Μυστική συμφωνία Μέρκελ-Μόντι - Είναι η Ρώμη ο νέος εταίρος του Βερολίνου; - iefimerida.gr

Μυστική συμφωνία Μέρκελ-Μόντι - Είναι η Ρώμη ο νέος εταίρος του Βερολίνου;

Μυστική συμφωνία Μέρκελ - Μόντι: Ρώμη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα σκαριά βρίσκεται γερμανοϊταλική συνεργασία για την ταυτόχρονη, από τα κοινοβούλια των δύο κρατών, έγκριση της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης με... νόημα, καθώς η κίνηση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως σαφής βούληση της Ρώμης να αντικαταστήσει το Παρίσι ως προνομιακό εταίρο του Βερολίνου σε περίπτωση νίκης του Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδα La Reppublica το σχέδιο που επεξεργάζονται η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, γερμανοί βουλευτές θα παρακολουθήσουν τις ιταλικές διαδικασίες επικύρωσης και ιταλοί βουλευτές και γερουσιαστές θα μεταβούν αντιστοίχως στο Βερολίνο, στη γερμανική Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα απευθυνθεί στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ιταλικής Γερουσίας, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Εντσο Μοάβερο και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι θα απευθυνθούν στο γερμανικό κοινοβούλιο, με στόχο την ταυτόχρονη επικύρωση, πριν από το καλοκαίρι.

Ο Μάριο Μόντι και η Ανγκελα Μέρκελ θα είναι παρόντες στην επικύρωση και μία κοινή διακήρυξη θα δοθεί στη δημοσιότητα για το μέλλον της Ευρώπης , σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο, μάλιστα, κάνει λόγο για «μυστική συμφωνία» ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Μόντι.

Η La Reppublica αναφέρει ότι αυτή η συμμαχία μπορεί να ερμηνευθεί ως βούληση της Ρώμης να αντικαταστήσει το Παρίσι ως προνομιακό εταίρο του Βερολίνου σε περίπτωση νίκης του Φρανσουά Ολάντ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η προσκολλημένη στην πολιτική της λιτότητας Ανγκελα Μέρκελ ανησυχεί για την πρόθεση που έχει εκφράσει ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ να ζητήσει , εάν εκλεγεί, την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων.

Ωστόσο η ιδέα για την προσθήκη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης στην εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη.

Στη συγκυρία αυτή, άλλος στόχος του Μάριο Μόντι είναι να πιεσθεί η Γερμανία να αποδεχθεί ορισμένα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της αφαίρεσης των επενδύσεων από τον υπολογισμό του επιτρεπόμενου ελλείμματος.

Για το θέμα πάντως της συνεργασίας έχει τοπιθετηθεί και ο ίδιος ο Μάριο Μόντι την περασμένη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες, όταν διευκρινίσε ότι διεξάγονται σχετικές συζητήσεις με το Βερολίνο, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ