Οι ΗΠΑ τερματίζουν την προνομιακή εμπορική μεταχείριση Τουρκίας, Ινδίας - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ τερματίζουν την προνομιακή εμπορική μεταχείριση Τουρκίας, Ινδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλος στις συμφωνίες περί εμπορικής προνομιακής μεταχείρισης στην Τουρκία και την Ινδία βάζουν οι ΗΠΑ, αφού, όπως ανακοινώθηκε χθες, οι δύο χώρες «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια» που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει σήμερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τερματίσουν το (προτιμησιακό) καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να διαθέτουν ευχερέστερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, εξηγείται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ συμφωνούν ότι η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα πως «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ντόναλντ Τραμπ Τουρκία ινδία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ