Ιράν: Ο Ροχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του ΥΠΕΞ Ζαρίφ - iefimerida.gr

Ιράν: Ο Ροχανί δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Ροχανί-Ζαρίφ/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν αποδέχεται την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επισημαίνοντας ότι αντίκειται στα συμφέροντα τις Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Καθώς ο Ανώτατος Ηγέτης σας χαρακτήρισε ένα πρόσωπο “αξιόπιστο, γενναίο και θρησκευόμενο”, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης κατά των ευρέων πιέσεων των ΗΠΑ, θεωρώ ότι η αποδοχή της παραίτησής σας είναι ενάντια στο εθνικό συμφέρον και την απορρίπτω», ανέφερε ο Ροχανί σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Στο μεταξύ και ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι ο Ζαρίφ είναι το βασικό πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ότι έχει τη στήριξη του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

«Ο Ζαρίφ είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας και πάντα είχε τη στήριξη των ανώτερων αξιωματούχων, κυρίως του ανώτατου ηγέτη», τόνισε ο Κασέμ Σολεϊμανί επικεφαλής της ομάδας Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Αν και ο Ζαρίφ δεν δικαιολόγησε την αιφνιδιαστική του απόφαση να παραιτηθεί ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο λόγος ήταν ότι δεν προσεκλήθη στη συνάντηση που είχε ο Ροχανί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τεχεράνη τη Δευτέρα.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στο Ιράν από το 2011 οπότε ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον Χομεϊνί.

Ο Σολεϊμανί, που ήταν παρών και στις δύο συναντήσεις, εξήγησε ότι η απουσία του Ζαρίφ οφειλόταν σε ένα γραφειοκρατικό λάθος.
«Φαίνεται ότι δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστεί ο Ζαρίφ από τη συνάντηση αυτή και πρέπει να υπογραμμίσω ότι ως ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είναι ο βασικός άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική της χώρας», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ