάσταση της εργασίας, ο σχεδιασμός του μέλλοντος είναι έωλος και αμφίβολος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αυτόν τον λόγο «οι συνταγές απορρύθμισης της εργασίας, οι νεοφιελεύθερες συνταγές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και καθήλωσης των μισθών δήθεν στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, το μόνο που πετυχαίνουν με βεβαιότητα είναι να υποθηκεύουν το μέλλον μίας γενιάς».

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τον χαρακτηρισμό ενεργητικών πολιτικών ως «φιλοδωρήματα», σημειώνοντας ως παράδειγμα ότι η επιδότηση ενοικίου θα καλύψει μεγάλο μέρος αναγκών νέων ανθρώπων που θέλουν να φτιάξουν οικογένεια.

Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί

«Επόμενος άξονας, εξαιρετικά κρίσιμος για το δημογραφικό, είναι οι πολιτικές για το παιδί και έχω την αίσθηση ότι δεν είστε επαρκώς ενημερωμένος από τους συνεργάτες σας για όσα ήδη έχουν γίνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο, Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή.

«Θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι 2.000 άπαξ με τη γέννηση του παιδιού είναι ένα "φιλοδώρημα", γιατί δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όχι είναι κάτι σοβαρό αυτό που προτείνετε», πρόσθεσε, σημειώνοντας; «Όταν παραλάβαμε το 2015, η δαπάνη ήταν 822 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ σήμερα η δαπάνη για το παιδί είναι στο 1 δισ. 416 εκατ. ευρώ ετησίως».

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτό τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη

«Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι όλα τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν σε αυτόν τον τόπο να μη στερηθούν τα στοιχειώδη, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονιών τους, ανεξάρτητα από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά στη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. «Κανένας άνθρωπος δεν έρχεται στον κόσμο με τη μοίρα του προδιαγεγραμμένη. Ευθύνη και καθήκον της πολιτείας είναι να κάνει το παν, ώστε να εξασφαλίζει μια κοινή αφετηρία, μια ασφαλή διαδρομή για την προοπτική κάθε παιδιού σε αυτό, τον τόπο. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω και για κανένα λόγο. Δεν χωράνε δημοσιονομικοί υπολογισμοί όταν μιλάμε για το πολυτιμότερο αγαθό αυτού του τόπου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ