ΝΔ για Τσίπρα: Βήματα στο κενό οι προσπάθειές του να προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις - iefimerida.gr

ΝΔ για Τσίπρα: Βήματα στο κενό οι προσπάθειές του να προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Ως βήματα στο κενό βλέπουν στη Νέα Δημοκρατία τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει άλλες πολιτικές δυνάμεις από το χώρο του κέντρου.

Χθες για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός έκανε δήλωση εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος του, για να απευθυνθεί για άλλη μια φορά, έστω και εμμέσως, στην Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και άλλες μετριοπαθείς δυνάμεις «για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου».

Η κίνηση αυτή αποδίδεται από την Πειραιώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια του κ. Τσίπρα να αποφύγει την εκλογική συντριβή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την καταβαράθρωση των ποσοστών του, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπως και η χθεσινή της ALCO, δείχνει την ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, ενώ στην Πειραιώς σχολιάζουν ότι οι διαρροές της Κουμουνδούρου, την περασμένη εβδομάδα, ότι η διαφορά βρίσκεται στις 5 μονάδες, αποτελεί παραδοχή ήττας, από την πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αναλύοντας, δε, τις δημοσκοπήσεις στέκονται στα εξής σημεία:

  • Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 60%, χωρίς ωστόσο να έχει δεξαμενές προσέλκυσης ψηφοφόρων. Σε δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κομματικά επιτελεία, η πλειοψηφία των αναποφάσιστων δεν στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί το κυβερνών κόμμα αποτελεί την τελευταία τους επιλογή, όσον αφορά τα κόμματα που προτιμούν, όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες τις μετρήσεις καταγράφεται ως «καταλληλότερος Πρωθυπουργός», κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντα ο νυν Πρωθυπουργός έχει προβάδισμα στο συγκεκριμένο ερώτημα και προηγούνταν του αντιπάλου του σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
  • Οι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία βλέπουν τα ποσοστά τους να συμπιέζονται, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, στρέφονται προς τη ΝΔ που εμφανίζει μεγαλύτερη διείσδυση στο κέντρο και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στην Πειραιώς, με αφορμή το τελευταίο εύρημα, σχολιάζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται πως αντιπροσωπεύει ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει σήμερα στη χώρα. Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού που στηρίζεται στην εξουσία από τους μισούς ΑΝΕΛ, τον Πολάκη και την Μεγαλοοικονόμου, υποστηρίζουν στη ΝΔ, ότι αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη της απόστασης που χωρίζει τον κ. Τσίπρα από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Εκτιμούν ότι οι «γέφυρες της κεντροαριστεράς», που επιχειρεί να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου, «γκρεμίζονται από την εικόνα μιας κυβέρνησης – κουρελού με τη φωνή του Πολάκη».

Μάλιστα σχολίαζαν δηκτικά τη δήλωση του Νίκου Παππά ότι «οι αριστερές και οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους». Χωρίς να αντιλαμβάνεται πώς όταν μιλά «για την ανάγκη συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων με την Αριστερά» εξαιρεί προφανώς την Αριστερά από τις προοδευτικές δυνάμεις και άρα παραδέχεται εν τη αφέλεια του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και εκφράζει ό,τι συντηρητικότερο έχει γνωρίσει η χώρα στη Μεταπολίτευση», ήταν η ειρωνική αναφορά που έκαναν από την Πειραιώς για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ