Tα τρία «αγκάθια» για την προστασία της α' κατοικίας -Από Δευτέρα αναμένονται εξελίξεις - iefimerida.gr

Tα τρία «αγκάθια» για την προστασία της α' κατοικίας -Από Δευτέρα αναμένονται εξελίξεις

Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο ποιες είναι οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Η ΤτΕ ανέλαβε να συγκεντρώσει τα στοιχεία ανά τράπεζα, «πατώντας» στη σχετική μελέτη που εκπόνησε η PwC και θα τα αποστείλει (ενδεχομένως έγινε ήδη) στην ΕΚΤ. Πέρα από αυτό το θέμα, που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τη Φρανκφούρτη, στην τηλεδιάσκεψη τέθηκαν άλλα 3 ζητήματα:

1. Το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνολική αλλαγή του Πτωχευτικού Ιδιωτών, τροποποιώντας τις διατάξεις περί δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθεί το νέο πλαίσιο για την α' κατοικία, αλλά η ΕΚΤ φαίνεται ότι διατηρεί επιφυλάξεις.

2. Η περίμετρος προστασίας του νέου πλαισίου. Η ΕΚΤ θεωρεί ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των περίπου 180.000 που υπολογίζεται ότι θα προστατευθούν, ενώ διατηρεί επιφυλάξεις και για το ότι η «ομπρέλα» καλύπτει, πλέον, τα επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση κύριας κατοικίας. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημέρωσαν την ΕΚΤ ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς τους 180.000 καλύπτεται ήδη από το ισχύον πλαίσιο άρα δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.

3. Τα πρόσθετα κριτήρια των καταθέσεων και της συνολικής αξίας ακινήτων- πέραν της κύριας κατοικίας- θεωρούνται υψηλά. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση "ακούει" αυτές τις παρατηρήσεις

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Α' κατοικία τηλεδιάσκεψη ΕΚΤ ΤτΕ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ