Διεθνή βοήθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας ζητά ο Γκιλάνι - iefimerida.gr

Διεθνή βοήθεια για την πάταξη της τρομοκρατίας ζητά ο Γκιλάνι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πακιστάν χρειάζεται τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την πάταξη της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα στο Παρίσι ο πακιστανός πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ο οποίος τόνισε επίσης πως το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν αποδεικνύει "την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών όλου του κόσμου".

"Η ασφάλεια και ο αγώνας κατά του εξτρεμισμού ή της τρομοκρατίας δεν είναι υπόθεση ενός μόνον έθνους", τόνισε ο Γκιλάνι ενώπιον γάλλων επιχειρηματιών, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν.

"Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια στρατηγική για την πάταξη της τρομοκρατίας. Εχουμε ανάγκη την υποστήριξη ολόκληρου του κόσμου", πρόσθεσε ο Γκιλάνι και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία πλήττει "την περιοχή, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο".

Διαβεβαιώνοντας ότι το Ισλαμαμπάντ μάχεται κατά της τρομοκρατίας, του "υπ΄αριθμόν ένα" προβλήματός του και ότι έχει ήδη "πληρώσει βαρύ τίμημα", ο Γκιλάνι εξήγησε ότι το κάνει "όχι μόνο για το Πακιστάν, αλλά για την ειρήνη, την ευημερία και την πρόοδο όλου του κόσμου".

Ο πακιστανός πρωθυπουργός, ο οποίος συναντήθηκε χθες το βράδυ με το γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και σήμερα θα έχει συνομιλίες με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ζήτησε από τους δυτικούς ηγέτες να μη "μεταδίδουν αρνητικά μηνύματα για το Πακιστάν".

"Θα έπρεπε να στέλνουν θετικά μηνύματα για το Πακιστάν", τόνισε.

Οι γαλλικές αρχές καταδίκασαν χθες "την απουσία διαφάνειας" στον αγώνα του Πακιστάν κατά της Αλ-Κάιντα.

Παράλληλα ο Πακιστανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο βρισκόταν όχι μακριά από μια πακιστανική στρατιωτική ακαδημία, αποδεικνύει "την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών σ' όλο τον κόσμο", των ΗΠΑ περιλαμβανομένων, και όχι μόνο του Πακιστάν.

Στο μεταξύ, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σαλμάν Μπασίρ, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι η χώρα του είχε επισημάνει ήδη από το 2009 στις ΗΠΑ ως πιθανό κρησφύγετο "ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα" το μέρος όπου ανακαλύφθηκε ο Μπιν Λάντεν.

"Είχαμε επισημάνει ήδη από το 2009 ότι ήταν ένα πιθανό μέρος (...) Ο εντοπισμός του Μπιν Λάντεν ήταν προτεραιότητα για όλους", δήλωσε ο Μπασίρ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι "εκατομμύρια μέρη" είχαν εντοπιστεί ως πιθανά κρησφύγετα και από τις δύο πλευρές της μεθορίου ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

"Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαθέτουν ασφαλώς υλικό πολύ πιο εξελιγμένο για να εκτιμήσουν την κατάσταση", επισήμανε ακόμη.

Ο διευθυντής της CIA Λίον Πανέτα δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει το Πακιστάν για την επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν επειδή αυτή η χώρα "θα μπορούσε να προειδοποιήσει" τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα ότι επίκειται επιδρομή. Σε βάρος του Πακιστάν διατυπώνονται τακτικά υποψίες ότι παίζει διπλό παιγνίδι στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

"Ο κ. Πανέτα έχει ασφαλώς το δικαίωμα να έχει τις απόψεις του, όμως αυτό που ξέρω είναι ότι έχουμε μια ευρεία συνεργασία με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τη CIA, καθώς και με τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία", σχολίασε ο Μπασίρ, διαβεβαιώνοντας ότι "το Πακιστάν είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις περισσότερες από τις νίκες που κερδίστηκαν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας".

"Κατά συνέπεια, τα σχόλια που μπορεί να έγιναν για έλλειψη εμπιστοσύνης και συνεργασίας είναι κατά την άποψή μου κάπως άτοπα", δήλωσε ο Μπασίρ υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι ώρα για αντεγκλήσεις".

Το Πακιστάν κατήγγειλε χθες το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διεξήγαγαν μονομερώς, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, την επιχείρηση στο έδαφός του που είχε στόχο την εξόντωση του Μπιν Λάντεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ