Jaguar I-Pace: Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς - iefimerida.gr

Jaguar I-Pace: Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς

Κώστας Φούζας

Το αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Jaguar απέσπασε το βραβείο «Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019». Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των δημοσιογράφων του Ειδικού Τύπου ανακοινώθηκαν στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης.

Η Jaguar I-Pace αναμετρήθηκε σκληρά με τη νέα Alpine A110, καθώς τα δύο μοντέλα ισοβάθμισαν. Ωστόσο, και σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς του θεσμού, το μοντέλο της Jaguar πήρε στο στέμμα αφού οι περισσότεροι κριτές της είχαν δώσει την πρώτη θέση. Έτσι το τελικό σκορ διαμορφώθηκε στο «18-16» υπέρ της I-Pace.

Jaguar I-Pace: Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς  | iefimerida.gr 0

Στην 3η θέση της κατάταξης βρέθηκε το Kia Ceed και ακολούθησαν τα Ford Focus & Citroen C5 Aircross, τα οποία διαμόρφωσαν την τελική 5άδα. Να σημειώσουμε, επίσης, πως ο Έλληνας εκπρόσωπος στο θεσμό, Στράτης Χατζηπαναγιώτου, έδωσε το μέγιστο βαθμό στην Alpine A110.

H πρόταση των Άγγλων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η I-Pace, παρουσιάστηκε μέσα στο 2018 και αποτελεί προϊόν 4ετούς εξέλιξης. Μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει πλήθος θετικών κριτικών από το σύνολο του Ειδικού Τύπου και έτσι η Jaguar έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την εμπορική της επιτυχίας.

To βρετανικό αυτοκίνητο διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οπότε η κίνηση καταλήγει σε όλους τους τροχούς. Η συνδυαστική ισχύς φτάνει τους 400 ίππους και τα 696 Nm, ενώ παρά τα 2.100 κιλά που έχουν να αντιμετωπίσουν, εξασφαλίζουν ένα 0-100 km/h σε 4,8 sec. Η Jaguar αναφέρει πως χάρη στις μεγάλες μπαταρίες των 90 kWh η I-Pace μπορεί, σύμφωνα με τον κύκλο WLTP, να διανύσει έως και 480 χιλιόμετρα, ενώ στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί ταχυφορτιστής συνεχούς ρεύματος ισχύoς 100 kW, οι μπαταρίες φορτίζουν στο 80% της χωρητικότητας τους μέσα σε μόλις 40 λεπτά. Μάλιστα σε 15 min έχουν αποθηκεύσει τόση ενέργεια που αρκεί προκειμένου να καλυφθούν 100 χιλιόμετρα. Σε οικιακό δίκτυο η φόρτιση διαρκεί, πάλι για το 80% της χωρητικότητας, 10 ώρες. Αξιοσημείωτη στην εξίσωση είναι επίσης η 8ετή εγγύηση που συνοδεύει τις μπαταρίες, εξυπακούεται με την προϋπόθεση να τηρούνται πιστά τα μεσοδιαστήματα των προβλεπόμενων σέρβις, τα οποία υπολογίζονται στα δυο έτη ή τα 34.000 χιλιόμετρα.

Jaguar I-Pace: Ευρωπαϊκό αυτοκίνητο της χρονιάς  | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ