Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του

Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: Intime news
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα τακτική απέναντι στο ΚΙΝΑΛ δοκιμάζει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς διαπιστώνει ότι οι κινήσεις προσεταιρισμού των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής γυρίζουν μπούμερανγκ.

Οι άγαρμπες δηλώσεις του τύπου «το ΚΙΝΑΛ δεν θα καταφέρει να μπει καν στη Βουλή», από στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όπως ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, και οι κυνικές μεταγραφές «κυνηγών καρέκλας», όπως ονόμασαν από το ΚΙΝΑΛ τους Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις και επιβάλλουν αλλαγή, τουλάχιστον στις μεθόδους.

Έτσι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση που είχαν διοργανώσει από κοινού ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν μαζί με το think tank της Λούκας Κατσέλη για τις ευρωεκλογές, μια εκδήλωση με τίτλο «Ευρώπη 2019-2024, οι προκλήσεις της ατζέντας για μια βιώσιμη ανάπτυξη», άλλαξε τη ρητορική του. Διαβεβαιώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις του η άλωση ή η εξαΰλωση του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού.

Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 0

«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς, που πατρονάρουν με ιδιαίτερο ζήλο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς».

Η αλλαγή τακτικής έχει εξήγηση, όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου. Ότι η προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής και την αφύπνιση ενός είδους αισθήματος αυτοσυντήρησης μεταξύ των στελεχών και των οπαδών του. Που με τη σειρά του ενίσχυσε τη συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ.

Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες μετρήσεις, με το Κίνημα Αλλαγής να «τσιμπάει» λίγο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, που αν και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ έχει την στήριξη στις προσεχείς εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες απο τον κόσμο του Κινήματος, όταν πήγε να ψηφίσει στις εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων του ΚΙΝΑΛ. «Έξω οι Συριζαίοι», του φώναζαν οι παλιοί του σύντροφοι.

Την ίδια στιγμή, όμως, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται αντιδράσεις, καθώς η πασοκοποίηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς ενοχλεί τις αριστερές τάσεις του κυβερνώντος κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53» ζήτησαν διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς αριστερά.

Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 1

Η προσέγγιση τώρα με τον χώρο των σοσιαλιστών και του Κέντρου παίρνει χαρακτηριστικά «επίθεσης φιλίας», με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί ταυτόχρονα να κόψει τις γέφυρες της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία. «Συνιστά πολιτική αυτοακύρωση, αν κάποιοι επιθυμούν τη στρατηγική ήττα της Κεντροαριστεράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «πλατιά κόκκινη και πράσινη συμμαχία».

Βασικό όχημα στη νέα αυτή προσπάθεια διεμβολισμού του ΚΙΝΑΛ και δευτερευόντως και του Ποταμιού είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες βράδυ σαν μια «γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας». Η συμφωνία άλλωστε βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, που θεωρούν ότι η συμφωνία ενισχύει την Ευρώπη, ενώ εκτιμούν ότι η σύμπλευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσδώσει χαρακτηριστικά δυναμισμού στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Βόρειας Ευρώπης, που βλέπουν τα ποσοστά τους να φθίνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, βρίσκει ευήκοα ώτα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν το «παρών» τόσο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ όσο και ο Μίλτος Κύρκος του Ποταμιού. Που άκουσαν μάλλον με ικανοποίηση τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί, εμμέσως, το ΚΙΝΑΛ ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη να πει «ναι» στη Συμφωνία, φοβούμενο το πολιτικό κόστος.

«Κάποιοι δεν τόλμησαν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, σε σχέση με το κόστος που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί».

Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 2

Στη χθεσινή εκδήλωση έλαμψαν διά της απουσίας τους τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ενώ από νωρίς είχαν σπεύσει να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και η Εύα Καϊλή, παρά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Στο ΚΙΝΑΛ αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η σύγκλιση των δύο χώρων δεν μπορεί παρά να καταλήξει στην απορρόφηση του μικρού από τον μεγαλύτερο.

Γι' αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «θα ήταν πιο πλούσια η συνάντηση αν αποδέχονταν την πρόσκληση όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να διαφωνήσουμε με τον φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά».

Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 3
Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 4
Ο Τσίπρας τα στρίβει τώρα για το ΚΙΝΑΛ -Νέο κόλπο για την απορρόφησή του | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας ΚΙΝΑΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ