Αναζητούνται «ανάσες» κεφαλαίων για ανάπτυξη στην ευρωζώνη - iefimerida.gr

Αναζητούνται «ανάσες» κεφαλαίων για ανάπτυξη στην ευρωζώνη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν και η Κομισιόν επιχειρεί να κατεβάσει το πήχη των προσδοκιών, που δημιούργησε το δημοσίευμα της El Pais για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ 200 δισ ευρώ, δεν διαψεύδεται η αναζήτηση από τις Βρυξέλλες νέων εργαλείων ανάπτυξης αλλά και η πρόθεση αναβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι ανέδειξαν το ρόλο που μπορεί να παίξει η ΕτΕΠ, με τον επικεφαλής του Eurogroup να παρατηρεί, μάλιστα, ότι μπορεί η Τράπεζα να ενισχυθεί κεφαλαιακά με 10 δισ ευρώ.

Μια πρώτη συζήτηση θα γίνει τη Τετάρτη στη συνεδρίαση του Ecofin με αφορμή τα αποτελέσματα του G20 αλλά και της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ εκτός απροόπτου πάμε για Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, Βρυξέλλες και Βερολίνο διαμηνύουν ότι οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες δεν συνεπάγονται επ' ουδενί δημοσιονομική χαλάρωση, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα. Σε δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσω διαρθρωτικών αλλαγών κι όχι μέσω νέων χρεών, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα βγει από τη κρίση μόνο εάν γίνει ανταγωνιστική. «Τα γερμανικά προγράμματα στηρίζονταν σε στέρεες δομές, οικονομικές αλλά και αγοράς εργασίας. Στην Ελλάδα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να γίνει ανταγωνιστική», δήλωσε ο Φίλιπ Ρέσλερ στη Handelsblat αναδεικνύοντας τη γερμανική θέση που είναι ότι οι συζητήσεις για ενίσχυση των πολιτικών ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, πριν καλά-καλά περάσει από τα κράτη- μέλη.

Την ίδια ώρα, νεώτερα στοιχεία για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι οι δείκτες «ασφυξίας» επιδεινώνονται. Ο τραπεζικός δανεισμός στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε περαιτέρω κατά 4%, αλλά η μείωση στο εμπόριο είναι της τάξης του 7,1%, στους ελεύθερους επαγγελματίες 7,2% και στα νοικοκυριά 4,4%. Πτώση 13% κατέγραψαν και οι λιανικές πωλήσεις. Στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η πτώση των πωλήσεων ήταν 6,8%, στα πολυκαταστήματα 19,2% και στα καταστήματα ένδυσης- υπόδησης 29%!!!

Κι επειδή η ύφεση πάει χέρι-χέρι με την ανεργία, τουλάχιστον εφιαλτική χαρακτηρίζεται η Έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Εργασίας για τις προοπτικές απασχόλησης, με βασικό συμπέρασμα ότι χάθηκαν 50 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μετά τη κρίση, ενώ η απασχόληση εκτιμάται ότι δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα νωρίτερα από το τέλος του 2016. Από το 2008 η ανεργία των νέων αυξήθηκε, δε, κατά 80% (υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχει σπάσει προ πολλού το φράγμα του 50%), ενώ πάνω από το 36% των ανέργων παραμένει χωρίς δουλειά για πάνω από έναν χρόνο!!!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ