Θύελλα για τη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί «έντιμου συμβιβασμού» με την Τουρκία - iefimerida.gr

Θύελλα για τη δήλωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ περί «έντιμου συμβιβασμού» με την Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σάλο και έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Τούρκου βουλευτή αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το «πού το πάει η κυβέρνηση» και επισημαίνουν τον κίνδυνο για τα εθνικά θέματα.

Αφορμή οι δηλώσεις του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ από το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα μέσα από την ελληνική βουλή, ο οποίος εκτόξευσε απειλές προς την Κύπρο ότι θα έχει συνέπειες η μονομερής εξόρυξη υδρογονανθράκων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, η αντιπολίτευση παρατηρεί με ιδιαίτερη ενόχληση, όχι μόνο την απουσία αντίδρασης των παρόντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την άποψη που εξέφρασαν ότι «πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία».

Οι βουλευτές Καραγιαννίδης και Δουζίνας, μάλιστα ανέφεραν πως η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να είναι μοντέλο για την επίλυση και των ελληνοτουρκικών διαφόρων. «Πρέπει να λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα με έναν έντιμο συμβιβασμό όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονίας και πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας με σεβασμό όπως έγινε και με την Βόρειο Μακεδονία» υποστήριξαν.

Κουμουτσάκος: Προκαλούν μεγάλη ανησυχία οι κινήσεις της κυβέρνησης

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το θέμα, επικαλούμενος και τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς μιλώντας στους Δελφούς ισχυρίστηκε ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν θα πρέπει να είμαστε “μονοχοφάηδες“ σε σχέση με τον πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Κουμουτσάκος για να προσθέσει: «Σήμερα κατά την διάρκεια συνεδρίασης επιτροπών της κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης και Δουζίνας αντί να απαντήσουν στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, υποστήριξαν πως “πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία με έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως κάναμε και με την Βόρεια Μακεδονία”».

Οπως τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ «όλα αυτά προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το πού το πάει και στα ελληνο-τουρκικά η κυβέρνηση Τσίπρα. Γι’ αυτό ακριβώς ζητήσαμε να μην προχωρήσει πριν από τις εκλογές σε καμία πρωτοβουλία ή συμφωνία στα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».

Λοβέρδος: Μια ακόμη μελανή στιγμή στην εξωτερική μας πολιτική

Αντίδραση είχαμε και από το Κίνημα Αλλαγής. Ο αρμόδιος τομεάρχης Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε σε δήλωσή του, ότι «τα πολλά και σοβαρά λάθη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αίθουσα της ελληνικής Βουλής μετά από προκλήσεις Τούρκου βουλευτή, δεν έχουν προηγούμενο» και απαρίθμησε: «Πρώτα η ανιστόρητη θέση πως η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να καταστεί πρότυπο για τα ελληνοτουρκικά, δεύτερον πως αυτή η απαράδεκτη θέση καταγράφεται ως αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης στις προκλήσεις Τούρκου βουλευτή μέσα στην αίθουσα της Γερουσίας και τρίτον η έλλειψη απάντησης από την πλευρά της Κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις ανωτέρω προκλήσεις συγκροτούν μία ακόμη μελανή στιγμή στα σοβαρά θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής».

Καραγιαννίδης: Διαστρέβλωσαν τις απόψεις μου

Μετά τον σάλο, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, βγήκε στην ΕΡΤ και προσπάθησε να τα μαζέψει, λέγοντας πως διαστρεβλώθηκαν τα όσα είπε στη Βουλή.

Οπως είπε, στην τοποθέτησή του αρκέστηκε να επισημάνει - απαντώντας στην προκλητική δήλωση του Τούρκου βουλευτή, πως οι επιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητιούνται θέματα που αφορούν διακρατικές σχέσεις και διαμάχες.

«Οι όποιες διαφορές λύνονται σε επίπεδο κυβερνήσεων, μέσω της διπλωματικής οδού. Μιας και τα βαλκάνια έχουν ζήσει αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια, η δική μας θέληση και προοπτική είναι να ζήσουμε με ειρήνη, αλληλεγγύη και σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε όπως είπε στην ΕΡΤ. Λίγο αργότερα. σε γραπτή του δήλωση, ο Χρ. Καραγιαννίδης επιτέθηκε κατά του του Πρώτου Θέματος.

«Γράφει λοιπόν η "εφημερίδα" ότι ένας Τούρκος βουλευτής έκανε ακραίες δηλώσεις κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Εννοεί δεν τον πλακώσαμε στο ξύλο γιατί έτσι αντιλαμβάνεται ο συγκεκριμένος “δημοσιογράφος” την αντίδραση. Και μάλιστα προσωπικά μίλησα για έντιμο συμβιβασμό που πρέπει να κάνουμε για την επίλυση των διμερών ζητημάτων που έχουμε με την Τουρκία. Ουδέν ψευδέστερο. Στην απάντηση μου προς τον τούρκο ομόλογο μου είπα πως τα ζητήματα αυτά δε λύνονται στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνόδου του ΝΑΤΟ πολύ δε περισσότερο στις υποεπιτροπές που συνεδρίαζαν εκείνη την ώρα» υποστήριξε ο κ. Καραγιαννίδης.

«Επίσης, τόνισα πως τέτοια ζητήματα τα συζητούν και τα διαπραγματεύονται οι ηγεσίες των χωρών ως πολύ πιο αρμόδιες από εμάς. Κλείνοντας την τοποθέτηση μου είπα πως τα βαλκάνια έχουν πληρώσει με αρκετούς πολέμους τα τελευταία χρόνια τον άκρατο εθνικισμό που επικράτησε στη βαλκανική χερσόνησο. Δικό μας μέλημα ακόμα και μέσα στη συμμαχία είναι να πορευτούμε ειρηνικά κι όχι να επιζητούμε τον πόλεμο» πρόσθεσε και σημείωσε: «Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας και δήλωσε ρητά και ξεκάθαρα πως συμφωνεί με όσα ανέφερα. Τούτο βέβαια επειδή δε βόλευε τον ¨δημοσιογράφο" του Πρώτου Ψέματος διέλαθε της προσοχής του. Κι έτσι έχτισε το παραμύθι της υποταγής μας στον τούρκικο παράγοντα.

Ίσως να τον πείραξε βέβαια ότι ανέφερα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα πρότυπο ειρηνικής επίλυσης διαφορών που έχουν δύο κράτη μεταξύ τους. Ίσως πάλι να τον ενόχλησε ότι οι συμμετέχοντες βουλευτές χειροκρότησαν και μένα και τον τούρκο ομόλογο μου για την δηλωμένη μας βούληση να ζήσουμε ειρηνικά τα επόμενα πολλά χρόνια, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να σφαχτούμε για τα ψέματα ενός προβοκάτορα που θεωρεί το ψέμα επάγγελμα».

Δουζίνας: Παραποίησαν όσα είπα

Για "παραποίηση" των όσων είπαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κάνει λόγο ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, σε γραπτή δήλωση του με αφορμή όσα τους απέδωσαν οι βουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος της Νέας Δημοκρατίας και Ανδρέας Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

"Με μεγάλη έκπληξη διάβασα τις ανακοινώσεις του κ. Κουμουτσάκου και του κ. Λοβέρδου σχετικά με τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, οι οποίες αναφέρονται σε «δηλώσεις» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει ο κ. Δουζίνας.

"Ως πρόεδρος της σχετικής Επιτροπής της Βουλής, ενημέρωσα τους φιλοξενούμενους βουλευτές για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της χώρας μας. Το ένα τρίτο της ενημέρωσής αφιερώθηκε στο Κυπριακό. Αναφέρθηκα αναλυτικά στην κατοχή του 1/3 του νησιού από τα τουρκικά στρατεύματα, την απαίτηση της αποχώρησης του στρατού κατοχής και του τέλους των εγγυήσεων, τις οποίες ονόμασα ένα «αποικιοκρατικό απομεινάρι σε μια μετα-αποικιοκρατική εποχή». Η ενημέρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα διαφορετικό μέρος της ομιλίας και ουδέποτε έγινε η παραμικρή σύνδεση των δύο", συνεχίζει και προσθέτει:

"Όταν ο Τούρκος βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, παρουσίασα πλήρως την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συμπίπτει με αυτή της κυπριακής, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη της θέσης μας από το διεθνές δίκαιο και τις κυβερνήσεις άλλων αναμεμιγμένων κρατών. Ο Νίκος Τόσκας μίλησε εκτεταμένα για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου από τουρκικά αεροπλάνα και άλλες τουρκικές παραβιάσεις. Ο Χρήστος Καραγιαννίδης εξήγησε ότι τα Ελληνο-Τουρκικά προβλήματα δεν είναι θέμα συζήτησης της Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Οι απαντήσεις των Ελλήνων βουλευτών ήταν σαφείς και κατηγορηματικές και μόνο η πιθανή άγνοια των Αγγλικών ή κακή πίστη θα δικαιολογούσε την παραποίησή τους.

Μέχρι τώρα είχαμε ακούσει για fakenews. Με έκπληξη τώρα μαθαίνουμε και τις fake συνδέσεις πλήρων ασύνδετων τοποθετήσεων. Διαβάζοντας τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης θυμήθηκα ότι κάποιος είπε ότι κατά την Βίβλο «δεν υπάρχει Θεός». Ξέχασε όμως να προσθέσει ότι η προηγούμενη φράση έλεγε: «είπεν άφρων εν τη καρδία αυτού»".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ