ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ COSCO, ΟΛΠ

Ξαφνικά το υπ. Πολιτισμού θέλησε να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο όλο τον Πειραιά! -Αντιδράσεις για τις επενδύσεις, αναβλήθηκε το ΚΑΣ

Πειραιάς
05|03|2019 | 07:46

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ότι σε συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, θα κηρυσσόταν αρχαιολογικός χώρος, στο μεγαλύτερο μέρος του, ο Πειραιάς.

Συγκεκριμένα έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς προκάλεσε το θέμα που θα έμπαινε σήμερα στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Κάθετα αντίθετος ο δήμος Πειραιά

Την αντίδρασή του εξέφρασε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε και σημείωσε πως ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη είχαν αποστείλει έγγραφο με το οποίο αιτιολογούσαν με μια σειρά επιχειρημάτων για ποιους λόγους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλος ο Πειραιάς ως αρχαιολογικός χώρος εν τούτοις κανείς δεν τους κάλεσε για διαβούλευση. «Αιφνιδιαστικά και τυχαία ενημερώθηκα την Παρασκευή το βράδυ πως θα συζητηθεί το ζήτημα την Τρίτη» τόνισε χθες ο Γιάννης Μόραλης.

Στο έγγραφο, το οποίο εκδόθηκε ως απάντηση σε έγγραφο της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αναφέρονταν μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος είναι κάθετα αντίθετος με την κήρυξη της περιοχής του ως αρχαιολογικός χώρος και η παρέμβαση που προτείνεται είναι καίρια και ζωτικής σημασίας για το Δήμο μας, καθόσον η υλοποίηση της σε πλήρη εφαρμογή του νόμου θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση».

Στον αέρα οι επενδύσεις

Ο δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε ότι δεν μπορεί μια επιτροπή να εισηγείται και το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης λέγοντας επιπλέον πως δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες που να συνηγορούν προς τη μετατροπή όλης της πόλης σε αρχαιολογικό χώρο. Και πρόσθεσε ότι νιώθει απορία και θυμό γιατί αγνοήθηκε η πόλη και ζήτησε να τοποθετηθούν επί του θέματος τοπικοί βουλευτές και δημοτικές παρατάξεις.
Επιπροσθέτως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι θα κινδυνεύσει η αναπτυξιακή τροχιά του Πειραιά, θα σταματήσει η δυναμική που έχει αποκτήσει η πόλη, ενώ θα αποτελέσει τροχοπέδη για μελλοντικές αναπλάσεις και επενδύσεις.

ΥΠΠΟ: Κανένα εμπόδιο στο επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ

«Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία».
Αυτό αναφέρει, μετά  το μπαράζ αντιδράσεων το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του, με την οποία παράλληλα ενημερώνει ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. «Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του.
Το υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Αναβάλλεται το ΚΑΣ

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ

Ενημέρωση σχετικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά
Αναφορικά με την εξέταση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του master plan Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει για τα ακόλουθα:

α. Σύμφωνα με την απόφαση της 78ης/19.2.2019 συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) θα εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να εναρμονιστεί με τυχόν παρατηρήσεις τους.

β. Δεδομένου ότι το master plan συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, κατά τον Ν. 3028/2002, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

γ. Το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια - Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων.

δ. Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Πολιτισμού προγραμμάτισε την εξέταση στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 5ης Μαρτίου 2019 τόσο του master plan του ΟΛΠ όσο και της πρότασης κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά, η οποία έχει καταρτιστεί από τις υπηρεσίες του.

ε. Η εν λόγω πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης έχει γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους φορείς από τον Οκτώβριο 2018, ενώ η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάλεσε σε συνάντηση τον Δήμο Πειραιά και τον ΟΛΠ στις 20 Φεβρουαρίου, στην οποία προσήλθε μόνο ο ΟΛΠ.

στ. Με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά.

ζ. Πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

η. Η ίδια διαδικασία εξέτασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ίδια συνεδρίαση της χωρικής ρύθμισης και της πρότασης κήρυξης – οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου ακολουθήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στην περίπτωση του Ελληνικού. Με αυτή τη διαδικασία όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επένδυση του Ελληνικού, παρά τον μεγάλο θόρυβο που είχε αναίτια προκληθεί, αντίθετα η τήρηση του νόμου τη θωράκισε θεσμικά.

θ. Υπενθυμίζεται για πολλοστή φορά ότι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι υπάρχουν σε πολλά αστικά κέντρα της χώρας, με κορυφαίο παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, χωρίς να εμποδίζεται η οικοδομική ή άλλη οικονομική δραστηριότητα.

ι. Η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία