Η «πασοκοποίηση» διχάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ -Αλαλούμ στο κόμμα για τη γραμμή - iefimerida.gr

Η «πασοκοποίηση» διχάζει και τον ΣΥΡΙΖΑ -Αλαλούμ στο κόμμα για τη γραμμή

Φωτογραφία Eurokinissi

Tο θέμα των πολιτικών ανοιγμάτων προκαλεί σοβαρά διλήμματα εντός της Κουμουνδούρου, μετά και τις απόψεις που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν με την κεντρική επιλογή Τσίπρα να απευθυνθεί και να στείλει μήνυμα πολιτικής «συνάντησης» σε εκείνους που κατατάσσουν τον εαυτό τους στον προοδευτικό χώρο. Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη για το πώς θα γίνουν αυτές οι συμπράξεις, προς ποια κατεύθυνση και με ποια κριτήρια.

Συμμαχία με την Κεντροαριστερά: Στρατηγικός στόχος ή επιβεβλημένη κίνηση τακτικής;

Η απάντηση σε αυτό δίλημμα αναζητήθηκε επί αρκετή ώρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει αντικείμενο έντονου προβληματισμού στην Κουμουνδούρου μέχρι τις εκλογές.

Κυρίως, δε, μετά από αυτές. Μοιάζει η απάντηση στο ερώτημα «στρατηγική επιλογή ή αναγκαία κίνηση τακτικής;» να επαναφέρει αυτόματα στο τραπέζι το δίλημμα «ενιαίο κόμμα ή απλά συμπαράταξη;» («αστερισμό» τον λένε κάποιοι) προοδευτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικού σχεδίου;

Η κεντρική γραμμή μοιάζει να εκπέμπει περισσότερη αυτοπεποίθηση αφού η ηγεσία δείχνει τη διάθεση να «φέρει στο κόμμα» το κομμάτι εκείνο του κόσμου (και των πρώην στελεχών άλλων κομμάτων) με το οποίο συναντήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις φορές στις κάλπες του 2015 (Ιανουάριος, δημοψήφισμα, Σεπτέμβριος). Προς αυτή την κατεύθυνση, στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν μια πιο ευρύχωρη πολιτική οντότητα.

Στον αντίποδα είναι οι πιο σκεπτικιστές. Αυτοί θέλουν το πολιτικό άνοιγμα να είναι αμφίδρομο. Και προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «κοινωνική αριστερά», «κινηματικός κόσμος» και ανένταχτοι. Αυτή η πλευρά, στην οποία αθροίζονται και στελέχη των «53+», εμφανίζεται επιφυλακτική με την «πασοκοποίηση».

Ζητά να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, Να καθοριστούν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονται τα ανοίγματα. Η τοποθέτηση που κάποιος έκανε, για παράδειγμα, στη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι αποτελεί σημείο-κλειδί.

«Άλλο η συμμαχία και άλλο η δική μας πολιτική μετατόπιση προς το Κέντρο», εξηγεί σε συνομιλητές του στέλεχος της τάσης των «53+», που σημειώνει ότι η τάση του επίσης δεν θέλει ενσωμάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ των άλλων που αναμένονται.

Στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ πάντως (τάση των πασοκογενών) εμφανίζονται να προτάσσουν την αναγκαιότητα να υπάρχει -σχεδόν- νέος οργανισμός και δομή, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Τελικά, μετά από αρκετή συζήτηση κατέληξαν στην απόφαση να μην υπάρξει ενσωμάτωση αλλά σεβασμός των διαφορών -όσων συμπράξουν- με το κυβερνών κόμμα, σε μια συμμαχία, όμως, κι όχι σε νέο κόμμα.

Ευρωψηφοδέλτια τον Μάρτιο και αποφάσεις για τον χρόνο εκλογών

Έτσι, τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα παραμείνουν... ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αλλαγή ονόματος. Η παρουσίασή τους θα πρέπει να αναμένεται λίγο πριν από τα μέσα του Μαρτίου, αν και πληροφορίες θέλουν τα πρώτα 15 ονόματα να έχουν ήδη επιλεγεί.

Χθες, πάντως, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί -υπό τον Αλέξη Τσίπρα- επιτροπή αποτελούμενη από τον γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον βουλευτή Χριστόφορο Παπαδόπουλο αλλά και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Π. Λάμπρου, προκειμένου να συζητήσουν για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Με ποια δηλαδή κριτήρια θα επιλεγούν τα πρόσωπα και ποιους συμβολισμούς θα φέρει η κάθε επιλογή.

Ως προς τον χρόνο της κάλπης, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΠΓ τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας και εκλογές το φθινόπωρο, ποντάροντας στο «καταλάγιασμα των παθών» στο Μακεδονικό και στην απόδοση των θετικών μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι τονίζουν τη δυσκολία που θα βρει -ενδεχομένως- μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση ήττας στις ευρωεκλογές. Αυτοί θέλουν συγκεκριμένο και δυνατό μήνυμα πολιτικής, με θαρραλέα αυτοκριτική αλλά και διεύρυνση προγραμματική.

Συνεπώς, η επιλογή του Μαΐου υπάρχει, αλλά δεν είναι πλέον πλειοψηφική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ