Λέσβος: Η Πατινάδα και τα έθιμα της Περικεφαλαίας αναβιώνουν στο καρναβάλι της Αγιάσου - iefimerida.gr

Λέσβος: Η Πατινάδα και τα έθιμα της Περικεφαλαίας αναβιώνουν στο καρναβάλι της Αγιάσου

Καρναβάλι Λεσβου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ορεινή Αγιάσο με το παραδοσιακό «Αγιασώτικο Καρναβάλι» χτυπά και φέτος η καρδιά των Αποκριών στη Λέσβο.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου το «υπεραιωνόβιο» Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας», που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Στις 14:30, θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον «Μεγαλέξαντρο» και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας θα περάσει από τους μαχαλάδες του χωριού, τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά τραγούδια και «φαλλικά τριψίματα».

Σύμφωνα με το έθιμο θα στηθεί τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια

Ο «αγερμός», αφού γυρίσει όλο σχεδόν το χωριό, θα καταλήξει στο παλιό «κουιτούκι της Μαρμάρας», στη γειτονιά «Μπουτζαλιά», όπου θα αναστήσει το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας) και θα στήσει τρικούβερτο λαϊκό γλέντι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια.

Στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας «κάπελας» θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν παραδοσιακούς σκοπούς. Στο χώρο της εκδήλωσης από διαφορετικές κατευθύνσεις, θα καταφθάσουν δύο καρνάβαλοι πάνω σε γαϊδουράκια και θα αναβιώσουν το έθιμο του αντικαρνάβαλου (καρναβαλομαχίας).

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Καθαρή Δευτέρα, 11 Μαρτίου, στις 15:00, στην πλατεία Δημαρχείου, θα γίνουν οι καθιερωμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο σάτυρος».

Την Κυριακή 10 Μαρτίου το «υπεραιωνόβιο» Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της «Πατινάδας» και της «Περικεφαλαίας», που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας

«Αντιπροσωπευτικό δείγμα "αντικαθεστωτικού" καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής, το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου, Παναγιώτης Κουτσκουδής και προσθέτει: «Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας.
Ο ποιητής λαός, δε, μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει "ενέσεις" στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δεν φοβάται, δεν χαρίζεται σε κανέναν».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσκουδή, «φέτος, οι καρνάβαλοι με τη μορφή των Ghostbusters (κυνηγών - εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Θα σχολιαστούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κ.λπ.)».

Την Καθαρή Δευτέρα στο χώρο των εκδηλώσεων θα προσφέρονται από τον Σύλλογο δωρεάν στον κόσμο ποτά και νηστίσιμα μεζεδάκια. Επίσης, θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα «Κανένας μόνος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ