Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη - iefimerida.gr

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο Γιάννης Μπεχράκης / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη θλίψη τους για την απώλεια του μεγάλου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που «έφυγε» σε ηλικία 58 ετών, εκφράζουν φορείς και κόμματα.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι «ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχή μας».

Ο Γιάννης Μπεχράκης, σύμφωνα με τον κ. Βούτση, «με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters» σημειώνει και προσθέτει:

«Η Βουλή των Ελλήνων είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση ‘‘Δρόμοι επιβίωσης’’, με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Την άποψη ότι ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν «ταγμένος στην υποχρέωση της αποκάλυψης της αλήθειας στον κόσμο» εξέφρασε, μέσω του γραφείου Τύπου του, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, ενός από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας.

Ο Γιάννης Μπεχράκης, με το ιδιαίτερο βλέμμα του, την ικανότητα και το θάρρος του, κάλυψε κορυφαία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, ως τον σεισμό στο Κασμίρ, την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, το προσφυγικό στην Ελλάδα. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Ρόιτερς που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.

Πιστός στη δύναμη της εικόνας, ταγμένος στην υποχρέωση της αποκάλυψης της αλήθειας στον κόσμο, δημιούργησε εικόνες οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα έργα τέχνης, αλλά και μαρτυρίες για τη σύγχρονη ιστορία.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Σε ανάλογο τόνο, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος τόνισε:

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια. Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει την στάση του».

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης είχε βραβευτεί από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τον Φεβρουάριο του 2016.

Τη βαθειά του θλίψη εξέφρασε, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Τώρα έμαθα ότι ο Γιάννης Μπεχράκης πέθανε. Ένας από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ του κόσμου πέθανε. Και δεν είναι μόνο το Πούλιτζερ. Είναι η αλήθεια της ματιάς του» είπε αρχικά ο κ. Θεοδωράκης και προσέθεσε:

«Τα πρώτα κλικ τα έκανε στους δρόμους της Αθήνας στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Εποχές που αν δεν είχες τη φωτογραφία, δεν είχες το ρεπορτάζ. Ξενύχτια πάνω από το σκάνερ που αναμετέδιδε τις συχνότητες της αστυνομίας. Ε-1 ήταν η έκρηξη. Ε-10 ήταν το πτώμα. Α-100 ο Αττικάρχης. Αποκωδικοποιούσαμε και τρέχαμε.

»Ο Μπεχράκης γρήγορα ξεχώρισε και έφυγε για πολέμους. Γυρνούσε όμως στο ρεπορτάζ και μας έλεγε ιστορίες. Μιλώ για τη δεκαετία του ’90.
Και μετά, όποτε χρειαζόμασταν καμία φωτογραφία στους “Πρωταγωνιστές” μεσολαβούσε στο Reuters και την παίρναμε.Τον ξαναείδα στη Μυτιλήνη, τότε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Ζωσμένος με τις μηχανές του. Τις έπιανα στα χέρια μου με δέος. Χαμογελούσε. Ήταν πάντα λιγομίλητος. Και τώρα πέθανε.Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με αυτό το 2019. Πολύ αγριεμένο μπήκε.
Τον Γιάννη; Στα 58 του; Εκτός αν ο παράδεισος θέλει και αυτός τον φωτορεπόρτερ του.
Αχ ρε Γιάννη».


Το δικό τους «αντίο» στον Γιάννη Μπεχράκη είπαν και οι συνάδελφοί του της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά. Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ