Οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία -Στα 13 δισ. λίρες το ετήσιο κόστος για τις επιχειρήσεις - iefimerida.gr

Οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία -Στα 13 δισ. λίρες το ετήσιο κόστος για τις επιχειρήσεις

Πόσο θα κοστίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία/ Φωτογραφία: AP- Frank Augstein
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιπλέον ετήσιο κόστος ύψους 13 δισ. λίρες για τις επιχειρήσεις, υψηλότερες τιμές τροφίμων, σημαντικές καθυστερήσεις στο λιμάνι του Ντόβερ για μήνες. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο.

Το έγγραφο αποτελεί περίληψη των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, και είχε ζητηθεί από την πρώην βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Αννα Σούμπρι, η οποία εντάχθηκε στην «Ανεξάρτητη Ομάδα».

Αν το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την ΕΕ προχωρήσει χωρίς συμφωνία, η κίνηση των αγαθών διαμέσου του Ντόβερ θα μειωθεί σημαντικά επί μήνες και οι τιμές των τροφίμων πιθανώς θα αυξηθούν, αναφέρει μεταξύ άλλων το έγγραφο. Παράλληλα επισημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις της βιομηχανίας προμηθειών τροφίμων παραμένουν ανέτοιμες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μόνο οι επιπλέον τελωνειακοί έλεγχοι θα κοστίσουν στις επιχειρήσεις 13 δισ. λίρες ετησίως, αναφέρει το έγγραφο που επισημαίνει και ότι είναι αδύνατον να προβλεφθούν οι συνέπειες των νέων δασμών στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις στη βόρεια Ιρλανδία ενδέχεται να χρεοκοπήσουν, αναφέρει ακόμη. Συγκεκριμένα, αναμένεται δυσλειτουργία στη αλυσίδα προμηθειών και αυξημένα κόστη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων σε όλη την βόρεια Ιρλανδία, ενώ δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για προετοιμασία, που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία ή μετεγκατάσταση με παράπλευρες συνέπειες για την οικονομία και την ανεργία στην περιοχή.

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιβεβαιώνει ότι ορισμένες εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ δεν θα είναι δυνατό να συνεχιστούν μετά το Brexit και ότι οι Βρετανοί που ταξιδεύουν στην ΕΕ μπορεί να υπόκεινται σε πλήρης ελέγχους, όπως προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit κόστος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ