Στο περιθώριο ο Βερναρδάκης που εισηγήθηκε να κατασπαράξουν το ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

Στο περιθώριο ο Βερναρδάκης που εισηγήθηκε να κατασπαράξουν το ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη / Φωτογραφία: Ιntimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στροφή στο σχέδιο «άλωσης του ΚΙΝΑΛ» επιχειρεί πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι άγαρμπες κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν όχι μόνο τη συσπείρωση του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα.

Στο στόχαστρο της κριτικής από τους συντρόφους της Κουμουνδούρου βρέθηκαν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που πρωταγωνίστησαν στις μεταγραφές του «κηπουρών» του ΓΑΠ (τύπου Θάνου Μωραΐτη και Άγγελου Τόλκα), αλλά κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, που με τις δηλώσεις του «αμφιβάλλω αν το ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να μπει καν στη Βουλή» ενόχλησε πολλούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού, όπως λένε, βγάζει αλαζονεία και κυνισμό και δεν εξυπηρετεί τη νέα εικόνα που θέλει να δημιουργήσει για το κυβερνών κόμμα ο πρωθυπουργός, ενόψει εκλογών. Και σε κάθε περίπτωση, τέτοιες δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές. Αφού δημιουργούν οργή στο ΚΙΝΑΛ και συσπειρώνουν στελέχη και οπαδούς.

Στο στόχαστρο της κριτικής, όμως, εκτός του Χριστόφορου Βερναρδάκη (που κατηγορείται, συν τοις άλλοις, και για μία επιλεκτική προτίμηση προς τα παλιά μέλη της ομάδας του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τους οποίους άλλωστε διατηρεί στενές σχέσεις από το παρελθόν) βρέθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που θεωρείται από τους φανατικούς υποστηρικτές του διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ με τις περίφημες μεταγραφές.

Η γραμμή Βερναρδάκη, ο οποίος είχε εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να κάνει άγριο «ντου» στο ΚΙΝΑΛ και στο Ποτάμι, μπαίνει πλέον στο περιθώριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε από τις τελευταίες του δηλώσεις (και μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και στη χθεσινή συνάθροιση των Ευρωσοσιαλιστών με τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν), αλλάζει τακτική.

Στο περιθώριο ο Βερναρδάκης που εισηγήθηκε να κατασπαράξουν το ΚΙΝΑΛ | iefimerida.gr 0

Ήπια προσέγγιση

Από τον ωμό διεμβολισμό περνά στην ήπια μορφή της προσέγγισης μέσω του διαλόγου. Με στόχο και τους εναπομείναντες οπαδούς του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ το σχέδιο Τσίπρα για αλλαγή και μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κλασικό κεντροαριστερό κόμμα.

Η αλλαγή στάσης ήταν σαφέστατη και στην περίφημη δήλωση περί «απεύθυνσης ενός πλατιού καλέσματος» προς το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι, ενώ την επανέλαβε, με σαφέστερο τρόπο, στην εκδήλωση με τους Ευρωσοσιαλιστές.

«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε «πλατιά κόκκινη και πράσινη συμμαχία».

Τη νέα, ήπια γραμμή διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά «διακήρυξε» στο Twitter και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης:

Στο περιθώριο ο Βερναρδάκης που εισηγήθηκε να κατασπαράξουν το ΚΙΝΑΛ | iefimerida.gr 1

Και κριτική εκ των έσω

Το εγχείρημα είναι μονόδρομος για τον πρωθυπουργό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γυρίσει στην αντιμνημονιακή ρητορική και πρέπει να επενδύσει στην κανονικότητα που ζητάει το εκλογικό σώμα, αλλά δεν είναι χωρίς κινδύνους. Μερίδα του κόμματός του επιμένει στις αριστερές ρίζες και δεν επιθυμεί την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαία άλλωστε ούτε η απαίτηση Τσακαλώτου και «53» να υπάρξει διεύρυνση του κυβερνώντος κόμματος προς τα αριστερά, αλλά ούτε και η φράση του Αλέξη Τσίπρα «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Οι κινήσεις πρέπει να γίνουν με προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιστάσεις και τις αντιδράσεις.

Συσπειρώνει το ΚΙΝΑΛ η άγαρμπη επίθεση

Άλλωστε, η προσπάθεια για άλωση του ΚΙΝΑΛ που προώθησε το στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, με προεξάρχοντες τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, δεν φαίνεται να αποδίδει. Φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις, όπου το ΚΙΝΑΛ διατηρεί τα ποσοστά του, με τάσεις ανόδου, φάνηκε και στις αντιδράσεις του κόσμου.

Με πιο χαρακτηριστική την υποδοχή στις εσωκομματικές ψηφοφορίες για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, όπου έξαλλοι ψηφοφόροι της Φώφης Γεννηματά υποδέχθηκαν τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Απόστολο Κατσιφάρα, που έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, με συνθήματα «Εξω οι Συριζαίοι»...

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι μετά τις άγαρμπες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για άλωση του κόμματος, εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του ΚΙΝΑΛ, περίπου 65.000, κινητοποιήθηκαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής για συνέδρους, ενόψει του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου 2019 στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ