Σύσκεψη τραπεζών για την α’ κατοικία -Χαμηλώνουν οι «κόφτες» των καταθέσεων και της συνολικής αξίας ακινήτων

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη των επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με στελέχη της ΤτΕ, χωρίς την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα, με στόχο να απαντηθούν καίρια ερωτήματα της ΕΚΤ για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η μελέτη επίπτωσης στους ισολογισμούς των τραπεζών, από τις νέες διατάξεις για την α’ κατοικία, που όπως έχει φανεί από την τηλεδιάσκεψη της περασμένης Παρασκευής, είναι η βασική εστία ανησυχίας στη Φρανκφούρτη.

Όσον αφορά, δε, στις ενστάσεις της ΕΚΤ για τα όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο πήχης θα χαμηλώσει, αναφορικά με τις καταθέσεις και την αξία των υπολοίπων ακινήτων, που έχει ο αιτούμενος προστασίας. Συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι:

α) η συνολική αξία των καταθέσεων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων του αιτούντα δεν υπερβαίνει το ήμισυ της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης και
β) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος, πέραν της κύριας κατοικίας του, δεν υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Τα νέα όρια πιθανότατα θα διαμορφωθούν στο 20-30% της οφειλής αναφορικά με τις καταθέσεις, ενώ για τη συνολική αξία των ακινήτων πιθανότατα πάμε για το ισοϋψές της οφειλής.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ωστόσο φαντάζει απίθανο να κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή την Τρίτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ