Χωρίς επιτυχία οι γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ -Πήγαν οι πρώην, οι εκτός και οι γνωστοί - iefimerida.gr

Χωρίς επιτυχία οι γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ προς ΚΙΝΑΛ -Πήγαν οι πρώην, οι εκτός και οι γνωστοί

Συνέντευξη Τύπου της κίνησης πολιτών «Γέφυρα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων» -Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το πρελούδιο της μάζωξης στο Μέγαρο Μουσικής, για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, χθες εγκαινιάσθηκε και… η «Γέφυρα για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων».

Με κυρίαρχα υλικά θεμελίωσης παλιά -κυβερνητικά και μη- στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν στην πολιτική επικαιρότητα υπό την σκέπη του ΚΙΝΑΛ.

Η επιχείρηση αποδυνάμωσης και λεηλασίας του ΚΙΝΑΛ διά της «επιστράτευσης» μικρομεσαίων πρώην Πασόκων αποσκοπεί -φυσικά- αποκλειστικά στην προσέλκυση «προοδευτικών» ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει το 2015 ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως αποσύρθηκαν απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές επιδόσεις, και συγκροτούν ήδη το 30% της δεξαμενής των αναποφάσιστων. Σε αυτό το target group ποντάρει και αγωνίζεται να ξαναφέρει κοντά του ο κ. Τσίπρας, ελπίζοντας τα εκλογικά ποσοστά που θα εξασφαλίσει να του επιτρέψουν τη διαχείριση της προβλεπόμενης ήττας.

Τα χθεσινά εγκαίνια της «Γέφυρας», πάντως, συνειρμικά και επικοινωνιακά συνδέθηκαν με την… κατάρρευση της μεγάλης γέφυρας στα Χανιά, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Παρά την παρουσία αρκετών κυβερνητικών στελεχών, διαφόρων «πρόθυμων» προερχόμενων από την Κεντροαριστερά, και τη δημοσιοποίηση μιας (πρώτης) λίστας με 100 υπογραφές προσωπικοτήτων που στηρίζουν το εγχείρημα, η όλη πανηγυρικά προαναγγελθείσα εκδήλωση δεν προκάλεσε τον «πάταγο» που ήλπιζαν οι εμπνευστές της.

Μαρία Ρεπούση, από στέλεχος της ΔΗΜΑΡ γεφυροποιός στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο Νίκος Μπίστης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η πρώην ευρωβουλευτής Άννα Καραμάνου και άλλα λιγότερα γνωστά μικρομεσαία στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Οι οποίοι και σηματοδότησαν τις «προοδευτικές δυνάμεις» που φιλοδοξεί να φέρει κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ η «Γέφυρα».

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην εκδήλωση
Μεταξύ τους βρέθηκαν τα στελέχη του χώρου: εδώ Νίκος Μπίστης, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης
Σκεπτικοί οι Πάνος Σκουρλέτης και Τασία Χριστοδουλοπούλου για την διεύρυνση στα παλιά υλικά του ΚΙΝΑΛ

Οι «καθαροί» της… προοδευτικής Κεντροαριστεράς

Το αντιφατικό, όμως, είναι ότι μόλις προχθές ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με βαρυσήμαντη συνέντευξή του, τάχθηκε μεν υπέρ της ανάγκης «ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού-αριστερού πόλου στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης στη νέα εποχή», παράλληλα όμως υπογράμμισε με πολύ ευθύ τρόπο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αυτού του νέου πόλου «δεν χωρούν πρόσωπα βγαλμένα από τη ναφθαλίνη του παλιού δικομματισμού, δεν είναι στην πρόθεσή μας να αποτελέσουμε ένα υποκατάστατο της Κεντροαριστεράς ή μια αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ».

Και οι προαναφερθέντες… γεφυροποιοί, όπως επίσης πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ (πέραν των νεοαποκτηθέντων Θ. Μωραΐτη και Α. Τόλκα, και οι… παλιοί Κουρουμπλής, Τζάκρη, Μάρδας, Πετρόπουλος, Μπόλαρης, Μ. Ζορμπά), συνιστούν την… επιτομή της «αναπαλαίωσης του ΠΑΣΟΚ»!

Αλλά και οι επίσης «προοδευτικοί» εξ ΑΝΕΛ υπουργοί (Χρυσοβελώνη, Κουίκ, Κόλλια-Τσαρουχά, Κουντουρά, Κόκκαλης, καθώς και η κυρία Παπακώστα) προέρχονται από τη… ναφθαλίνη του παλιού δικομματισμού, καθώς επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος!

Τριγμοί και στον ΣΥΡΙΖΑ

Για αυτή την άνευ όρων… προεκλογική, ψηφοθηρική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και καταγράφονται πολλές ενστάσεις και προβληματισμοί εσωκομματικά. Εκτός του κ. Σκουρλέτη και του κ. Φίλη (και οι δύο, πάντως, παραβρέθηκαν χθες στη «Γέφυρα») σκεπτικισμό αναπτύσσει και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, καθώς επίσης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Ξυδάκης -και μαζί και η συντριπτική πλειοψηφία των «53+» που αποτελούν και την κυριότερη ομάδα «νομιμόφρονος αμφισβήτησης» της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος.

ΓΑΠ και Λαλιώτης χάλασαν τη φιέστα!

Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν ποντάρει πολύ (την προεξοφλούσαν σχεδόν) στην παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της «Γέφυρας». Ο ΓΑΠ, όμως, προφανώς ενοχλημένος από τη φημολογία που διακινούσε για ευνόητους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ, αντέδρασε με τρόπο δυναμικό (που ικανοποίησε την αμήχανη Χαριλάου Τρικούπη), με χθεσινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους ενόψει εκλογών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο σοσιαλιστικός χώρος και το ΚΙΝΑΛ χρειάζονται αυτονομία. Και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ότι είναι ένας συντηρητικός χώρος, που συμμάχησε με ένα ακροδεξιό κόμμα. Για τη μετακόμιση των Μωραΐτη και Τόλκα από το Κίνημα Αλλαγής στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν τον ρωτούσαν θα τους έλεγε πως ήταν λάθος αυτό που έκαναν», ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες ότι του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει επίτροπος, σημειώνοντας ότι θίγεται και μόνο που ακούει ότι του έγινε πρόταση, γιατί ο ίδιος δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ τις θέσεις του.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ανοιχτός στον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τις εκλογές, που όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει. «Ας αξιολογήσει τα λάθη του, ας κάνει την αυτοκριτική του γιατί συγκάλυψε τον καραμανλισμό, είχε προσωπική συνεργασία με τον κ. Παυλόπουλο και τον κ. Καμμένο, και εδώ είμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο Κ. Λαλιώτης, με αφορμή ένα παραπολιτικό σχόλιο στην εφημερίδα «Το Βήμα», με γραπτή του δήλωση διέψευσε κατηγορηματικά φήμες και πληροφορίες που μεταφέρονταν κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι βλέπει θετικά και κινείται για τη σύγκλιση του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι τοποθετήσεις ΓΑΠ και Λαλιώτη, αν και στην παρούσα φάση της ολομέτωπης επίθεσης που υφίσταται το ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησαν την κυρία Γεννηματά, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, δεν αποκλείουν μελλοντικές -και πάντως μετεκλογικές- επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, για πιθανή προσέγγιση, ίσως και συνεργασία σε «προοδευτική κατεύθυνση».

Σκληρή επίθεση της Φώφης Γεννηματά

Μιλώντας χθες σε προσυνεδριακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φ. Γεννηματά εξαπέλυσε ακόμη μια σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα προσωπικά, στο πλαίσιο της άνευ όρων και κανόνων σύγκρουσης μεταξύ τους.

«Ο πρωθυπουργός είναι σε απόγνωση μπροστά στην ήττα, είναι "βαρίδι" και για την Αριστερά και για τη χώρα!», δήλωσε η κυρία Γεννηματά, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «η ΝΔ παραμένει πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ».

Υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι η πραγματικά προοδευτική δύναμη που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και πως το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή διχασμός και νέα περιπέτεια».

«Μια λύση υπάρχει για αυτούς που θέλουν να τελειώσουν με τον κ. Τσίπρα. Να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής. Να βάλουν φρένο στη συντήρηση. Και όταν φύγει ο Τσίπρας και η παρέα του, εμείς είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε κάτω από άλλους όρους με τους πραγματικά προοδευτικούς ανθρώπους και τους αγωνιστές αυτού του χώρου. Να ξεμπερδεύουμε με το παλιό του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεμπερδεύουμε με τη δεξιά πολιτική από τη fake Αριστερά», τόνισε η κυρία Γεννηματά.

Είπε, ακόμα, πως «ο κ. Τσίπρας είναι ο μεγάλος χορηγός όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη, αλλά και της Χρυσής Αυγής» και παρατήρησε: «Ο κήρυκας του διχασμού στήνει δήθεν τώρα γέφυρα με την Κεντροαριστερά».

«Μόνο η γέφυρα των στεναγμών υπάρχει για τον κ. Τσίπρα, που τον οδηγεί στο τέλος της πρωθυπουργίας και την πολιτική απομόνωση. Για κάθε έναν που εξαγοράζεται, χίλιοι έρχονται στο Κίνημα Αλλαγής» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γέφυρα ΕΚΛΟΓΕΣ 2019 ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ