Υπόθεση Novartis: Αντιδράσεις για τη fast track αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας κατά Τουλουπάκη - iefimerida.gr

Υπόθεση Novartis: Αντιδράσεις για τη fast track αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας κατά Τουλουπάκη

Η Ελένη Τουλουπάκη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αίσθηση αλλά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση -μέσω ΑΠΕ – ότι η πειθαρχική έρευνα σε βάρος των εισαγγελέων διαφθοράς Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis, μπήκε στο αρχείο με διαδικασίες fast track.

Ολα ξεκίνησαν από την αναφορά του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος παραιτήθηκε από επικεφαλής της έρευνας για την υπόθεση Novartis, είχε καταθέσει δύο αναφορές κατά της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και των επικούρων της, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Μάλιστα, στη δεύτερη αναφορά του, που έγινε στις αρχές της εβδομάδος, ο κ. Αγγελής περιγράφει με στοιχεία και λεπτομέρειες όλα όσα έγιναν στο περίφημο «ραντεβού της Βιέννης», με το τρίο των εισαγγελέων Τουλουπάκη, Ντζούρα και Μανώλη, και τους Αμερικανούς αξιωματούχους

Κατόπιν αυτού, ο αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γρηγόρης Πεπόνης, διενεργούσε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναφορά του κ. Αγγελή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φιλοκυβερνητικές πηγές διοχετεύουν εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον σε φιλικά ΜΜΕ ότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει «στοιχεία-φωτιά» στις ελληνικές αρχές που «καίνε» πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Ενα δημοσίευμα μάλιστα φιλοκυβερνητικής κυριακάτικης εφημερίδας - που πυροδότησε την πρώτη αναφορά του του κ. Αγγελή – υποστήριζε ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς αρνήθηκαν να παραλάβουν ηλεκτρονικά στοιχεία που τους έδωσαν στην Βιέννη, πράκτορες του FBI και αφορούσαν εμπλεκόμενο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας πρώην υπουργό. Το δημοσίευμα μάλιστα, διέψευδαν πηγές από την εισαγγελία.

Ο κ. Αγγελής στην αναφορά του, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε δόθηκε στικάκι με πληροφορίες από τους Αμερικανούς, τις οποίες εκείνος δήθεν αρνήθηκε να πάρει με το πρόσχημα ότι είναι προϊόν υποκλοπής. «Ποτέ δεν έγινε λόγος για στικάκι από τους Αμερικανούς», αναφέρει ο αντιεισαγγελέας ΑΠ.

Μετά την επιστροφή των εισαγγελέων στην Αθήνα, ακολούθησε η σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κα Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς τον πίεζαν να καταθέσει σε βάρος πολιτικών προσώπων ότι τα είδε να χρηματίζονται για την υπόθεση της Novartis.

Η ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις

Αμέσως, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ωρών: Αληθεύει ή όχι ότι ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης διέταξε έρευνα εναντίον της κ. Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Νοβάρτις; Κι αν ευσταθεί, πώς είναι δυνατόν η κ. Τουλουπάκη να παραμένει στη θέση της; Αληθεύει ή όχι ότι το πόρισμα των 3.000 σελίδων που παραδόθηκε στην κ. Παπασπύρου δεν έχει κανένα στοιχείο για τα πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται εδώ και ενάμιση χρόνο; Η κυβέρνηση δεν μπορεί άλλο να κρύβεται. Θέλει δεν θέλει η σκευωρία που έστησε για να συκοφαντήσει ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια».

Στο αρχείο οι καταγγελίες Αγγελή

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου (!) το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευσε τηλεγράφημα με βάση το οποίο η κα Ξένη Δημητρίου μετά από πόρισμα του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Γρηγόρη Πεπόνη, αρχειοθέτησε τις καταγγελίες του πρώην επόπτη της ανάκρισης για την υπόθεση Novartis, Γιάννη Αγγελή.

Μια κίνηση που σημαίνει πρακτικά ότι ο κ. Πεπόνης στις αρχές της εβδομάδος έλαβε γνώση και της δεύτερης αναφοράς του κ. Αγγελή, στη συνέχεια πήρε τις ανωμοτί καταθέσεις των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς (Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη) και αφού μελέτησε όλο τον φάκελο, τον απέστειλε στην κα Δημητρίου, εισηγούμενος την αρχειοθέτησή του, αίτημα το οποίο εκείνη ενέκρινε.

ΝΔ: Η σκευωρία τους θα αποκαλυφθεί

Η... fast track διαδικασία αρχειοθέτησης προκάλεσε την νέα αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Σε νέα ανακοίνωσή της την Κυριακή, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει:

«Η ΝΔ κάλεσε χθες την κυβέρνηση να απαντήσει αν η κ. Τουλουπάκη που χειρίζεται την υπόθεση της Νοβάρτις ελέγχεται για τους χειρισμούς της ύστερα από καταγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελέα κ. Αγγελή. Αντί απάντησης, αργά χθες τη νύχτα η κυβέρνηση έκανε γνωστό μέσω του ΑΠΕ ότι η καταγγελία του κ. Αγγελή τέθηκε στο αρχείο, πριν καν διερευνηθεί», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση Novartis. Η Πειραιώς προσθέτει: «Ας καταλάβουν επιτέλους στο Μαξίμου ότι οι μεθοδεύσεις τους δεν μπορούν πια να κρυφτούν όσο κι αν επιχειρούν να τις συγκαλύψουν. Η σκευωρία που έστησαν ακόμη και κατά δυο πρώην πρωθυπουργών θα αποκαλυφθεί με κάθε λεπτομέρεια και όσοι τη σχεδίασαν θα λογοδοτήσουν».

Η απάντηση υπ. Δικαιοσύνης

Με αφορμή σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ για την υπόθεση της Novartis το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η ΝΔ για δεύτερη μέρα επιτίθεται κατά της Δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας ποια είναι η αντίληψή της για το κράτος δικαίου και την ανεξαρτησία του θεσμού» και συνεχίζει: «Από τη «σκευωρία» για την πρωτόδικη καταδίκη στελέχους της για την πράξη της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, επανήλθε στη «σκευωρία» της Novartis, με αφορμή πειθαρχικές διώξεις που έχουν τεθεί στο αρχείο των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση».

Παράλληλα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι «το μόνο στο οποίο αποσκοπεί είναι η δημιουργία κλίματος και η ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» και προσθέτει: «Μάταια όμως, διότι αυτή ενεργεί ανεξάρτητη και απερίσπαστη, όσο και αν αυτό ενοχλεί την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ