Σε κίνδυνο η οικονομία λόγω προεκλογικών παροχών -Αδιαφορεί η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Σε κίνδυνο η οικονομία λόγω προεκλογικών παροχών -Αδιαφορεί η κυβέρνηση

Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας -Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί Μοσκοβισί, Ντράγκι, Κομισιόν και Eurogroup να χτυπάνε καμπανάκια και να βγάζουν κίτρινες κάρτες στη «μεταμνημονιακή» κυβέρνηση της «καθαρής εξόδου», αλλά το αυτί του κ. Τσίπρα δεν φαίνεται να ιδρώνει.

Η προσοχή και το άγχος του πρωθυπουργού μοναδικό στόχο έχουν τις επικείμενες εκλογές και το μόνο που τον απασχολεί είναι το αν και το πώς τα αποτελέσματα από τις κάλπες θα του επιτρέψουν να ελπίζει σε κάποιο ρόλο την επόμενη μέρα. Πώς, δηλαδή, μια πιθανότατη πανωλεθρία θα την υποβαθμίσει σε επίπεδο απλής εκλογικής ήττας.

Η δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση, είναι πραγματικός κόλαφος για την κυβέρνηση, και το αν θα εκταμιευθεί το ένα δις προς την Ελλάδα θ’ αποφασισθεί στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου, αν και εφ’ όσον η κυβέρνηση έχει ρυθμίσει τις (πολλές…) εκκρεμότητες που διαπίστωσε η έκθεση της Κομισιόν,

Αν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις-επιταγές των δανειστών, οι «μποναμάδες» και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, τινάζονται στον αέρα. Και οι προσδοκίες του πρωθυπουργού ν’ αλλάξει το κλίμα (και τις επίμονες δημοσκοπικές απογοητευτικές καταγραφές για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλες τις «απευθύνσεις» και τις «Γέφυρες») πάνε περίπατο. Οπότε, απλά, προσανατολίζεται να τις… ακούσει μεν με προσοχή, να τις αγνοήσει δε!

Το 1 δισ. που θα του επιστρέψουν οι δανειστές αν συμμορφωθεί, δεν το πολυέχει άμεση ανάγκη. Έχει το «μαξιλάρι» που εξασφάλισε με τα «ματωμένα υπερπλεονάσματα». Όσο για τις επιπτώσεις της ανυπακοής του (νέα μέτρα, περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, ανάκληση προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων κ.λ.π.) αυτές θα… κληθεί να τις διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση- ότι καλύτερο για τον κ. Τσίπρα. Είτε για να παρασύρει αναποφάσιστους να τον ξαναψηφίσουν «για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του», είτε για ν’ αποτελέσει η επόμενη κυβέρνηση, που εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατον να ικανοποιήσει φυσικά τις προεκλογικές… υπερπροσφορές της κυβέρνησης, μια απλή «παρένθεση», και μετά… εκλογές (λόγω προεδρικής εκλογής) με απλή αναλογική!

Τα «χαστούκια» των δανειστών

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει με ανησυχία ότι το μέτρο των 120 δόσεων για τα χρέη (όπως το έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, με «οριζόντια» εφαρμογή για όλους) εκτός από ατελέσφορο είναι και καταστροφικό, η κ. Αχτσιόγλου επιμένει ότι «το μέτρο, θα περάσει και νομοθετικά ενός των ημερών, υπομονή…».

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης κ. Ντράγκι, προειδοποιεί ότι ο νέος «νόμος Κατσέλη», όπως συμφωνήθηκε και αναμένεται να περάσει από την Βουλή (με ισχύ, μόνο… ενός χρόνου, μετά θ’ αποφασίσει η επόμενη κυβέρνηση!) είναι καταστροφικός και αναποτελεσματικός μεσοπρόθεσμα για τις τράπεζες (που ήδη είναι υπό κατάρρευση), και θα πρέπει να στηριχθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, όχι οι μπαταχτσήδες, αλλά η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ψήφισή του. Είναι… φιλολαϊκός-έστω μόνο για ένα χρόνο!

Ανησυχία για τις προσλήψεις

Η έκθεση της δεύτερης αξιολόγησης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου (και απειλεί με μέτρα…) για τις σωρηδόν προσλήψεις προεκλογικής στόχευσης (χθες ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε προσλήψεις… τον Μάιο, 4.500 εκπαιδευτικών), και προειδοποιεί ότι για να δοθούν τα αναδρομικά σε συνταξιούχους, λόγω δικαστικών αποφάσεων, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα ισοδύναμα, προερχόμενα από περικοπές συντάξεων και μισθών. Αλλά, η κυβέρνηση διακηρύσσει περήφανα ότι κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμβεί!

Αφορολόγητο-αντικειμενικές

Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν σκέψεις που ακούγεται ότι υπάρχουν περί αναστολής της περικοπής του αφορολογήτου από 1/1/2020, αλλά η κυβέρνηση… επιμένει να τις κυκλοφορεί προεκλογικά!

Στις έντονες ανησυχίες των δανειστών όπως αποτυπώνονται σ’ αυτή την έκθεση (με την οποία, ουσιαστικά, κουρελιάζεται το κυβερνητικό αφήγημα περί… καθαρής εξόδου και ακηδεμόνευτης «μεταμνημονιακής» εποχής, ελέω ΣΥΡΙΖΑ…), περιλαμβάνεται επίσης και η καθυστέρηση αύξησης των αντικειμενικών αξιών, την οποία είχε συμφωνήσει πέρσι η κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά την… ανέβαλε για φέτος. Η έκθεση αναφέρει ότι δεν απαιτείται νέα μελέτη και στοιχεία, ισχύουν τα περσινά, και ζητάει την άμεση εφαρμογή του συμφωνηθέντος μέτρου, που… θα φέρει αύξηση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογία των ενοικίων. Η αναπροσαρμογή, αν δεν γίνει όπως έχει προβλεφθεί εντός του πρώτου (προεκλογικού) εξαμήνου του 2019, υποχρεωτικά θα ισχύσει μέσα στον Αύγουστο- άλλο ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα φορτωθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

Εκλογές πότε;

Το ότι ο κ. Τσίπρας απλώνει… προεκλογικό τραχανά είναι σαφές και απροκάλυπτο. Το πότε, όμως, θα στηθούν οι βουλευτικές κάλπες, παραμένει ακόμη άδηλο και συγκεχυμένο, πιθανότατα και στο μυαλό του πρωθυπουργού.

Οι ενδείξεις (αλλά και οι εισηγήσεις ικανής μερίδας των συμβούλων του) λένε μαζί με τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές. Ιδίως λόγω της… επιμονής των δημοσκοπήσεων να καταγράφουν αμείωτη την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ (η χθεσινή, μάλιστα, της Pulse τον «Σκάϊ» την ανέβασε στις 11 μονάδες) ενώ δείχνουν η προσπάθεια αποδυνάμωσης του ΚΙΝ.ΑΛ, να φέρνει... αντίθετα αποτελέσματα, με ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών του.

Οι υπέρμαχοι της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, ευελπιστούν σε… απόδοση των προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων και –αυτό βασικά- μικρή διαφορά, περί το 4-5%, στις ευρωεκλογές από την ΝΔ (γι’ αυτό και αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου-Απριλίου) που προσβλέπουν να μειωθεί, αν δεν αντιστραφεί, στις βουλευτικές του φθινοπώρου.

Η αντιπολίτευση, πάντως, εμφανίζεται σίγουρη ότι τον Μάιο θα έχουμε… τετραπλές εκλογές, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει ν’ αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο τ’ αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές του Μαΐου- αλλά και λόγω των δημοσιονομικών και άλλων εμπλοκών με τους δανειστές, που θα αποδυναμώσουν δραματικά τους «μεταμνημονιακούς» πανηγυρισμούς της κυβέρνησης.

Πρόβλημα με τους απόδημους

Σχετικά με τις εκλογές, όμως, ανέκυψε και ένα επιπλέον πρόβλημα που προβάλλει και ζητά άμεση επίλυσή του η αξιωματική αντιπολίτευση:

Στην έκθεση των δανειστών, περιλαμβάνεται και μια αναφορά (που, λογικά, θα πρέπει να στηρίζεται σε κυβερνητική πληροφόρηση ή διαρροή) ότι η πρώτη Κυριακή των δημοτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν θα είναι στις 26 Μαΐου μαζί με τις ευρωεκλογές (που έτσι κι’ αλλιώς δεν μπορούν να μετακινηθούν) όπως θεωρούν άπαντες, αλλά… στις 19 Μαΐου, ενδεχόμενο που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για ταυτόχρονη, στις 19 Μαΐου, διεξαγωγή και των βουλευτικών εκλογών!

Η ΝΔ, ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το σκηνικό, και ταυτόχρονα να δεσμευθεί ρητά (και όχι μέσω διαρροών, όπως έγινε…) ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και όχι λίστα, όπως υπάρχουν πληροφορίες.

Ζητά, επίσης, να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν θα μπορέσουν ή όχι να ψηφίσουν οι περίπου 70.000 απόδημοι (με εκλογικό δικαίωμα στην Ελλάδα), όπως αφήνουν να εννοηθεί… γενικώς και απολύτως αορίστως τα υπουργεί Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά… διαψεύδει επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, η οποία μάλιστα παραμένει αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ, παρά τις… αντίθετες διαβεβαιώσεις του κ. Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ