ΗΠΑ: Ο Τραμπ στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Δικαιοσύνης - iefimerida.gr

ΗΠΑ: Ο Τραμπ στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Δικαιοσύνης

Ο Τραμπ σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο / Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Δικαιοσύνης, της Βουλής των Αντιπροσώπων, μπαίνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για τυχόν συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας.

Οπως έγινε γνωστό, η Επιτροπή θα ζητήσει, σήμερα Δευτέρα, έγγραφα από τον γιο του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, τις επιχειρήσεις του αλλά και περισσότερα από 60 στελέχη που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του.

Ο πρόεδρος της Επιστροπής, Τζέρι Νάντλερ, δήλωσε στο δίκτυο ABC πως τα αιτήματα για την παράδοση των εγγράφων έγιναν προκειμένου «να αρχίσουν έρευνες για να παρουσιαστεί στην αμερικανική κοινή γνώμη, η υπόθεση για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, την διαφθορά, αλλά κατάχρηση εξουσίας».

Τα πρόσωπα - «κλειδιά»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νάντλερ, που είναι Δημοκρατικός κι εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι η συνολική λίστα των προσώπων, αλλά και των φορέων προς τους οποίους έγινε αίτηση για την παράδοση εγγράφων θα δημοσιοποιηθεί σήμερα.

Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε τον Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και τον υπεύθυνο οικονομικών στις επιχειρήσεις Τραμπ, Αλεν Γουέισελμπεργκ.

Ο Νάντλερ δήλωσε επίσης, ότι η λίστα αυτή, είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνει τον πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι, αλλά και τον πρώην νομικό σύμβουλο Ντόν Μαγκάν.

«Η διαδικασία αμφισβήτησης των εξουσιών του προέδρου [impeachment] είναι ένας μακρύς δρόμος» δήλωσε ο Νάντλερ, καθώς η επιτροπή στην οποία προεδρεύει έχει αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση της οποιασδήποτε διαδικασίας.

«Δεν έχουμε ακόμη τα γεγονότα, αλλά θα προχωρήσουμε στην έναρξη των κατάλληλων ερευνών» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Ο Τραμπ παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη»

Σε ερώτηση σχετική με το αν ο πρόεδρος Τραμπ έχει προχωρήσει στην παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, ο Νάντλερ απάντησε καταφατικά: «Ναι. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ παρεμπόδισε την δικαιοσύνη».

Ο Δημοκρατικός Έρικ Σουάλγουελ από την Καλιφόρνια που συμμετέχει επίσης, στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι θα γνωρίζουν πολλά περισσότερα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος (σ.σ. ο Τραμπ). Υπάρχει μία ολόκληρη λίστα πραγμάτων τα οποία έκανε και τα οποία θα κοιτάξουμε» δήλωσε ο Σουάλγουελ χθες το απόγευμα στην Άνα Καμπρέρα του CNN.

Μετά την ανάληψη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων από τις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου του 2018, οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι θα διερευνήσουν την προεδρία του Τραμπ ως προς την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων κι εξουσιών του, αλλά και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Οι ίδιοι περιμένουν επίσης, την δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι παρεμβάσεις στο FBI και τα στοιχεία για τη Χίλαρι

Καθώς ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Μάλερ ολοκληρώνει την έρευνά του, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους σε αντικρουόμενες δηλώσεις του προέδρου Τραμπ και της ομάδας του. Οι ίδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο, οι δηλώσεις αυτές, να αποτελούν προσπάθεια επηρεασμού μαρτύρων, αλλά και παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις δηλώσεις πηγών στο CNN, που έχουν λάβει γνώση για την πορεία της έρευνας.

Οι επικριτές του Τραμπ δίνουν έμφαση στην απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2017, ως μία πιθανή ενέργεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει στο ABC News ότι σκέφτονταν στην έρευνα για την Ρωσία, όταν αποφάσισε να απομακρύνει τον Κόμεϊ.

Πέρα από την απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, οι ομοσπονδιακές αρχές φέρονται να εξετάζουν τον ρόλο που είχε ο πρόεδρος Τραμπ στην συγγραφή της παραπλανητικής ανακοίνωσης, εντός του προεδρικού αεροσκάφους (Air Force One) το 2017, για την περιβόητη σήμερα συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ, τον Ιούνιο του 2016.

Στην συνάντηση αυτή, συμμετείχαν ο Τραμπ Τζούνιορ, κορυφαίοι συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, αλλά και μία Ρωσίδα δικηγόρος, η οποία σύμφωνα με τον Τραμπ Τζούνιορ θα παρέδιδε επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος της (τότε) προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ένα άλλο επεισόδιο επικεντρώνεται στην προσπάθεια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ προκειμένου ο (τότε) νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μαγκάν να αμφισβητήσει δημοσιογραφικές αναφορές ότι ο ίδιος απείλησε να παραιτηθεί σχετικά με την πίεση που δέχονταν από τον Τραμπ, για την απόλυση του Μάλερ και σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του CNN.

Στον Γουέισελμπεργκ δόθηκε αμνηστία από τις ομοσπονδιακές αρχές τον περασμένο Αύγουστο, καθώς ο ίδιος έδωσε πληροφορίες για τον ρόλο του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν στις μυστικές πληρωμές προς τις γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι είχαν σχέσεις μαζί του.

Ο Τραμπ έχει διαψεύσει ότι είχε σχέσεις με τις γυναίκες αυτές.

Η δημόσια ακρόαση του Κόεν ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης την προηγούμενη εβδομάδα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των Δημοκρατικών για να ακούσουν τον Γουέισελμπεργκ, καθώς σύμφωνα με την κατάθεση του Κόεν, ο Γουέισελμπεργκ γνωρίζει λεπτομέρειες για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ