Ευρωζώνη: Στο 1,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο -Μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ - iefimerida.gr

Ευρωζώνη: Στο 1,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο -Μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ

Κόσμος
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν, καθώς η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας επιταχύνθηκε, αλλά δεν αυξήθηκε ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (σ.σ.: δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Φεβρουάριο έναντι 1,4% τον Ιανουάριο.

Παρά την αύξηση αυτή, ο πληθωρισμός απέχει κάπως ακόμη από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%. Ο δομικός πληθωρισμός, που παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,2% τον Φεβρουάριο έναντι προσδοκιών για μείωσή του στο 1,1%.

Ένας στενότερος δείκτης του δομικού πληθωρισμού - που δεν λαμβάνει υπόψη και τις τιμές του καπνού και του αλκοόλ - μειώθηκε στο 1% έναντι προσδοκιών ότι θα παρέμενε σταθερός στο 1,1%. Ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κυρίως λόγω των ενεργειακών τιμών, που σημείωσαν άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια ανόδου τους κατά 2,7% τον Ιανουάριο.
Οι τιμές των νωπών τροφίμων σημείωσαν άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση.

Οπως αναφερει το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε άλλη ανακοίνωσή της, η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,8% τον Ιανουάριο, όσο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και για τον Δεκέμβριο, αν και ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 23.000 μικρότερος τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό 7,8% είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ