Τραγανό, αλμυρό, γλυκό και καπνιστό: Γιατί το μπέικον είναι τόσο εθιστικό; - iefimerida.gr

Τραγανό, αλμυρό, γλυκό και καπνιστό: Γιατί το μπέικον είναι τόσο εθιστικό;

Μπέικον: μια γλυκιά και λατρεμένη συνήθεια. Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν δίνονταν βραβεία για τα φαγητά, σίγουρα το μπέικον δεν θα έπαιρνε το βραβείο υγιεινού φαγητού, αλλά θα μπορούσε να κατακτήσει την κορυφή στην κατηγορία των αγαπημένων τροφίμων.

Τι είναι αυτό που κάνει το μπέικον τόσο εθιστικό;
Το μπέικον είναι ο τέλειος συνδυασμός του γλυκού, αλμυρού, καπνιστού και νόστιμου

«Το μπέικον είναι πολύ τέλειο για να το περιγράψεις με λέξεις» λέει ο Γκέιλ Βανς Σιβίλ, ιδρυτής και πρόεδρος του Sensory Spectrum, μιας εταιρείας συμβούλων που βοηθά τις εταιρίες να μάθουν πως τα αισθητήρια όργανα βοηθούν τις καταναλωτικές αντιλήψεις των προϊόντων. «Έχω μια φίλη που είναι χορτοφάγος και τρώει μόνο χορτοφαγικό φαγητό εκτός από το μπέικον. Και ο λόγος είναι πως έχει τόσο υπέροχη γεύση».


Σε μια πρόσφατη μελέτη, το μπέικον ταξινομήθηκε στο μεσαίο εύρος των τροφίμων που αναφέρθηκαν όταν συνδέονται με δείκτες «εθισμού στα τρόφιμα».

«Το μπέικον είναι ο τέλειος συνδυασμός του γλυκού, αλμυρού, καπνιστού και νόστιμου χαρακτήρα. Είναι απλά ο τέλειος συνδυασμός των συστατικών που δίνει εντολή κατευθείαν στον εγκέφαλο, η οποία λέει: ‘Φάε άλλη μία μπουκιά’». Λέει η Λίντα Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια του LP & Associates, και ειδική σε θέματα αισθητικής και έρευνας στον τομέα των καταναλωτών, που κατάφερε εδώ και 7 χρόνια να διαχειρίζεται την ομάδα αξιολόγησης στο Oscar Mayer, προκειμένου να κάνει το μπέικον της εταιρείας σταθερά ευχάριστο για τους καταναλωτές.

Ένα άλλο στοιχείο της ακαταμάχητης γοητείας του μπέικον είναι ο ιδιαίτερο άρωμά του. «Απλώς γεμίζει το σπίτι με αυτό το θαυμάσιο, καπνιστό άρωμά του. Απλά σε κάνει να νιώθεις όμορφα» είπε.

Οι πολύπλοκες γεύσεις του μπέικον
Το μπέικον «έχει πολύ αλάτι, μια λογική ποσότητα ζάχαρης και είναι πολύ λιπαρό» λέει ο Σιβίλ. Το προφίλ της γεύσης του περιλαμβάνει γλυκές καραμελωμένες νότες, από το σκληρό και καψαλισμένο χοιρινό λίπος και τα πρόσθετα σάκχαρα, μαζί με το άρωμα του καπνιστού και του σφενδάμου, είναι αυτά που κάνουν το μπέικον τόσο, μα τόσο πολύπλοκο» σύμφωνα με τον Σιβίλ.


Η νοστιμιά του μπέικον προκύπτει από το τραγανό κρέας που αλληλεπιδρά με το αλάτι και τον καπνό καθώς και το άρωμα που παράγεται «το οποίο αποτελεί μεγάλο κομμάτι της γεύσης» αναφέρει η Παπαδοπούλου.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ενδώσει σε μια τηγανητή φέτα μπέικον;

Πώς γίνεται όμως το μπέικον;
Το μπέικον προέρχεται από την κοιλιά του χοίρου. Η σάρκα εγχέεται με διάλυμα που περιέχει νερό, αλάτι, ζάχαρη και κάποια άλλα στοιχεία (νιτρώδες νάτριο και ασκορβικό νάτρι), εξηγεί ο Μιλκόβσκι, που είναι καθηγητής επιστήμης των κρεάτων στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν. Το διάλυμα αυτό προσδίδει γεύση και αφήνεται να μαριναριστεί στο χοιρινό για λίγες ώρες έως μερικές ημέρες προτού τοποθετηθεί στο καπνιστήριο, όπου εισάγεται καπνός ενώ θερμαίνεται το μπέικον. Όσο πιο ζεστό γίνεται το μπέικον, τόσο πιο γρήγορα αρχίζουν να αναπτύσσονται οι γεύσεις.

Η διαδικασία καπνίσματος μπορεί να διαρκέσει από δύο έως 4 ώρες ή μέχρι και 24 ώρες, ανάλογα την εταιρεία, εξηγεί ο Μιλκόβσκι. Αλλά το καπνιστό μπέικον είναι μια τέχνη, και είναι σημαντικό να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία αλμυρού, γλυκού, καπνιστού και αρωματισμένοι λίπους, αναφέρει η Παπαδοπούλου. Στην συνέχεια, το μπέικον ψύχεται, τεμαχίζεται και διανέμεται.


Το μαγείρεμα του μπέικον
Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά αν και το μπέικον είναι υψηλό σε λίπος προτού τηγανιστεί, μεγάλο μέρος του λίπους απομακρύνεται όταν το μαγειρεύετε. «Όταν το τηγανίζετε, έχετε το ένα τρίτο από αυτό που ξεκινήσατε και το μεγαλύτερο μέρος αυτού που έχει χαθεί είναι το λίπος και η υγρασία. Αυτό που μένει αποτελείται κυρίως από πρωτεϊνη και λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι» δήλωσε ο Μιλκόβσκι.

Ακόμη, η παρουσία λίπους κατά την διάρκεια του μαγειρέματος είναι αυτό που δίνει έντονη γεύση στο μπέικον, λένε οι ειδικοί, καθώς λειτουργεί ως παράγοντας στην απελευθέρωση άλλων γευστικών στοιχείων, όπως το γλυκό καραμέλωμα.

«Όταν το μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία, καταστρέφετε το λίπος και το λιώνετε από μια στερεή κατάσταση σε ένα υγρό, όπως το φυτικό έλαιο, και όταν ζεσταθεί, αντιδρά με τα άλλα μέρη του φαγητού και εκεί παράγεται ακόμη περισσότερη γεύση» αναφέρει ο Μιλκόβσκι.

Βρίσκοντας την ισορροπία με το μπέικον
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η υπερβολική κατανάλωση μπέικον μπορεί να μην είναι και η πιο σοφή απόφαση όσον αφορά στην υγεία μας, η κατανάλωση του μπέικον ως ένα συστατικό μπορεί να είναι ένα παράγοντας που προσφέρει ικανοποίηση.

Φυσικά και μπορούμε να τρώμε μπέικον ακόμη και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά τα πάντα πρέπει να γίνονται με μέτρο, ακόμη και στην περίπτωση του μπέικον.

Φωτογραφίες: Shutterstock, pixabay



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ